Sivut

Sivut

keskiviikko 30. lokakuuta 2024

Autolla Italiaan – matkasuunnittelua III (Leiptzig, Weimar, Erfurt ja Eisenach)

 


GoogleMaps


Kuvassa näet aivan Leipzigin keskustassa olevan Tuomas-kirkon ja sen alavasenkulmassa olevan pienemmän rakennuksen, joka on Bach-museo. Kirkko oli Bachin pitkäaikainen työmaa. 

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan ajamme Berliinistä Leipzigiin, käymme näissä kahdessa kohteessa ja ajamme sitten Weimariin kahdeksi yöksi. 

Näin saamme aikaa tutustua tämän seudun nähtävyyksiin, joita on useita. Näillä näkymin jatkamme Weimarista Augsburgiin seuraavaan majapaikkaamme. 

Matkan varrella on vanha yliopistokaupunki Jena, mutta sen taidamme ohittaa tai vain pyörähtää keskustassa.


Jos vierailee Weimarissa, tätä herraa käytävä tervehtimässä.

Goethe
Kuva WikiImages Pixabaystä

Nuorelle lakimiehelle tarjottiin töitä Weimarissa, josta tuli hänen kotinsa koko hänen loppuelämäkseen. 

Johann Wolfgang von Goethe oli vaatimattomasti runoilija, näytelmäkirjailija, humanisti, tutkija ja taidemaalari. Tämän lisäksi hän toimi kymmenen vuotta Weimarin valtion pääministerinä. 



Goethen kansallismuseo Weimarissa


Yllä oleva rakennus on siis meille must. 


Bauhaus-museo
Wikimedia Commons

Ja sitten jotakin aivan muuta. 

Yllätys. yllätys! Tietysti Bauhausille omistettu museo on juuri tuollainen laatikko 😊

Weimar on tämän kuuluisan taide- ja arkkitehtuurikoulun alkukoti. Myöhemmin se toimi Dassaussa. 

Kuten muistatte oppi-isämme Martti Luther oli eräässä elämänsä vaiheessa munkki. Hän oli pelastunut ankarasta ukkosmyrskystä ja päättänyt mennä luostariin. Paikka oli Erfurtin augustinolaisluostari. 

Tottahan meidän periluterilaisten on tässä museona toimivassa entisessä luostarissa käytävä, kun kerran huudeilla ollaan. 

Nimestä Weimar tulee minulla mieleen Weimarin tasavalta, joka syntyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mutta tämä demokratia kaatui natsien noustessa valtaan. Saksa oli hyvin melskeinen paikka sodan loputtua. Varmaan siksi tasavalta syntyi Berliinin sijasta Weimarista. Tapahtumasta on kaupungissa muistomerkki. Ehkäpä sitä voisi käydä vilkaisemassa. 




Tällaisekesi reittimme muovautuu. 



Wartburgin linna
Kuva lapping Pixabaystä

Kun kerran Erfurtiin saakka olemme ajaneet, on harkittava vielä noin 70 kilometrin matkaa länteen, jossa on Eisenach, Bachin synnyinpaikka ja merkittävä Luther-kaupunki.

Muistanette kertomuksen, jonka mukaan Luther olisi Wartburgin linnassa Eisenachissa ollessaan ollut kovin sarvipään kiusaama ja heittänyt mustepullolla kiukkunsa kohdetta. Tiedä sitten, onko totta vai tarua.

Luther oli julistettu lainsuojattomana ja piileskeli ritari Jörginä Wartburgin linnassa vuosina 1521-1522. 

Näitä ja muitakin nähtävyyksiä seudulla on tarjolla. Saa nähdä, minkä verran jaksamme ahmia tätä kulttuurista ravintoa.

Meillä kotona oli muuten 1960-luvulla Wartburg - pröt pröt pröt.



Kuva Hans Benn Pixabaystä


Juuri tuollainen se oli, mutta punaisen värin tilalla oli keltainen. 

Tämä sivupolku ei osu aivan kukkaruukkuun, sillä näitä kaksitahtisia Warreja valmistettiin Itä-Saksassa nimenomaan Eisenachissa vuoteen 1991 saakka. Nimeä ei autolle ole tarvinnut hakea kaukaa, sillä se saatiin omista nurkista eli Wartburgin linnasta. 




Tästä voit tunnelmoida kuunnellen aitoa prutkutusta.  



#jena #weimar #erfurt #eisenach #wartburginlinna #saksa #johannsebastianbach #marttiluther #luterilaisuus #wartburg #goethe #matkailu #itäsaksa #ddr #nähtävyydet 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti