Sivut

Sivut

tiistai 2. huhtikuuta 2024

Meidät häädettiin Prahassa





Eilen päätimme lähteä nähtävyyskierrokselle ja aloittaa sen vaimolle suositellusta ruusutarhasta, joka sijaisee Prahan sydämessä olevalla Petřínin kukkulalla. Täällä näet alueen Google Mapsin satelliittikuvassa. 

Yllä kuva kukkulalta kaupungin ytimeen. 
 



Tässä kaunis Wikimedia Commons -kuva tarhasta. 




Yllä kokoava Wikimedia Commons -kuva, jossa näkyy osa Petrínin kukkulaa vasemmalla, Prahan linna taustalla ja edessä Vltavajoki. Minulla tuli joesta mieleen Antonin Dvořákin sävellys, jonka kuullessaan miltei näkee suuren joen veden virtaavan majesteettisesti loivasti kaartelevassa uomassaan. Ei, ei se ollut Vltava. Se oli Moldau. 

Kolmekymmenvuotisen sodan sanotaan alkaneen Prahan linnassa tapahtuneesta episodista vuonna 1618. Linnaan tunkeutui joukko protestantteja, jotka heittivät ikkunasta ulos kaksi katolista neuvosherraa ja heidän kirjurinsa. Pudotus oli aikamoinen, mutta lantakasa pelasti. 

Selvisi sitten että Vltava on saksaksi Moldau eli sama kappale.  

Oi voi, säveltäjä olikin toinen tsekki Bedřich Smetana, jonka sinfonisen runon Isämaani yksi osa Moldau on. Alussa huilut liplattelevat kuin kertoakseen joen alkulähteistä. Vltava tosin on koostaan huolimatta Elben sivujoki. 

Kuuntelepa vähän matkaa. Kaunista.


Kun lähestyimme aluetta, vastaamme tuli ajokielto. Ajattelin, että vaimon inva-lapulla saa mennä lähemmäksi. Aivan kohta tulimme parkkialueelle, jossa oli autoja pysäköityinä. Jatkoimme jalan. Eteenpäin johti hieno luostarialueen portti ja lisäksi tie kohti ruusuista lähitulevaisuutta. 

Poikkesimme luostarialueelle. 






Kun palasimme, ajattelin, että ehkä voisimme jatkaa autolla ruusutarhalle. Tiedä vaikka siellä olisi inva-paikkoja. Matkaa oli vielä ehkä kilometri. Ajoimme ylös. 

Parkkipaikkoja ei ollut näkyvillä. Mietin, että jättäisimmekö auton siihen mihin olimme tulleet. 

Saimme seuraa. Meitä lähestyi poliisi, joka kysyi, mitä täällä teemme. Puhui englantia. Selitin ja näytin vaimoni kyynärsauvaa. Ei auttanut. Hänen mukaan se ehkä oikeutti ensimmäisen kieltomerkin ohittamisen. Emme kuitenkaan saaneet jäädä. 

Tuumin, että tämä alue ei sitten ole tarkoitettu vaimolleni. Olimme funikulaarin yläaseman kohdalla. Kysyin olisiko alhaalla parkkitilaa, jos tulisimme turkulaisille tutulla kyydillä. Ei kuulemma ollut. 

Ihan asiallinen poliisi. Sanoi, ettei kirjoita meille sakkoja. 

Mikäpä auttoi kuin lähteä. 

Menimme katsomaan Vltavan lähellä olevaa "tanssivaa taloa", mutta siitä toisella kertaa. 



#praha #tsekki #smetana #dvorak #matkaiilu #automatkailu #turismi #poliisi #luostari #moldau #vltava #nähtävyydet #turismi #turisti





 

2 kommenttia:

  1. Siellä Petrinin kukkulalla on myös mini-Eiffeltorni, jolta lähtee kaunis kävelyreitti linnalle. Reitiltä on upeat näkymät kaupungin yli.

    Harmi, että nämä nyt jäivät näkemättä! Funikulaarilla olisi päässyt joukkuliikennelipun hinnalla mäelle.

    Smetana + muutama muukin kuuluisuus on haudattu Vysehradin hautausmaalle, siellä on tullut rämmittyä muutamaankin otteeseen bongailemassa näitten hautoja.

    Prahassa on paljon erinomaisia ravintoloita. Jos saa suositella yhtä, jonka interiöörikin on ilo silmille, niin se on "Sininen Ankka": https://umodrekachnicky.cz/en/nebovidska

    VastaaPoista
  2. Kävelimme vanhan kaupungin hotellilta linnalle ja takaisin. Olimme aika lailla poikki. Muurin museo haarniskoineen ja kilpineen oli vaikuttava. Tämä 2016.

    VastaaPoista