Sivut

Sivut

perjantai 10. toukokuuta 2024

Kohtasin kävelyllä itse Euroopan


 Härän selässä oleva nainen on foinikialainen prinsessa Europe tai Europa, joska koko maanosamme on saanut nimensä. 

Kreikkalaiden mytologian mukaan itse Zeus rakastui nuoreen Europeen, muutti itsensä häräksi, houkutteli neidon selkäänsä ja kuljetti hänet uimalla Kreetalle. 

Europe lahjoitti hänelle kolme poikaa, joista Minoksesta tuli Kreetan kuningas. Niin sanottu minolainen kulttuuri on saanut hänestä nimensä. 

Minos halusi osoittaa mahtinsa, rakensi alttarin ja vaati Poseidonilta härkää uhrattavakseen. Hän sai kauniin härän, mutta ei raskinut tappaa sitä vaan uhrasi toisen härän. 

Rangaistukseksi petoksesta Minoksen vaimon Pasifaen annettiin rakastua alkuperäiseen uhrihärkään ja tämän seurauksena syntyi härän ja ihmisen sekasikiö Minotauros. 

Minos rakennutti labyrintin, jonka keskustaan hirviö sijoitettiin. 

Minos vaati Ateenaa luovuttamaan ihmisuhreja Minotaurokselle ja näin tapahtui. Jotta Ateena pääsisi irti tästä hirvittävästä velvollisuudesta, kuninkaan ottopoika Theseus soluttautui muiden uhriksi tarkoitettujen mukaan. Hän käski muiden odottaa labyrintin portin lähellä, purki lankaa kerästä etsiessään Minotaurosta. Hän löysi nukkuvan hirviön, tappoi sen ja palasi langan ohjaamana takaisin. 

Näin Ateenan ei tarvinnut enää lähettää ihmisuhreja. 


Tällaisen tarinan alkua kuvataan Aurajoen rannalla. 



Teoksen on lahjoittanut Turun kaupungille hollantilainen taiteilija Jits Bakker. 



#turku #hollanti #alankomaat #kuvanveisto #veistos #patsas #aurajoki #taide #mytologia #kreeta #ateena #kreeta #kreikka #ateena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti