Sivut

Sivut

maanantai 24. kesäkuuta 2024

Hetki valtakunnanverkossa

 




Olimme tänään illalla tulossa Gracen uumenissa Ahvenanmaalta juhannuksen vietosta kotiin. Istuimme autossa odottamassa pääsyä ulos, kun laitoin radion päälle ja kas kummaa - puhuttiin Baltiasta. Yksi ohjelman asiantuntijoista oli Gunta Paavola, joka kääntää Haaveiden haaksirikon latviaksi. 

Meneillään oli Maanantaitulet, jossa keskusteltiin Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Voit kuunnella ohjelman tästä. Kuuntelijoilla oli mahdollisuus soittaa ohjelmaan. 

Sitten Gunta esitteli lyhyesti Saaran kirjan. 

Minä aloin yllyttää Saaraa soittamaan ohjelmaan, mutta hän empi. Sanoin soittavani sitten itse. Olimme jo ajaneet laivasta ulos. 

Saara antoi ymmärtää tulevansa keskusteluun mukaan. 

Sain yhteyden ja kerroin kontaktistamme Latviaan, Saaran kirjasta ja hänen paneutumisestaan Riian jugendiin. Minua kehotettiin odottamaan langoilla. Ylellä oli nyt käytössä kätevä järjestely. Ohjelma alkoi kuulua kännykästäni. 

No hupsis! Kännykästäni loppui virta. Kaivoin virtalähteen esiin, kytkin sen kännykkään ja kohta soitin uudestaan. Pääsin taas nopeasti läpi ja minulle kerrottiin, missä vaiheessa pääsen mukaan. 

Kun ohjelma alkoi, kerroin miten yhteytemme Latviaan oli syntynyt. Olin ollut pari viikkoa tavallaan vaihto-opettajana Latviassa Riiassa. Saara tuli minua katsomaan. Hän innostui Riian jugendista ja löysi sattumalta Forssell-Rozentālen museokodin. 

Siirsin puheenvuoron Saaralle, joka halusi oikaista jotakin Gundan jugendista sanomaa. 

Sitten lysti loppui kuin yhtäkkiä. Lähetysaikaa oli enää vähän jäljellä ja toimittajilla vielä muutakin, mitä halusivat vielä toimittaa. 


#kirjallisuus #haaveidenhaaksirikko #elämäkerta #kirja #tietokirja #latvia #laulajatar #riika #äiti #vaimo #kohtalo #viro #liettua #baltia #maanantaitulet





1 kommentti: