Sivut

Sivut

torstai 3. lokakuuta 2024

Valokuva-arvoituksen ratkaisu

 



Näytin äskettäisessä artikkelissani joukon valokuvia ja annoin tehtäväksenne arvata, missä päin Helsinkiä ne otettu.  Löydät arvoituskuvat täältä: Lumoavia syysnäkymiä Helsingistä – mutta mistä tarkemmin?


Alla olevasta kartasta hahmotat seudun. 


Kartan keskikohdan tienoilta löydät Pikku Huopalahden. 




Tässä kuvassa näet alueen yksityiskohtaisesti.


Karttoja voi zoomata. 

Kapean merenlahden pohjoispää näkyy kartan alaosassa. Siitä alkava puistoalue ulottuu Lapinmäentielle lähelle entistä Pohjolan pääkonttoria ja sen lähelle nousseita taloja. Länsipuolella on Niemenmäki ja itäpuolella Pikku Huopalahti. 

Puistoalueen eteläpää on nimeltään Tilkanniitty ja pohjoispää Korppaapuisto. Kyseisen puiston ja Pikku Huopalahden lävistävän Korppaanmäentie nimet viittaavat Korpas-nimiseen taloon ja  Anders Korp -nimiseen henkilöön, joka oli Ruotsin kuninkaan vouti ja omisti tiluksen Huopalahden kylässä 1560-luvulla. 




Pohjola häämöttää





Siellä keskellä. Taitaa olla tyhjillään. Olen muistaakseni käynyt. Taisi olla avonaista tilaa. Varmaan muotia rakentamisen aikoihin. 
 



Portti Korppaanpuistoon





Näkymä Korppaanpuistosta palstaviljelmälle




Tuolla kelpaisi asua




Oikealla pilkottaa yksi Niemenmäen matalista kerrostaloista




Taustalla näkyy Pikku Huopalahden maamerkki Terassitalo, jonka on suunnitellut arkkitehti Reijo Jallinoja,








Ankkalampi








Tilkanniityn skeittipuisto


Tilkanniitty tuo mieleen entisen keskussotasairaala Tilkan. Samaa juurta varmasti molemmat sanat. Tilkka on otettu käyttöön 1907 yksityissairaalan nimeksi, joka perustettiin vuonna 1907 Tilkan niitty -nimiselle vuokra-alueelle. Nimen arvellaan saadun paikallisesta ruotsinkielisestä murteesta. Tilk merkitsi peltotilkkua ja se oli lainattu suomen kielestä. 




Vasemmalla keskussotasairaala Tilkka silloin joskus 
Wikimedia Commons




Pikku Huopalahtihan se siellä ...




ja tässä sen pohjukka. 




Tässä video ympäri ämpäri pohjukkaa. 


Uutelaa, Herttoniemen kartanon pihaa, Herttoniemen siirtolapuutarhan kulmia, Annalan kartanon tienoita Vanhassa kaupungissa, Siltamäkeä ja Ruskeasuota arvuuteltiin. 

Ruskeasuo on hyvin lähellä. 

Ja sitten yksi tuntemani lukija kertoi maisemien olevan kotikulmillaan. Hän asuu Pikku Huopalahdessa, joten hän tiesi. Onneksi olkoon Kirsti! 

Kiitos kaikille osallistujille!






#helsinki #maisema #puisto #luonto #kaunis #syksy #ympäristö #pikkuhuopalahti #niemenmäki #arkkitehtuuri #paikallishistoria #viihtyisyys #arvoitus #tilkka


keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Helmiriitta Honkanen ja Krohnin suku

 

Helmiriitta Honkanen


Vaimoni tutkii Helmiriitta Honkaseen liittyviä aineistoja Suomlaaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa. Historia havisee niin, että kurkkua kuivaa. 

Taidemaalari, graafikko ja kuvittaja Helmiriitta Honkanen (1920 - 2018) on vaimoni seuraavan elämäkerran aihe. Hän kuului Krohnien kulttuurisukuun. 

Helmiriitan äiti oli asemakaava-arkkitehti, kirjailija ja suomentaja Salme Setälä ja isä toimittaja Frithiof Cornér. 



Kirjailijaliiton kokous Seurahuoneella
Museovirasto

"Pöydän päässä Lauri Viljanen, takarivissä oikealta: Salme Setälä, Jalo Kalima, Kersti Bergroth, Arvi Kivimaa, Aino Kallas, toinen vasemmalta Otto Manninen"

Kirjaillija Aino Kallas kuului myös Krohnien sukuun. 


"Salme Setälä (vas.) sekä kirjailijat Helvi Erjakka ja Eeva Joenpelto Sylvi Kekkosen seurassa vuonna 1962."
Wikimedia Commons



Salme Setälän vanhemmat olivat kirjailijasuomentajakirjallisuuskriitikkopäätoimittaja ja kustannustoimittaja Helmi Krohn ja suomen kielen ja kirjallisuuden professori, ministeri, lähettiläs ja valtioneuvos Emil Nestor Setälä. 




Helmi Krohn

Helmi Krohnin vanhemmat olivat kansanrunouden tutkija, suomen kielen ja kirjallisuuden professorirunoilijasuomentaja ja lehtimies Julius Krohn ja Emilia Sofia Nyberg, Juliuksen toinen vaimo oli Maria Lindroos.


.Wikimedia Commons


Julius Krohn 

Wikimedia Commons


Juliuksella oli veli, lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä kirurgian dosentti Leopold Krohn, joka asettui Juliuksen lailla Suomeen asumaan. Hänen vaimonsa oli Johanna Ekbom. 


Näiden saksalaista sukujuurta olevien veljesten ja heidän puolisoidensa jälkeläisiä ovat suomalaisen kulttuurisuku Krohnin jäsenet. 



#saaravaherjokihonkala #haaveidenhaaksirikko #tietokirjailija #tietokirja #elämäkerta #kirja #historia #kulttuurihistoria #krohn #kirjallisuus #juliuskrohn #helmikrohn #emilnestorsetälä #salmesetälä #helmiriittahonkanen #kuvataide #kuvataiteilija #graafikko

tiistai 1. lokakuuta 2024

Lumoavia syysnäkymiä Helsingistä – mutta mistä tarkemmin?

 




Nyt on arvauksen paikka.




















































#helsinki #maisema #puisto #luonto #kaunis #syksy #ympäristö