Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 26. lokakuuta 2024

Autolla Italiaan – matkasuunnittelua II (Nürnberg, München jne,)

 

Nürnberg
Kuva Birgit Böllinger Pixabaystä

Alamme siirtyä Thüringerista Baijeriin ja vastassa on noin Helsingin kokoinen Nürnberg, historiallisesti merkittävä saksalainen kaupunki. Mielenkiintoista nähtävää on tarjolla  kulttuuriähkyyn saakka. 

Lelumuseo, Albrecht Dürerin museo, kaikenlaisia natsismin patsastelupaikkoja, teollisuusmuseo, keskiaikaista kaupunkikuvaa, linna, salakäytäviä, keskiaikainen tyrmä, Nürnbergin oikeudenkäyntisali ja mitä kaikkea. 


Nürnbergin linna
Kuva Oliver Völker Pixabaystä

Olemme käyneet vaimoni kanssa kauan sitten Nürnbergin valtavilla lelumessuilla. Nähtävyydet jäivät näkemättä. 

Nürnbergiin kannattaa tulla ainakin viikoksi tai pariksi. Ehkä yhdessä kohteessa voisimme käydä, ellemme kierrä koko kaupunkia tällä kertaa. 


Augsburgin tunnustus
Wikimedia Commons

Nürnbergin jälkeen voisimme tutustua joko Augsburgiin tai Müncheniin tai molempiin ennen kuin ylitämme Itävallan rajan. 

Augsburgista tulee mieleen yksi luterilaisuuden ydinhetki eli niin sanotun Augsburgin tunnustuksen allekirjoittaminen vuonna 1530. Katoliset ja protestanttiset silmäätekevät olivat kokoontuneet keisari Kaarle V:n kutsumana ja johdolla sopimaan mitä eroa näillä kristinuskon linjoilla on. Listalle pantiin yhdistäviä ja erottavia tekijöitä. Jälkimmäisiin kuului esimerkiksi se, että katoliset papit eivät saaneet mennä naimisiin, mutta protestanttiset saivat. 

Martti Luther oli tuolloin lainsuojaton joten hän ei voinut olla läsnä. Paikalla oli Lutherin ystävä Filip Melanchton, joka piti yhteyttä Lutheriin. 

Olen yrittänyt saada selville, onko tuo kokoontumistila vielä olemassa ja pääsisikö siinä käymään, mutta en ole onnistunut. Olisi Augsburgissa muutakin nähtävää, mutta tämä minua erityisesti kiinnostaisi. 

München on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki. Asukkaita on noin 1,6 miljoonaa. Nähtävää on varmasti paljon. Tämä olisi varmasti pidemmän visiitin paikka. 


Münchenin raatihuoneen seinässä oleva kellopeli 
Kuva Michael Pixabaystä

Minua kiinnostaisi käydä Deutsches Museumissa, joka lienee maailman suurin tekniikan ja luonnontieteen museo. Näin vaikka jonkin asteinen humanisti olenkin. 

Tiedätkö muuten mitä München tarkoittaa? Aivan. En minäkään tiennyt.

Se on Munkkien koti. Italialaiset kutsuvat sitä Monacoksi (sic!), joka tarkoittaa munkkia. Mitähän sen pikkuruisen valtion nimi tarkoittaa? 

Tekoälyn mukaan se tulee kreikan kielen sanasta "monokos", joka tarkoittaa yksinäistä tai yksinäistä paikkaa. 

Münchenissa on BMW-museo, lelumuseo, taidemuseoita, antiikkimuseo, juutalainen museo, NS-Dokumentationszentrum Muenchen (natsiaineistoa), paleontologiamuseo, egyptiläisen taiteen museo ja jopa perunamuseo. 

Kaupungin ulkopuolella on Dachaun keskitysleiri. Olemme käyneet Auschwitzissa, joten näiden kauhujen jälkiä on nähty. Voi olla, että tällaisissa paikoissa olisi syytä käydä aika ajoin, jotta täydellisen pahuuden mahdollisuus pysyy mielessä ja tunnistaa vaaran merkit. 

Voisihan tuossa Baijerin pääkaupungissa käydä katsomassa raatihuoneen kellopelin temppuja.


Neuschwanstein
Kuva Joe Pixabaystä

Satulinnaan ja sitten Itävaltaan?

Mutkaa tulisi, mutta olisipa käyty erikoisen hallitsijan fantasiamaailmassa. 

Baijerin omalaatuinen kuningas Ludvig II (1845-1886) rakennutti tämän linnan yksityisresidenssikseen, mutta ehti kuolla vähän ennen sen valmistumista. Hän rakennutti myös muita satulinnoja. Mukava harrastus, jos on käytettävissä runsaasti rahaa. 

Linnaa voisi veikata 400-500 vuotta vanhaksi. 

Seuraavaksi kohti Innsbruckia. 


#matkailu #saksa #baijeri #münchen #nürnberg #augsburg #reformaatio #augsburgintunnustus #automatkailu #historia #neuschwanstein #matkasuunnitelma #nähtävyydet #museo 





Ei kommentteja: