Sivut

Sivut

tiistai 16. heinäkuuta 2024

Legendaarinen Jaskan grilli – julkkisten suosikki

 



Snägärien snägäri


Luittehan, kuinka pääministeri-Petterille kävi, kun oli lähdössä kokoomuksen eurovaalivalvojaisista ja olisi ilmeisesti halunnut ostaa purtavaa - kuinkas muuten - Jaskan grillistä. 

Olikohan mielessä nimikkoannos orvon oivallus. 

Jaskan grilli tai virallisesti Ykkös Jaska palvelee Etu-Töölössä kivenheiton päässä eduskuntatalosta. Niinpä se on ollut kansanedustajien suosiossa. 

Maistuisiko europesälä (reissumies, pihvi, muna), uosukainen (lihis, jahtisiivu, balkansiivu, muna), o.p. heinonen (reissumies, pihvi, 2 balkansiivua, muna) tai jaakonsaari (sämpylä, 2 kasvispihviä, kalkkunaleike)?






Tai miten olisi vihriälä, jonninjoutava, tiitinen, kaikkosen kuuma koira, taksarin fiinimpi yöpala, leuhkat eväät,  vaalirahoittaja (arto merisalon maun mukaan), nassesetä, lipposen leipä tai porvarin välikyljys?

Jaska-nimi on peräisin entiseltä omistajalta Jaakko Pellikalta. Grillin sielu on kuitenkin Aliisa Karhumäki, joka on keksinyt poliitikkoihin liittyviä nimiä annoksille. Hän on työskennellyt grillissä luokkaa kolmekymmentä vuotta. Ikää kai noin 85 vuotta.






 Tiitinen sisältää lihapiirakan ja kaksi nakkia. Tiitisellä on ollutkin tapana ostaa juuri tuo annos. 

Pesälän ollessa maatalousministeri, Karhumäki ehdotti hänellekin omaa annosta. Se syntyi ja kuoreksi siihen tuli tietysti ruisleipä. 

Tarja Halonen oli valittu presidentiksi ja mennyt naimisiin Pentti Arajärven kanssa. Uuteen annokseen laitettiin sämpylään kaksi kokolihapihviä ja cheddar-siivu. Karhumäki ehdotti nimeksi arajärveä, mutta tämän mielestä Tarja on tunnetumpi ja sopii siten paremmin. Tarja Haloselle sopi, että nimeksi annettiin tarjahalonen. Karhumäki piti pitkään Suomen lippua tämän annoksen kohdalla. 

Riitta Uosukainen halusi myös oman annoksen. Karhumäki teki hänelle parlamentaarikon, mutta parlamentaarikko halusi mieluummin puhemiehen. No, puhemiehet vaihtuvat, annoksesta tuli uosukainen. 






Puhelinkeskusasentaja Aliisa Karhumäki toimi yrittäjänä kunnes 90-luvun lama vei asiakkaat. Viisikymppinen työnhakija arveli, että yötyöhön ei ole tunkua ja haki Jaskan grillille töihin. Sinne hän jäi, toimi pitkään yrittäjäpohjalta, mutta on nyt työntekijä. Hän aikoo jatkaa 90 vuotiaaksi. 


No miten Petterille kävi. Tämä video kertoo. Metallica-fanit olivat vallanneet kioskin. Suomessa pääministerikään ei etuile jonossa. Orpo lähti kotiin. 





Tässä Petterillä kävi parempi mäihä. Vuoden 2023 vaalivalvojaisten jälkeen Aliisa palvelee ja Petteri saa orvon oivalluksen kaikilla mausteilla. 


Jaskan grilli on matka menneeseen. Poliitikot ovat vaihtuneet, mutta annosten nimet näköjään säilyvät. Grilli kaipaisi kasvojenkohotusta, mutta ehkä elämys ei olisi enää sama. 

Grilli on auki klo 19.30 - 4.30. 

Olin päiväsaikaan liikkeellä, joten hiljaista oli. 

Täytyy tuo kulttuurielämys joskus tulla kokemaan. 



#eduskunta #jaskangrilli #petteriorpo #kokoomus #vaalit #kansanedustaja #mikkopesälä #riittauosukainen #tiitinen #puhemies #julkkis #tarjahalonen #presidentti #lihapiirakka #hampurilainen #nakkikioski #töölö #etutöölö #politiikka  










2 kommenttia:

  1. Hei Heikki. Tulit mieleeni, kun muistelin menneitä ja kerroit minulle tästä blogista. Oltiin yhtäaikaa eräässä... sellaisessa paikassa, josta itsensä voi kuka tahansa jossakin kohtaa löytää. Riippuu tietysti monesta seikasta, että löytääkö vai ei, mutta ei hullumpi paikka törmätä kanssatallaajaan vai miten sen sanoisikaan. Hyviä, hyviä muistoja... Kaikkea hyvää sinulle!
    Yt. K.S.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tervehdyksestäsi K.S. Pari arvailua mahdollisesta tapaamisyhteydestämme pyörii päässäni, mutta voivat olla vääriä. En nyt hoksaa, kuka olet, mutta kiva kun kirjoitit ja aurinkoista kesää kuten myös muutoinkin hyvää jatkoa. Lämpimin terveisin Heikki

    VastaaPoista