Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 24. kesäkuuta 2024

Hetki valtakunnanverkossa

 




Olimme tänään illalla tulossa Gracen uumenissa Ahvenanmaalta juhannuksen vietosta kotiin. Istuimme autossa odottamassa pääsyä ulos, kun laitoin radion päälle ja kas kummaa - puhuttiin Baltiasta. Yksi ohjelman asiantuntijoista oli Gunta Paavola, joka kääntää Haaveiden haaksirikon latviaksi. 

Meneillään oli Maanantaitulet, jossa keskusteltiin Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Voit kuunnella ohjelman tästä. Kuuntelijoilla oli mahdollisuus soittaa ohjelmaan. 

Sitten Gunta esitteli lyhyesti Saaran kirjan. 

Minä aloin yllyttää Saaraa soittamaan ohjelmaan, mutta hän empi. Sanoin soittavani sitten itse. Olimme jo ajaneet laivasta ulos. 

Saara antoi ymmärtää tulevansa keskusteluun mukaan. 

Sain yhteyden ja kerroin kontaktistamme Latviaan, Saaran kirjasta ja hänen paneutumisestaan Riian jugendiin. Minua kehotettiin odottamaan langoilla. Ylellä oli nyt käytössä kätevä järjestely. Ohjelma alkoi kuulua kännykästäni. 

No hupsis! Kännykästäni loppui virta. Kaivoin virtalähteen esiin, kytkin sen kännykkään ja kohta soitin uudestaan. Pääsin taas nopeasti läpi ja minulle kerrottiin, missä vaiheessa pääsen mukaan. 

Kun ohjelma alkoi, kerroin miten yhteytemme Latviaan oli syntynyt. Olin ollut pari viikkoa tavallaan vaihto-opettajana Latviassa Riiassa. Saara tuli minua katsomaan. Hän innostui Riian jugendista ja löysi sattumalta Forssell-Rozentālen museokodin. 

Siirsin puheenvuoron Saaralle, joka halusi oikaista jotakin Gundan jugendista sanomaa. 

Sitten lysti loppui kuin yhtäkkiä. Lähetysaikaa oli enää vähän jäljellä ja toimittajilla vielä muutakin, mitä halusivat vielä toimittaa. 


#kirjallisuus #haaveidenhaaksirikko #elämäkerta #kirja #tietokirja #latvia #laulajatar #riika #äiti #vaimo #kohtalo #viro #liettua #baltia #maanantaitulet





perjantai 21. kesäkuuta 2024

Erilaisia valokuvia Aurajoelta Turusta



Tämän päivän kävelylenkin satoa. Rajasin toisin kuin tavallisesti.




































 






















Jouluvalot












Jalkapalloa











#turku #aurajoki #kesä #valokuva #kuvasarja #laiva #turuntuomiokirkko #tuomiokirkko ##radissonblumarina #marinapalace #samppalinna 


keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Kävelyllä naapurikaupunki Kaarinassa

 


Kaarina on oikea kaupunki, mutta tällaisia vehmaita maalaismaisemiakin sieltä löytyy. 
















































#kaarina #kaarinankaupunki #maaseutu #rauha #luonto #maanviljelys #turku #lounaissuomi #pelto #viljava




tiistai 18. kesäkuuta 2024

"Putin-setä asuu Venäjällä ..."

 





Tässä monien tuntema kommunistinen propagandaviisu lapsille: "Lenin-setä asuu Venäjällä....". 



"Päivitys" samalla sävelellä, mutta hieman jo vanhentunut: "Putin-setä asuu Venäjällä ...".



Taas on tilanne muuttunut. Päivitetty versio: "Putin-setä asuu Venäjällä ...".



"Niin muuttuu maailma, Eskoseni."

Vai muuttuuko sittenkään?




#politiikka #kommunismi #putinismi #propaganda #valeuutinen #ukraina #venäjä #erikoisoperaatio #kiova #florida #presidenttitrump #vaihtoehtoinentotuus #salaliittoteoria #hyökkäys #laulu #sota





maanantai 17. kesäkuuta 2024

Jukka Klemetin taidokkaita still lebeneitä Strömforsissa 3.7.2024 saakka

 


Still leben eli asetelma. 

Sana hiljaiseloa kuvaa minusta hyvin Jukan tunnelmia. Näiden edessä voi rauhottua, nauttia väreistä ja muodoista. Antaa ajan kulua. 

Olimme viikonloppuna kyläilemässä Mäntsälässä (kiitos Tilda ja Tuomo 💓). Kävimme yhdessä katsomassa Jukan näyttelyä ja muutakin Ruotsinpyhtäällä eli Strömforsissa. Kannattaa käydä.


Kts. Jukka Klemetti



Tässä maistiaisia. 







Donald in memorial











































Jukan teoksia on kaikkiaan 28 kappaletta. 















Strömforsissa on runsaasti muidenkin maalareiden töitä. 






Strömfors on aivan uskomattoman viehättävä paikka, jossa on tekemistä ja nähtävää. Vierailu sinne on kuin matka menneisyyteen. Ruotsinpyhtää kuuluu nykyään Loviisaan. 

Todella kiva päiväretkipaikka. 










#kuvataide #öljyvärimaalaus #taidemaalaus #taulu #strömfors #loviisa #ruukki #ruotsinpyhtää #historia #idylli #maisema #kymijoki #museo #maalaaminen 




sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Arvatkaa, mitä opin tänään sinisilmäisyydestä?

 

Kuva Adina Voicu Pixabaystä

Minun on tapana tutkailla, mitä kiinnostavaa tai hauskaa Youtubesta löytyy. 

Nyt sattui tarjolle kaksi videota sinisilmäisyydestä. Mitä opin, on "nice to know" - tietoa, mutta kiehtovaa sellaista. 

Ajatella, että meitä "hyväuskoisia" on ollut vain 6 000 vuotta. 

Maailman väestöstä meitä on vain kahdeksan prosenttia. 

Kaikki lähti yhden ihmisen perimässä olevasta mutaatiosta. 

Me kaikki sinisilmäiset olemme hänen jälkeläisiään, kuka hän sitten lieneekään. 

Olen tähän asti uskonut, että emme ole vaimoni kanssa sukulaisia. Nyt tiedän, että olemme sitä ainakin 6 000 vuoden takaa. 


Tässä videot:






En ole vain sinisilmäisten jälkeläinen. Äitini oli tummatukkainen ja ruskeasilmäinen. Meistä viidestä sisaruksesta minä olen ainoa sinisilmäinen. 


Disclaimer: 

Katsoin vain kaksi satunnaista videota, jotka voivat olla hölynpölyä. Aion kuitenkin olla tässä uskossa, kunnes vastaan tulee vielä uskottavampi totuus. 



#perinnöllisyys #sinisilmäisyys #hyväuskoisuus #dna #ruskeasilmäisyys #silmienväri #genetiikka #mutaatio 

torstai 13. kesäkuuta 2024

Eri puolueiden kannattajien suhtautuminen uskontoon – kiinnostava tutkimus

 

Pixabay

"Suurista puolueista SDP ja kokoomus ovat selkeimmin samalla linjalla suhteessa kirkkoon ja uskontoon."

Keskustan kannattajat ovat kaikkein luterilaisimpia. Kirkkoon kuuluu 88 prosenttia. Tosin vain alle 60 prosenttia heistä uskoo Jumalaan. 

Näin kertoo Suomen Akatemian rahoittamaan projektiin "The Religious Legitimation of Politics and the Political Legitimation of Religion in Finland" kuuluva tutkimus. 

Löysin tutkimuksen tuloksia käsittelevän Iltalehden artikkelin, josta poimin joitakin näkökohtia tähän. Löysin äsken myös itse tutkimusraportin, mutta sitä en ole vielä lukenut. 

Suomi lienee varsin maallistunut, mutta kaksi kolmasosaa suomalaisista kuuluu kuitenkin kansankirkkoon. 

Suomessa on vain yksi varsinainen uskontopuolue. Kristillisdemokraattien kannattajista 98 prosenttia vaalii kristillisiä arvoja. Heistä kuitenkin alle puolet - eli vähemmän kuin vihreistä - kuuluu kirkkoon. Tämä selittynee sillä, että merkittävä osa KD:n kannattajista kuuluu muihin kristillisiin yhteisöihin. 

Keskustalaisten ja KD:n kannattajien ohella perussuomalaiset näyttäytyvät arvokonservatiiveina. Nämä vastustavat eniten aborttia ja sukupuolineutraalia avioliittoa. Muissa puolueissa nämä kannat jakaa vähemmistö. Kahdesta muusta konservatiiviryhmästä poiketen perussuomalaiset ovat vasemmiston linjoilla kysymyksessä uskonnollisten symbolien näkymisestä julkisessa tilassa. Kuvittelisin, että perussuomalaiset eivät haluaisi nähdä nimenomaan muslimien symboleja. 

Suurista puolueista kokoomus ja SDP ovat selvästi samoilla linjoilla suhteessa uskontoa ja kirkkoa koskeviin kysymyksiin. Kristillisiä arvoja ei tähdennetä. Kummassakin ryhmässä yli puolet hyväksyy saman sukupuolen välisen avioliiton. Valtionkirkkoa vastustetaan enemmän kuin kannatetaan. Kokoomuksessa puolletaan oikeutta raskaudenkeskeytykseen jopa enemmän kuin SDP:ssä. 

Kokoomuslaiset, sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset  eivät paljoa poikkea toisistaan uskossa Jumalaan, neitseestäsyntymiseen ja siihen tulisiko lakien perustua uskontoon. 

Vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat ovat kaikkein arvoliberaaleimpia. Heistä vähemmän kuin puolet ovat kristittyjä. Neitseestäsyntymiseen uskoo harva. Sukupuolineutraalille avioliitolle ja aborttioikeudelle näissä ryhmissä selvästi eniten kannatusta.

Vihreiden kannattajista yli puolet kuuluu kirkkoon, mutta kristittyjä on vähemmän. Osa on siis "kannatusjäseniä". 

Kahden puolueen kannattajista useampi pitää itseään kristittyinä kuin kuuluu kansankirkkoon. Tämä selittyy sillä, että kristillisdemokraateista moni kuuluu muihin kristillisiin yhteisöihin ja perussuomalaisille kristillisellä kulttuuri-identiteetillä on poliittista merkitystä. 

RKP:n kannattajilta saatiin liian vähän vastauksia, mikä johtunee siitä, että kysely tapahtui vain suomen kielellä. 

Mikään puolue ei aja valtionkirkkojärjestelmästä luopumista. 

Kokoomuksen arvot ovat olleet aikoinaan koti, uskonto ja isänmaa. Tästä tutkimuksesta saa tämän artikkelin perusteella vaikutelman, että näin ei enää olisi, koska profiili muistuttaa sosiaalidemokraatteja. Googlasin paria kokoomusvaikuttajaa ja ainakin heille nämä olivat merkituksellisiä asioita. Käsitykset ovat ilmeisesti kuitenkin muuttuneet libelaarimmiksi. 

Keskustan edeltäjä maalaisliitto mainosti kauan sitten julisteella, jossa oli nyrkki lakikirjan ja Raamatun päällä. Ohessa oli teksti "Näihin nojaa maalaisliitto". Keskusta lienee yhä varsin vankasti juurillaan. 

Minun nuoruudessani puolueilla oli selvät profiilit. Oli oikeisto, keskusta ja vasemmisto. Vasemmalla ajettiin hyvinvointivaltiota. Nykyään kaikki ovat enemmän tai vähemmän samalla kannalla. Mikään puolue ei aja laajaa liike- ja tuotantotoiminnan sosialisointia Yksityisomaisuuden suojaa ei vastusta kukaan. 

Teemakokonaisuudet poikkesivat toisistaan. Nyt tuntuu, että maallistuminen on muuttanut kuvaa. Selkeä kristillisyys lienee laskenut lähes kautta linjan. Vapaamielinen seksuaalisuus on saanut laajalti kannatusta ja myös kirkossa on samantapainen suhtautuminen vahvistunut. 

Minun oli vaikea löytää sopivaa ehdokasta äskeisissä vaaleissa. 


Iltalehden artikkeli "Uusi tutkimus: Näin eri puolueiden kannattajat suhtautuvat uskontoon" löytyy täältä (edellyttää kirjautumista ja ehkä maksamista).

Aion lukea tutkimusraportin. 



#usko #uskonto #kirkko #evankelisluterilainen #kristillinen #kristillisyys #evankelis-luterilainen #puolueet #keskusta #kokoomus #sdp #demarit #vihreät #kristillisdemokraatit #kd #vasemmintoliitto #perussuomalaiset #äänestäjät #vaalit #abortti #liberaali #vapaamielisyys #arvot