Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 4. toukokuuta 2022

Requiem for Ukraine, Kristallivirta ja Laulu Djneprille

 

Hesarissa on tänään juttu viulisti Lisa Batiashvilista (Georgialaissyntyinen viulistitähti Lisa Batiashvili ei suostu esiintymään Valeri Gergijevin kanssa: "Ei voi enää sanoa, että hän on 'vain' muusikko", voi olla maksumuurin takana)

Artikkelissa kerrotaan Batiashvilin tilanneen Krimin miehityksen jälkeen georgialaiselta säveltäjä Igor Lobotalta teoksen Requem for Ukraine sooloviululle. Requem eli sielunmessu tarkoittaa katolista jumalanpalvelusta, "jossa rukoillaan edesmenneiden puolesta". Teos on omistettu Ukrainan konfliktin 2014 uhreille. 

Batiashvilin oma kansa on kokenut - ei kovinkaan kauan sitten - miltä tuntuu olla sodassa Venäjää vastaan (Georgian sota 2008).

Tässä Requem for Ukraine Lisa Batiashvilin esittämänä:



Heti teoksen alussa huomaa, että tämähän on tuttu teema. Sehän on Kristallivirta - hengellinen laulu. 

Tässä Kristallivirta Pasi Kauniston esittämänä:



No mistä tällainen yhteys? Nettiä penkomalla selviää, että Kristallivirran melodia perustuu ukrainalaiseen kansansävelmään Laulu Dnjeprille. Sanat ovat ukrainalaisen taiteilija ja kirjailija Taras Ševtšenkon (1814-1861). Kristallivirtaan on tekstin laatinut Helli Kaikkonen, joka oli kristillinen runoilija ja kirjailija. Liekö idea taivasnäkyisestä kristallisesta virrasta peräisin juuri Dnjepr-joesta. Hänen runoistaan on helluntailainen Ristin Voitto julkaissut kokoelman samalla nimellä Kristallivirta. 


Laulu Dnjeprille on hyvin kaihoisa laulu. Ollaan kai muuttamassa muualle ja luodaan viimeinen katsahdus kyseiselle joelle. Tässä laulu Matti Salmisen tulkitsemana:



Requiem for Ukrainen traagiikka on taas ajankohtaista. Ukrainalaisten suru on suunnaton. Moni joutuu evakkoon, joko vapaaehtoisesti tai venäläisten pakottamana. Laulu Dnjeprille kuvaa ehkä evakkojen tunteita vain surun osalta. 


                            Slava Ukrayini!


Ei kommentteja: