Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 27. joulukuuta 2018

Kinkkufarssi


Tutkailimme kinkkuja pariin otteeseen ennen joulua Lidlissä. Ensimmäisellä kerralla asia ei tuntunut vielä ajankohtaiselta. Huomasin silloin, että tarjolla on myös parmankinkkuja, kunnon mötkäleitä, toistakiloisia. Tavallinen kinkku ei maistu juuri miltään ilman sinappia. Parmankinkku maistuu hyvin suolaiselta ja on hyvin kiinteää koostumukseltaan. Mieleni teki kovasti ostaa sellainen. En raskinut.

Seuraavalla kerralla kinkun hankinta oli jo ajankohtaista. Hain altaasta kaksi pienehköä ja näytin vaimolle. Hän empi, koska ei itse erityisemmin välitä ja meitä on vain kaksi. Valinta tapahtui nopeasti ja harkitsemattomasti. Kärryyn päätyi näistä pienistä isompi, yli kolmekiloinen. Mielessäni oli kai ajatus kinkun syömisestä aina nälän yllättäessä joulusta uuteenvuoteen. Mahdolliset vieraatkin kai  väikkyivät takaraivossani.

Ostin myös parmankinkun. Kun kerran mieli tekee, miksen sallisi sitä jouluna itselleni.

Parmankinkku on kulunut hyvää vauhtia. Paksut siivut maistuvat minulle. Vaimoni kertoi italialaisten leikkaavan kinkusta ohuita siivuja. Onneksi italialaisten käytännöt eivät sido minua täällä kaukana pohjoisessa.

Varsinainen kinkku kypsytettiin uunissa aaton vastaisena yönä. Se jäi kuitenkin oudon vaaleaksi. Kaverit ja sukulaiset neuvoivat vaimoa, ettei kinkkua voi syödä eikä paistaa lisää. Minua kauhistutti ajatus tuollaisen ruokamäärän heittämisestä roskiin. Vaimo maalaili mielikuvia kaikenlaisista vatsamöröistä.

Saimme pienen joulukänän aikaiseksi, mutta sovussa olemme taas.

Minusta kinkku oli väristään huolimatta mureaa ja kelvollista. Ravintoloissakin pihvin voi tilata raakana, puoliraakana tai kypsänä. En saanut vatsavaivoja.

Sen verran olen tullut vaimoani vastaan, että olen viime kerroilla varmistanut kinkkusiivujen kypsyyden paistinpannulla ennen syömistä. Vaimokin on syönyt näin taattuja siivuja.

Meillä on vielä aikamoinen jööti kinkkua parvekkeella. Olisi pitänyt kuunnella vaimoa. Nyt joudun syömään kinkkua työkseni, jotta saamme molemmat hävitetyksi  tammikuun kolmanteen mennessä. Silloin lähdemme Ranskaan.

Kinkku näyttää muuten sisältä kypsemmältä, kun sitä on ahmittu aimo annos.

Emme ole vaimoni kanssa kai vieläkään kunnolla sisäistäneet, että lapsemme ovat lähteneet aikoja sitten maailmalle. Ostoskärrymme oli kuormitettu kuin olisimme varautuneet pitkään kriisiaikaan. Oliko järkeä ostaa vierasvaraa välipäiviksikin, kun kaupat ovat taas auki?

Parvekkeemme on palvellut jääkaapin jatkona. En hoksannut joulupyhinä hakea sillejä ja kalafileitä pikaeineilleni.

Tolkutonta on, mutta hyvin on varauduttu. Mistä saisimme syöjiä?


10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ompa teillä ollut haasteita kun ajattelee "Suurta Joulua" (Kristuksen syntymäpäivää). Tsemppiä ja ajattelemista.

Heikki Honkala kirjoitti...


Niinpä. Olenkin pohtinut asiaa tuosta näkökulmasta toisaalla: https://www.paivamies.fi/blogit/blogistit/blogisti_heikki-honkala/4162/

Rainer Kukko kirjoitti...

Kinkunjämistä tekee hyvän hernekeiton. Kokeile !

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki tämän blogin lukijat eivät lue päivämiestä.

Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, eivät varmaankaan lue. Tuo juttu on lehden verkkosivuilla.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos vinkistä Rainer. Oikeassa olet. Eikös rokkaan ole tapana laittaa juuri sianlihaa. "Lataa ja varmista".

Anonyymi kirjoitti...

.... eivätkä varmaankaan tiedä, mikä pm on, eli eivät ehkä lue lehden verkkosivujakaan, joten sitäkin silmällä pitäen voimallinen kinkku-teemasi herättää ihmetystä tässä jouluun yhdistettynä.

Heikki Honkala kirjoitti...

Voitko kertoa tarkemmin, miten ja miksi tämä juttu sinua ihmetyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossapa se ensimmäisessä kommentissa tuli.

Heikki Honkala kirjoitti...

Ajattelemiseen on todella aihetta, kun noin töppäilimme. Kiitos palautteestasi! Toivottavasti en pahoittanut mieltäsi jollakin tavoin.