Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 19. huhtikuuta 2024

Mitä kivaa matkalla Italiaan ja takaisin?


Krakova



Vaimoni on meillä matkailupäällikkö, joka tapaa järjestää kaiken. Nyt kun pysähtelimme ajaessamme paluumatkalla Antibesista siellä ja täällä, oivalsin, kuinka mukavaa on olla turistina mennen tullen eikä vain paahtaa moottoriteitä. 

Ensi talven osoitteemme on tiedossamme. Toki muutoksia voi aina tulla. Nyt olen syttynyt pohtimaan mitä kaikkea voisimme nähdä matkalla Trevignano Romanoon ja takaisin. Osa matkan iloa on elämyksistä unelmoiminen. 

Tarjolla on kaksi perusreittivaihtoehtoa, ajaako Baltian vai Tukholman kautta. Googlen ehdotus itäiseksi reitiksi on tällainen

Alkumatkalle sattuu Tallinna, Riika, Varsova ja Krakova. Kaikissa näissä olemme käyneet, mutta kovin on vettä virrannut Veikselissä noiden vierailujen jälkeen. Entiset itäblokin maat ovat ehtineet kehittyä, joten olisi mukava nähdä, miltä noissa paikoissa nyt näyttää. Riika tuli aikoinaan hyvinkin tutuksi, Saaralle varsinkin. 

Kävimme Varsovassa ja Krakovassa 90-luvun lopulla, kun kävimme tapaamassa Wrocławin ystäviämme. Matka oli hyvin dramaattinen. Olimme jo Puolassa, kun kuulimme, että Oder tulvii katastrofaalisesti eikä kaupunkiin voi mennä. 


Wien


Varsovassa näimme kuinka Veikselin pinta uhkaa nousta yli äyräiden. Suunnitelmaa oli muutettava, joten vierailimme Krakovassa ja Auschwitzissa. Kuulimme sitten, että voisimme kuitenkin vierailla Wrocławissa. Kaupungissa oli taisteltu hiekkasäkkejä pinoamalla Oderia vastaan. Ewan ja Tomekin asuntoon oli tullut vesi ponnisteluista huolimatta. Tomekin nyt jo edesmenneen siskon asunto oli kuivalla alueella, joten siellä kävimme tapaamassa ystäviämme. Ewa oli evakossa jossakin.  

Kävimme keskikaupungilla, jossa vesi oli jo laskenut, mutta joka oli yhä katastrofin jälkeisessä tilassa ja suurin osa asukkaista muualla. Pumput olivat yhä käytössä. 

Vanhaan kulttuurikaupunki Krakovaan olisi mukava tutustua perusteellisemmin. Auschwitz on niin syvästi muistoissa, että sinne ei haluta uudestaan. Olisi myös kiva nähdä, miltä Riika näyttää nyt ja tavata tuttuja paikallisiakin. Wrocław on sivussa reitiltä, mutta tottahan sielläkin poikettaisiin. 


Venetsia


Seuraava päämäärä olisi ehdottomasti Wien, jossa en ole käynyt, vaimo kylläkin. Pääsisinkö vihdoin Habsburgien kaupunkiin (tai yhteen niistä)? Itävallan historia toisen maailmansodan jälkeen on erityinen, koska maa oli ollut osa Saksaa ja siten liittoutuneiden valvonnassa. Onkohan Wienissä jokin aiheeseen liittyvä museo tai jotain? Bratislava on lähellä, joten ehkä sinnekin. 

Mihin sitten? Tattadaa – tietenkin Venetsiaan, gondolien ja Tizianin kaupunkiin. Näkemättä on. 

Firenzessä olemme käyneet, mutta kun matkan varrella on, täytyy siellä ainakin pysähtyä. Vieläköhan voimat riittäisivät Bolognaan tutustumiseen. 

Mietitään sitä länsireittiä toisella kertaa. 


 #italia #puola #trevignanoromano #itävalta #automatka #matkailu #talviloma #turisti #turismi #historia #matkasuunnitelma #loma #talvi #lämmin #ilmasto #sää #sairaus #matka #ajaminen #krakova #riika #venetsia #wien #toinenmaailmansota #gondoli #tizian #firenze #bologna



Ei kommentteja: