Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 23. huhtikuuta 2024

Onko sinun työsi tärkeää?

 



Kuva 
Dmitry Abramov Pixabaystä


Yksi tapa suhtautua erilaisiin toimialoihin on pitää teollisuutta ja vientialoja tuottavina ja muita kuten opetusta ja terveydenhuoltoa uusintavina toimintoina. Ajatus kulkee siten, että ensin mainittu luo uutta varallisuutta ja jälkimmäinen tukee sen mukaan kuin jakovaraa jää. 

Tuskin kukaan voi kiistää yrittäjyyden ja liiketoiminnan merkitystä yhtenä hyvinvoinnin keskeisistä mahdollistajista. Näköasenne saattaa tuottaa kuitenkin löysiä puheita laiskoista virkamiehistä, hallintohimmeleistä ja ties mistä. 

Ovatko löysät heitot perusteettomia? Varmaankaan eivät täysin, koska kaikenlaisilla organisaatioilla on taipumus pöhöttyä. Liike-elämän ykköskonsultti euro ohjaa yrityksiä tarkkailemaan kulujaan. Julkisella puolella saattavat poliittiset tarkoituksenmukaisuudet tuottaa joskus epätoivottuja rakenteita.   

Tällainen logiikka on ilmeisesti tuottanut ajatuksen vientivetoisesta palkkamallista, jossa vientialojen palkankorotukset tuottavat katon muiden alojen palkkakehitykselle. 

Ajatuksen perusteita ei voi täysin kiistää, mutta onko noin jäykkä malli aina toimiva? Voi myös kysyä, onko tällainen eri alojen arvoasetelma toivottava. 

Tuottavuusloikan mahdollistavan innovaation alkukoti voi olla myös yliopisto. 

Jos valtio velkaantuu huolestuttavasti, onko kaikkein tärkeintä olla koskematta niin sanottujen tuottavien toimialojen etuihin tai pikemmin parantaa niitä? Eivät nämäkään merkityksettömiä ole, mutta jos sairaanhoitajia ei saada oman alan töihin, onko palkankorotus vetovoimatekijänä aina poissuljettu, kun vienti ei vedä? 

Yhteiskunnan rakenne on vyyhti, jossa erilaisten osa-alueiden toiminta on edellytys kokonaisuuden tuloksellisuudelle. Mistä yritykset saisivat pätevät työntekijänsä ilman kouluja ja yliopistoja? Kuka hoitaisi työntekijöiden lapset?  Kuka hoitaisi sairastuneet lapset ja  aikuiset? Kuka sammuttaisi palavan tehtaan? Kuka puuttuisi epäterveeseen kartellirakennelmaan? 

Kannattaako valtiovelkaa lyhentää himovauhdilla taantumassa, jolloin mahdollinen kasvu saattaa tyrehtyä ja tulevaisuuden kehitysedellytykset heikentyä?

Kumpi oli ensin, muna vai kana?

Johtopäätökset: Ehkä velkaantumista voisi korjata hitaammin ja vähemmin vaurioin. Ehkä kaikille hyvinvoinnin mahdollistajille voisi suoda heidän ansaitsemansa arvostuksen. 


#pakko #valtionvelka #velka #tarkkailuluokka #budjetti #hallitus #purra #orpo #perussuomalaiset #kokoomus #valtioneuvosto #oppositio #luottamuslause #oikeudenmukaisuus #työmarkkinamalli #ammattiyhdistys #sak #politiikka 


Ei kommentteja: