Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 23. heinäkuuta 2015

Tuloksellista salapoliisityötä Naantalissa

Kävin Naantalin kirjastossa. Siellä palveltiin minua auliisti, kun etsin tietoja naantalilaisista sukujuuristani.

Naantalin hautausmaasta on tehty tuhti eepos Naantalin kirkkomaa, jossa kerrotaan paikalle haudatuista merkkihenkilöistä ja myöskin taviksista, joista on tietoja jäänyt. Ei löytynyt kuitenkaan Sjöbergia nimiluettelosta.

Löytyi mahdollisia johtolankoja. Kirjan Muuttuva Naantali toinen valokuvaajista on nimeltään Jouko Sjöberg ja sponsoriluettelosta löytyi myös nimi Sami Sjöberg. Hautausmaakirjan suullisten ja
kirjallisten tietojen antajien joukosta löytyy myös Jouko Sjöbergin nimi, sama mies varmaankin. Jouko ja Sami saattavat olla minun laillani Eric Sjöbergin jälkeläisiä ja saattavat asua täällä Naantalissa.

Kirjaston hyllyssä oli tuhti teos pyhämaalaisen papin Matthias Melanderin suvusta. Sen nimiluettelossa on kaksi viittausta sukunimeen Sjöberg.

Ensimmäisen viitteen avulla selviää, että Pyhämaan kappalaisen Josephus Matthias Melanderin -lieköhän Matthiaksen poika? - ja hänen puolisonsa Maria os. Erffingin tytär Maria avioitui pyhämaalaisen Henrik Harmaan kanssa. Tämä oli talollinen, laivuri ja lautamies. Heidän 1.11.1708 syntynyt tyttärensä Liisa avioitui Kukolan Heikon sotamies Olof Sjöbergin (s. 2.12.1710) kanssa. Tämä vanhemmat olivat Knuutilantalon jyvärenki Olof Thomasson ja Eliisa Johantytär.

Yksi Olofin ja Liisan lapsista oli 2.10.1750 syntynyt pitäjänsuutari Eric Sjöberg, joka asui Reilassa. Hänen vaimonsa oli Reilan Kauppilasta olevan talollisen Tuomas Thomassonin ja hänen reilalaisen vaimonsa Juhantyttären tytär Valborg.

Yksi Ericin ja Valborgin lapsista oli myös Eric. Hän syntyi 11.10.1780, oli itsellinen ja  toimi kyläsuutarina Reilassa. Hänen vaimonsa oli piika Maria Mikkelintytär Pitkäluodon Pavusta.

Nyt meillä on kaksi Eric Sjöbergiä, jotka toimivat suutareina. Täysin sama nimi kuin suutarisukuisella mummonpapallani, mutta eri vuosisadalla ja eri paikassa, tosin ei kovin kaukana. Saman etunimen toistuminen ja sama ammattikunta luovat minusta kiinnostavan todennäköisyyden sukuyhteydestä.

Olof Sjöbergin isän suku ilmaistaan vielä patronyymillä. Voisi päätellä, että Olof on sotilaana tarvinnut varsinaisen sukunimen. Olisikohan Sjöberg armeijan kirjurin hänelle antama nimi?

Tässäkin sukupuussa ilmenee luokkaretkeilyä. Pappissäädystä on päädytty suutariuteen. Tässä on menty säätyhierarkiassa alaspäin. Piika-Marialle suutarin kanssa avioituminen on saattanut olla yhteiskunnallista edistystä.


Soitin Jouko Sjöbergille. Hän tiesi, että 1800-luvun naantalilainen Sjöberg ei ole hänelle sukua, mutta hänellä oli merkittävä tieto minulle kerrottavanaan. Mummonpappani oli asunut nykyisessä Mannerheimin katu nelosessa eli tuolloisessa Isokatu nelosessa. Tuo talo täytyy käydä huomenna katsomassa. Hänen ei-sukulaisuutensa minun sukulaiselleni oli käynyt ilmi jonkun rva Veijosen kyseltyä asiaa häneltä. Sami on Joukon poika.

Nyt täytyy saada yhteys rouva Veijoseen.

Ei kommentteja: