Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Runsaudenpulaa ranskan opissa

Olen nyt intoutunut tankkaamaan ranskaa. Verkossa on runsaasti laadukasta oppimateriaalia, ainakin jos voi opiskella englannin kautta.

Olen aiemmin kertonut Mondlysta. Se on edullinen kielisovellus, kun ottaa huomioon, että kohtuuhinnalla saa yli 30 kieltä opeteltavakseen. Harvalle tosin on käyttöä noin monelle. Mondlylta voi ostaa myös elinikäisen paketin kolmelle tai viidelle kielelle. Mondlya on helppo näprätä kännykällä, mutta ei sen avulla kovin pitkälle pääse.

Edesmennyt Michel Thomas oli mitä ilmeisimmin edelläkävijä kielten opetuksessa. Hän saatteli opiskelijoita lempeästi ja rennosti keskustellen kielten saloihin. Youtubessa on runsaasti hänen opetustuokioitaan ilmaiseksi käytettävissä.

Alexa on laittanut nettiin runsaasti materiaalia käytettäväksi ilmaiseksi. Hän pitää lyhyehköjä kalvosulkeisia erilaisista kielen oppimiseen liittyvistä teemoista.  Hän yrittää pitää katsojan hereillä kaikenlaisilla hassutteluilla, mutta silti seuraaminen käy pitkän päälle työlääksi. Luentoja kannattaa kuitenkin katsoa, kun haluaa täsmätietoa esimerkiksi verbien taivutuksesta.

Tämän hetken suosikkini on Coffee Break Friench, jolla on tarjolla ilmaiseksi 160 noin 15-30 minuutin mittaista audiosessiota ilmaiseksi. Kurssit alkavat aloittelijan tasolta ja etenevät edistyneen tasolle. Oppivartit rakentuvat selvästi Michel Thomasin metodiin. Opettaja juttelee rennosti opiskelijan kanssa, opettaa uusia asioita ja etenee systemaattisesti aiheesta toiseen. Opiskelija rakentaa jatkuvasti uusia virkkeitä annettujen ohjeiden mukaan. Eteneminen tapahtuu siten, että oppilas ei tunne tekemistään liian haastavaksi eikä liian helpoksi.

Oppitunneista on maksua varten tarjolla runsaasti tekstimuotoista aineistoa, kattavampia asioiden selostuksia ja kuunnelmapätkiä normaalilla puhenopeudella.

Matkustan nyt ilmaiseksi ja keskityn kuuntelemiseen. Myöhemmin saatan paneutua myös maksulliseen aineistoon. Haluan oppia nimenomaan ymmärtämään ja tuottamaan puhetta.

Youtubessa on runsaasti muitakin ranskan kielen opiskeluun liittyviä aineistoja. Runsaudenpulaa. Omatoimisella oppijalla on kissanpäivät.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
kiva että olet löytänyt useita eri lähteitä, josta voit opiskella ranskaa. Itse opiskelen brasilian portugalia, joka on minulle myös ensimmäinen romaaninen kieli. On ollut hauska lueskella huomioitasi romaanisiin kieliin liittyen, itse olen kamppailut ja kamppailen aivan samojen asioiden kanssa.
Nyt tosin jo nuo sanajärjestykseen liittyvät hämmennykset alkavat jo kuulostamaan luonnollisilta.

Minä olen käyttänyt opiskeluun pääsäntöisesti Duolingoa sekä Memriseä, molemmat ovat ilmaisia mobiilisovelluksia, joita voi käyttää myös tietokoneelta. Lisäksi olen toki käyttänyt lukuisia eri youtube-kanavia avittamaan kuullun ymmärrystä sekä sanoja lausumista. Olen ollut todella yllättynyt kuinka paljon sanastollista yhtäläisyyttä portugalilla onkaan englannin kielen kanssa. Eli siis englannissa on yllättävän paljonkin latilaisperäisiä sanoja. Ne auttavat paljon, erityisesti tekstiä luettaessa. Kuullun ymmärtäminen onkin sitten aivan eri juttu.

Olen lueskellut blogiasi jo pidemmän aikaa, mutten vielä kertaakaan kommentoinut. Olen todella iloinen että olet toipunut sairasteluista noin hienosti. Lisäksi haluan kertoa, että kirjoituksiesi kautta sinusta piirtyy kuva erittäin lämminsydämisestä, viisaasta ja miellyttävästä miehestä, jolla on arvomaailma kohdallaan.

Haluan toivottaa kaikkea hyvää tulevaisuuteen, niin terveyttä kuin tsemppä ranskan opiskeluunkin!

Heikki Honkala kirjoitti...

Lämpimät kiitokset sinulle sydämellisestä kommentistasi! Ai Brasilian portugalissakin on yhtymäkohtia englantiin? Englannista lienee siten apua sinunkin opinnoissasi. Joo englanti on saanut paljon sanoja ranskasta, joka on samaa juurta kuin muut romaaniset kielet. Välillä tuntuu melkein samalta kieleltä, mutta ääntäminen eroaa. Ranskassa tuntuu olevan kuitenkin eksoottiselta tuntuvia piirteitä verrattuna germaanisiin kieliin. Sanajärjestys tosiaan.

Coffee Break vie todella pikkupiirteisesti ranskan kieliopin moninaisuuksiin. Rankkaa mutta toisaalta hauskaa kuunneltavaa. Memrise tuntuu kivalta, kun jaksaa kysyä uudestaan ja uudestaan asioita, jotka eivät tahdo mennä perille. Hyvä myös kun kuulee lauseita nopeasti äännettyinä.

Tänään kahvila-patisserie-boulangeriessa myyjä kuuli jo tervehdyksestä, että olen ulkomainen. Vaihtoi englantiin. Hän ei oikein pitänyt siitä, että yritin jatkaa ranskaksi. Ymmärrän, että se saattoi kuulostaa hänen kielitaitonsa väheksymiseltä.

Kaikkea hyvää sinullekin! Kiva kun kävit vierailulla. Tulethan joskus toistenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa mukava yllätys, että olit käynyt vastailemassa kommenttiini. Kyllä minä käyn säännöllisesti lukemassa kuulumisiasi. Kiva päästä välillä mielikuvitusmatkalle Ranskaan täältä Suomen talven ankeudesta :) Olin lomalla Nizzassa 2017 ja pidin paikasta kovasti, kauniit ovat maisemat!

Tuo Coffee break kuulostaa hyvältä ohjelmalta, valitettavasti sieltä ei löydy Brasilian portugalia lainkaan. Paras tapa harjoitella puhumista, on löytää sellainen henkilö, joka ei puhu englantia. Olen itse päässyt pariin otteeseen viettämään aikaan brasilialaisten ihmisten kanssa, jotka eivät puhu englantia ja todella iloisesti huomannut kuinka lopulta tuleekin toimeen ja pärjää, vaikkei kaikki menekään ihan viimeisen päälle oikein. Tosin vastapuolelta vaaditaan pitkää pinnaa, koska monet asiat joutuu toistamaan useamman kerran. Minulle kun ei aina heti ihan ensimmäisellä kerralla asiat uppoa :)

Siellä varmaan alkaakin kevät jo olemaan kivan pitkällä. Mukavia kävelyretkiä sinne Nizzan auringon alle!