Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 16. heinäkuuta 2020

Vaihtoehtoiset hoidot, uskomuslääkintä vai ?

Lääketieteen lisensiaatti Heikki Hemmilä on kirjoittanut vuonna 2007 Duodecim-lehteen sanan uskomuslääkintä käytöstä (Luopukaamme termin uskomuslääkintä käytöstä). Kyseinen suomenkielinen termi oli valittu voittajavaihtoehdoksi Duodecim-seuran sanakilpailussa vuonna 1995 englanninkieliselle termille complementary and alternative medicine. Käsite viittaa homeopatiaan ja muihin lääketieteen ulkopuolisiin tapoihin yrittää auttaa ihmisiä heidän terveyteen liittyvissä vaivoissaan.

Hemmilä pitää valittua termiä epäsopivana ja kieltämättä se onkin leimaava. Sen rinnalla on käytetty myös vaihtoehtoisia hoitoja ja vaihtoehtoista lääketiedettä.

Complementary and alternative medicine onkin sanasta sanaan käännettynä täydentävä ja vaihtoehtoinen lääketiede.

Lääketieteen perustana on kaksoissokkokoe, joilla voidaan osoittaa jonkin asian toimivuus tai toimimattomuus. Hemmilä on varmasti oikeassa, kun toteaa, ettei tälläisen testauksen puuttuminen sinällään osoita jonkin hoidon toimimattomuutta. Nykyään tiedetään myös, että placebo-vaikutuksen merkitys on yllättävän suuri.

Minusta esille tulleet termit ovat kaikki huonoja. Täydentävä ja vaihtoehtoinen lääketiede antaa sellaisen kuvan, että vaikutus on todella osoitettu. Uskomuslääkintä taas Hemmilän mukaan halveksii ja aliarvioi placebo-vaikutusta.

Vaimoni antaa minulle toisinaan homeopaattisia pillereitä. Minä suostun ottamaan niitä hänen mielikseen, koska arvelen, ettei niistä haittaakaan ole. Tilanne oli toinen syöpähoitojen aikana, koska kukaan ei voi tietää voivatko ne vääristää vaikkapa sytostaattien vaikutusta.

Monilla lääketieteen ulkopuolisia hoitomuotoja tarjoavilla on lääkäreitä enemmän aikaa kuunnella ihmisiä, jotka hakevat heiltä apua. Monet ymmärtääkseni kokevat nämä keskustelut hyödyllisiksi. Potilaat kokevat tulleensa kuulluiksi ja varmaankin heille tarjottuja hoitokeinoja osataan perustella vakuuttavasti.

Minä olen saanut kaksi kertaa vyöhyketerapiaa, joita vaimoni oli minulle järjestänyt. En huomannut vaikutusta, mutta varmaan hoitoihin liittynyt keskustelu tuntui mukavalta.

Miltä kuulostaisi lääketieteen ulkopuolinen huolenpito?







#homeopatia #kokonaisvaltainen #holistinen #luonnonmukainen #orgaaninen #luonnollinen #vaihtoehtoinen #homeopaatti #vaihtoehtolääketiede #luonnonlääkintä #vaihtoehtolääkintä #vaihtoehtohoito #kansanlääkintä #kliininen #farmakologia #täydentävä #täydentävähoito #täydentävälääketiede #vitalistinen #lume #lumevaikutus #plasebo #potensointi #skepsis #koululääketiede #skeptikko









Ei kommentteja: