Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 14. helmikuuta 2022

Tyyntä myrskyn edellä?

 

Kuva: Захари Минчев, Pixabay

Ennen talvisodan syttymistä Suomen edustajat kävivät kolme kertaa neuvottelemassa Moskovassa. Yhteistä linjaa ei löytynyt. Suomalaiset eivät tienneet, että seuraavaksi syttyy sota. Tunnelma on nyt Ukrainassa ehkä samantapainen kuin Suomessa loka-marraskuussa vuonna 1939. 

Venäjän ja lännen välisiä neuvotteluja Ukrainan tilanteesta on käyty monella taholla. Venäjä on vaatinut mahdottomia. Länsi ei ole taipunut. Joillakin foorumeilla vielä yritetään. Voi olla, että näiden jälkeen tulee painostava ilmapiiri kuin ennen ukkosmyrskyä. 

Aina pitäisi jaksaa käydä neuvotteluja, ettei sotaa syttyisi. Mutta miten toimia, kun jos ajaudutaan pattitilanteeseen? 

Se, että Venäjä vain alkaisi vetää joukkojaan pois Ukrainan rajoilta, ei tunnu todennäköiseltä. 

Elämmekö nyt maailmanhistoriallista aikaa ennen kolmannen maailmansodan syttymistä? Voi myös olla, että Venäjä ottaa vain Ukrainan itäisen osan. 

Ei pitäisi maalata mörköjä seinille, mutta vaikea on tässä tilanteessa panna päätä pensaaseen, silmiä kiinni ja sormia korviin. 

Putinin oletetussa hyökkäyksessä ei ole mitään järkeä, mutta ei aikoinaan ollut Hitlerinkään, mutta silti tämä kävi Puolan kimppuun. Se tiedetään, mihin kaikkeen se johti. No, oli niissä Hitlerin toimissa jonkinlaista kylmäävän kyynisen materialistista logiikkaa, jossa ei eettisyydellä ollut sijaa. 

Ajattelen ehkä liiaksi menneiden sotien kautta. Kenties Putin lisääkin painetta pitämällä joukkojaan edelleen valmiudessa ja sen lisäksi järjestämällä massiivisia hybridi-iskuja Ukrainaan ja muualle länteen. Tällaisen tavoitteena voisi olla, että Ukraina antaisi lupauksen olla hakematta Naton jäsenyyttä vaikkapa 30 tai 50 vuoden aikana. Kun tiedämme, kuinka häikäilemättömästi Venäjän valtio on toiminut joitakin epäsuosioon joutuneita maanmiehiään kohtaan, voi ehkä olla odotettavissa jotakin samantapaista laajemmassa mittakaavassa. Tai kenties Venäjä kokeilisi lamauttaa Ukrainan kriittisiä infrastruktuuriin kuuluvia järjestelmiä. 

Putin tuntuu suhtautuvan tunteenomaisesti Ukrainaa kohtaan. On kummallista, että hän pitää "mielitiettyään" näin uhkaavassa tilanteessa. On myös vaikea arvioida, kaipaako hän vain Ukrainan venäläisalueita Venäjän yhteyteen vai koko maata. 

Voi olla, että tämänhetkisestä jännitystilasta seuraa jotakin, jota emme osaa aavistaa. Venäjältä on lupailtu jo vetäytymistä Ukrainan rajoilta. Jää nähtäväksi. "Nehän olivat sotaharjoituksia, luulitteko jotakin muuta." 

Voi myös olla, että Venäjä pitää joukot Ukrainan rajoilla, mutta pyrkii murtamaan lännen vastarintaa ottamalla lisäksi käyttöön joitakin muita painostuskeinoja, esimerkiksi hybridivaikuttamista. 




Ei kommentteja: