Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 28. kesäkuuta 2022

Arvoitus hautausmaalla

 


Kävimme juhannuspäivänä ajelulla Kemiönsaaren Dragsfjärdissä tapaamassa erästä ystäväämme. Kahvittelimme Road Cafe Yttiksessä ja menimme sitten käymään läheisellä hautausmaalla. 

Panimme merkille, että eräässä kirkkomaan osassa oli useita todennäköisesti venäläisten hautoja.  Tähän täytyy olla jokin selitys. 

Dragsfjärd oli itsenäinen kunta vuoden 2008 loppuun saakka. Se muodosti Kemiön ja Västanfjärdin kanssa uuden Kemiönsaaren kunnan. Dragsfjärd oli kaksikielinen kunta, jossa enemmistö puhui ruotsia. 

Ainakin osa kyseisistä vainajista näyttää syntyneen 1800-luvun puolella. Ovatko he mahdollisesti Venäjän vallankumouksen pakolaisia? Onko Dragsfjärdissä ollut joku kartanonherra, joka on ollut suosiollinen venäläisille maahanmuuttajille?

Kemiönsaaren seurakunnan sivulla kerrotaan seuraavasti: Vanhalla puolella kutsutaan korttelia neljä usein venäläiseksi alueeksi, koska useimmat haudat ovat venäläis- tai karjalaissukuisten perhehautoja. Siellä näkee haudoilla useita ortodoksiristejä. Alueella on myös hauta vuodelta 1941, jossa kaksi tuntematonta venäläistä sotilasta on saanut viimeisen leposijansa. 

Eipä tuo paljoa asiaa valaise. Luulisi, että jollakin olisi muistitietoa asiasta. Viime sodassa tuli  luovutetulta alueelta myös venäjänkielisiä siirtolaisia, mutta tietääkseni heitä ei asutettu ruotsinkielisille seuduille. Olisiko venäjänkielisten kohdalla tehty poikkeus? 




Sirppi ja vasara -merkki näyttää erikoiselta luterilaisella hautausmaalla. Olivatkohan vainajat jossakin vesillä tapahtuneessa kahakassa kuolleita venäläistiedustelijoita. Kiven vastapuolella on ortodoksiristi. Kun sotilaita ei tunnettu eikä siten heidän vakaumustaan tiedetty, on ehkä laitettu varmuuden vuoksi kiveen myös kristillinen symboli. 

Jos satut tietämään asiasta, olisi kiva kuulla. 


Ei kommentteja: