Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Maj Lind -pianokilpailu: kamarimusiikkifinaali


Kuva Prora Pixabaystä

Finaalin tämä vaihe soitettiin sunnuntaina. 

Tässä mukaan selvinneet ja heidän musiikkivalintansa:

David Munk-Nielsen – Dvořák: Pianokvartetto Es-duuri op. 87 / Meta4
Michelle Candotti, Schumann: Pianokvartetto Es-duuri op. 47 / Kamus
väliaika
Piotr Pawlak, Mozart: Pianokvartetto Es-duuri K 493 / Meta4
Théotime Gillot, Brahms: Pianokvartetto c-molli op. 60 / Kamus
väliaika
Kevin Chow, Fauré: Pianokvartetto c-molli op. 15 / Meta4
Bogdan Dugalić, Schumann: Pianokvartetto Es-duuri op. 47 / Kamus

Viimeisenä riveillä on mainittu kvartetti, josta viulisti, alttoviulisti ja sellisti ovat. 

Kuva Nayuta Pixabaystä

Munk-Nielsen soitti taas upeasti. Hän on pianissimo-taituri. Kaikki oli paikallaan. Hän seurasi tiiviisti äänenjohtajaviulistia ja muitakin. Jotenkin olisin kaivannut enemmän luonnetta hänen soittoonsa.

Candotti sulautti piano-osuutensa tasapainoiseksi kokonaisuudeksi muun kvartetin kanssa, minusta taitavammin kuin Munk-Nielsen. Hänen pianisminsa oli kuin kaunista laulua. Hän oli tässä joukkuepelaaja. Aikaisemman vaiheen korostunut tulisuus oli poissa.

Pawlak on maestro, mutta nöyrä sellainen. Hän teki musiikkia tiimissä keskustellen. Hänen soittonsa oli ilmaisuvoimaista ja hienovaraista, tarvittaessa päättäväistä. 

Gillot, mikä hieno muusikko. Osaa jopa hiiviskellä flyygelin koskettimilla. Pianon kuulaus ja jousisoittimien pehmeys. Miten kauniin kudoksen tämä mies luo muiden taitavien muusikoiden kanssa. Hän osaa myös lähes haihtua hitaasti taustalle ja palata taidokkaasti, kun on aika. Tämä mies on kamarimuusikko! Dramaattista hurjuutta tässä ei ollut, kuorolaulua pikemmin kuin oopperaa, mutta ehkä Brahms ei ollut tähän sellaista kirjoittanutkaan. 

Chow osasi luoda lyyrisen runollisia tunnelmia. Herkkä kosketus hänelläkin. Muusikko isolla ämmällä. Hänkin vetäytyi taustalle välillä, mutta antoi tarvittaessa myös flyygelin dominoida. Chow hallitsee myös kamaarimusiikin. 

Dugalić on upea pianisti ja kamarimuusikko. Häneen voi liittää samoja määrittelyjä kuin muihinkin. Hän mukautui taitavasti elimelliseksi osaksi kvartettia. 

Tänä iltana alkaa ratkaiseva vaihe - orkesterifinaali. 


 

 

Ei kommentteja: