Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 18. lokakuuta 2022

Nyt voi jännittää korkealaatuisen pianomusiikin äärellä

 


Kuva Gordon Johnson Pixabaystä

Kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu on käynnissä. Alkuerissä kilvoittelee 29 muusikkoa eri puolilta maailmaa. Välieriin pääsee 14 ja loppukilpailuun 6 osallistujaa. 

Esitykset voi seurata suorana tai tallenteilta

Kukin soittaja esittää alkuerissä useita kappaleita, joten kuunneltavaa/katsottavaa on paljon. Minä en jaksa koko rupeamaa, joten seuraan kunkin esityksestä vain osan. Ehkä pidemmällä sitten enemmän. 

Näin maallikon korvissa taso kuulostaa hirmuisen korkealta. Joillakin on takana jo kilpailumenestystä, joillakin ei ilmeisesti mainitsemisen arvoista ollenkaan. 

Toiset soittavat aika vähäilmeisinä, jotkut kasvoillaan ja kehollaan musiikkiin eläytyen. Jos kilpailija on kovin haaveellisen ja muissa maailmoissa olevan näköinen, epäilyttää, että hän näyttelee. No, musiikki kuitenkin luullakseni ratkaisee, ainakin teoriassa. Liekö kukaan tuomareista täysin immuuni ulkoisille tekijöille?

Vai pitääkö kilpailijalla menestyäkseen olla myös taiteilijan habitus ja lavakarisma?

Jos haluan saada musiikista mahdollisimman paljon irti, minun parempi vain kuunnella. On kuitenkin helpompaa yrittää muistaa esiintyjiä, kun on myös näköhavaintoja. 

Välierät käydään torstaina ja perjantaina (20-21.10.), kamarimusiikkifinaali sunnuntaina (23.10) ja orkesterifinaalit ensi viikon keskiviikkona ja torstaina (26-27.10.).

En kadehdi tuomareita. 




Ei kommentteja: