Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 12. joulukuuta 2022

Kukkahattusetä lankesi jalkapalloon


Kuva Jörg Struwe Pixabaystä

 

En sitten kyennyt syrjimään Qatarin MM-kisoja, vaikka sellaistakin kaavailin viime kuussa (Boikotoidako Qatarin futiskisoja?). 

Matseja on ollut lukuisasti ja niiden kaikkien tai edes tärkeimpien seuraaminen tuntui läkähdyttävältä urakalta. Ottelut ovat pitkiä ja maaleja syntyy vähän. On ollut helppoa antaa olla. Jotakin matsia katsoin sentään. En edes muista, mikä se oli.

Nyt loppua kohden on alkanut into löytyä. Puolivälieristä jäi kokonaan katsomatta vain Kroatia-Brasilia. 

Jäljellä ovat Argentiina, Kroatia, Marokko ja Ranska. 

On uskomatonta kuinka korkealle pelaaja voi hypätä puskeakseen pallon maaliin. Marokon Youssef En-Nesyrin pää nousi korkeuksiin ja ohjasi taidokkaasti pelivälineen maalivahdin selän taakse. Sitten maa onnistui tukkimaan oman puolensa loppuajaksi niin ettei Ronaldokaan saanut veskaa heilumaan. 

Argentiinan Messi osoitti taitonsa viemällä pallon hollantilaisten ruuhkan ohi ja napauttamalla hämmästyttävän syötön takaviistoon (miten hän näki?) Nahui Molinalle, joka jatkoi taidokkaasti maaliin. Peliajalla tilanne oli tasan eikä jatkoaika tuonut ratkaisua. Julma rankkarikisa ratkaisi voiton Argentiinalle. 

Anglogallomatsissa Englannin Harry Kane ampui kaksi rankkaria, mutta vain ensimmäisen sisään, ja Ranska vei pelin 2-1.

Vielä on neljä matsia jäljellä. Täytyyhän ne katsoa, jos vain suinkin pystyn. 


Kuva 3D Animation Production Company Pixabaystä


EU:n piirissä on paljastunut korruptio-operaatio, josta epäillään Qataria. Se, että jalkapallon MM-kisat myönnettiin kyseiselle valtiolle, oli ilmeisesti ainakin osaksi korruption - joskaan ei tämän -seurausta. On vaikea asioida väärin pelaavien valtioiden kanssa. 

Yhteiskunnan olisi kyettävä ehkäisemään lahjomisen vaikutukset suurissa ja tietysti muissakin hankkeissa. Näin eettiset näkökulmat tulisi varmasti paremmin otetuiksi huomioon. 

Suomalaiset saattavat moittia maataan priimusoppilaaksi. Minusta meidän pienenä maana kannattaa ilman muuta edistää sääntöpohjaisuutta ja etiikkaa kaikessa hallinnossa.  

Kukkahattusetä ei pysynyt kokonaan kaidalla tiellä. Siksi setä odottaa valtaa pitävien hoitavan asiat niin kuin ne kuuluu hoitaa. 

Mutta jos en minä, kuinka sitten isot kihot?





Ei kommentteja: