Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Totuus maahanmuuttajistamme – yllätyt!

 

Kuva Gerd Altmann Pixabaystä

Hesarin kuukausiliitteessä (4.11.2013) on artikkeli "On totuuden aika", joka kertoo lupauksensa mukaan oikeat faktat maahanmuutosta. 


Poimintoja

Suomessa asuu puoli miljoonaa ihmistä, joiden molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. 

Muuttovoitto oli 34 000 henkeä vuonna 2022.

Suurin osa eli puolet on lähtöisin Euroopasta, josta eniten Venäjältä ja Virosta. Aasialaisperäisiä on kolmasosa ja afrikkalaistaustaisia kahdeksasosa. 

Maahanmuuttajataustaisten perheiden keskimääräinen koko on 3,66 henkeä, kantaväestön 3,7.

Ulkomaalaistaustaisista 76 % on  työikäisiä (15-64 v.), kantaväestöstä 60 %. 

Miehiä ulkomaalaistaustaisista on 52 %, kantasuomalaisista 49 %. Vuosi 2015 oli poikkeus verrattuna muihin. Silloin tuli paljon nuoria miehiä. 

Maahanmuutosta vain yhdeksässä prosentissa tapauksista oli syynä turvapaikan haku tai vastaava.

Kantasuomalaisten keskimääräinen ansio oli 35 tuhatta euroa ja maahanmuuttajien 30 tuhatta euroa vuonna 2021. 

Työlliset maahanmuuttajat prosentteina ammattiryhmittin (suurimmat ryhmät). Suluissa suomalaistaustaisten lukemat: erityisasiantuntijat 23 (18), palveluja- ja myyntityöntekijät 20 (22), asiantuntijat 19 (9), rakennus-, korjaus- ja valmiustyöntekijät 10 (13) sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijät 8 (9).

Työikäisistä maahanmuuttajataustaisista 24 prosentilla on korkeintaan peruskoulututkinto. Valtaväestöllä prosenttilukema on 17 prosenttia. Sekä ulkomaalaistaustaisista että kantasuomalaisista 34 prosentilla on korkeakoulututkinto. 

Vuoden 2021 lopussa työikäisten maahanmuuttajien työllisyysaste oli 58 prosenttia, kun muilla se on 70 prosenttia. 

Vuonna 2021 työllisiä oli 149 000 enemmän kuin vuosituhannen alkaessa. Se ei ole kantasuomalaisten ansiota, koska heidän määränsä oli vähentynyt 15 000 hengellä, kun taas vieraskielisten työllisten määrä oli noussut 164 000:lla. Työssä käyvien vieraskielisten määrä on noussut kuusinkertaiseksi. 

Ulkomaalaisia rikoksista epäiltyjä oli viime vuonna väestöryhmien kokoon suhteutettuna puolitoistakertaisesti kantaväestöön verrattuna. 

Miten neuvoisit poliitikkojamme näiden tietojen pohjalta?





Artikkelin on kirjoittanut toimittaja Anni Pasanen ja tukena on ollut Tilastokeskuksen väestöasiantuntija (evp.) Pekka Myrskylä. 




#maahanmuutto #pakolaiset #maahanmuuttaja #pakolainen #maahanmuuttopolitiikka #rasismi  #vihapuhe #terrorismi #roadman #ruotsinmellakat #kotouttaminen #kielitaito #muukalaisviha #huoltosuhde







Ei kommentteja: