Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 18. joulukuuta 2023

Suomalaisten "suosikkisalaliittoteoriat"

Kuva Noe León Pixabaystä

 


Ykkönen yllättää


Tutkimuskonsortio Finsci on selvittänyt suomalaisten suhtautumista salaliittoteorioihin. 

Konsortion taustalla ovat Turun, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot sekä Tiedekeskus Heureka ja Skope ry.

Tutkimuksessa on kysytty suhtautumista kaikkiaan 63 aiheeseen. 

En pysty vertaamaan tuloksia ulkomaisiin vastaaviin, mutta vaikuttaa siltä etteivät suomalaiset ole kovin hyväuskoisia. Aivan hörhöjutut ovat häntäpäässä. Koronaan liitetyt mikrosiru- ja 5G-teoriat ovat viimeisinä listalla. 

Loppupäästä löytyvät myös avaruusolennot, liskoihmiset, lavastetut joukkoampumiset, eliittiin liitetyt lapsiin kohdistuvat hirmuteot ja holokaustin kieltäminen. 


Tässä alkupään järjestys kymmenennestä ensimmäiseen (kuvauksia lyhennetty, prosentit lopussa) :

10.  Auto- ja öljy-yhtiöt hidastavat ympäristöystävällisten moottoreiden kehitystä (17,8). 

 9.  Punavihreä toimittajablokki syöttää omaa agendaansa suomalaisessa mediassa (19,3).

 8.  Eri valtiot vakoilevat Facebookin ja Twitterin käyttäjiä (20,3).

 7. Viranomaisilla on laitonta tietoa kansalaisista (21,4).

 6. Tietyt julkkikset ovat lavastaneet kuolemansa ja kadonneet (21,7). 

 5. Koronavirus kehitettiin laboratoriossa (24,1). 

 4. iPhonet tallentavat salaa keskusteluja (29,3). 

 3. Tietokoneyritykset toimittavat viallisia ohjelmia myydäkseen päivityksiä (29,8).

 2. Vapaamuurarit vaikuttavat salaisesti taustalla (32,2).

 1. Oswaldin taustalla oli muitakin presidentti Kennedyn murhassa (38,4). 


Salaliittoteorioihin uskominen on peräti inhimillistä. Sitäpaitsi oikeitakin salaliittoja on ollut ja on varmaan nytkin. On suotavaa suhtautua kriittisesti uutisiin.


Minäkin epäilen, että ainakin öljy-yhtiöt ovat suhmuroineet haitatakseen vihreää siirtymää liikenteessä. Käsittääkseni ne ovat olleet kyseisellä asialla jo aikoja sitten. 

Toimittajien punavihreydestä kuulee usein syytöksiä. Epäillään Tampereen yliopiston vaikutusta toimittajaopiskelijoihin. Siihen on varmasti ollutkin aihetta menneisyydessä. Nykytilannetta en osaa arvioida. 

Toimittajien velvollisuus on pysyä totuudessa. Kolumnien kirjoittajilla lienee väljempää. Toimittaja syyllistyy käsittääkseni virheeseen, jos manipuloi haastateltavia omaa agendaansa suosiakseen. Kuka pystyy täydellisyyteen? Me kaikki teemme virheitä. 

Toimittajat kokevat velvollisuudekseen panna haastateltavat lujille. Ehkä he eivät ole itse aina sitä mieltä, mitä kuvittelemme. 

Ymmärrän hyvin tällaiset epäilyt. Minua viisaammat kuitenkin opettavat, että jos joku toimittaja toimii vastoin toiveitani, se jää erityisesti mieleeni. Muu unohtuu helpommin. Haastateltavien valintaakin moititaan. Luulen, että näiden hankkimiseen liittyy paineita, Aikaa on vähän ja kynnelle kykeneviä pitää löytää. Voi olla, että toimittajien sympatiatkin vaikuttavat piilevästi. 

Voi olla, että toimittajat kokevat tietynlaista painetta oman ammattikuntansa keskuudessa. 

Punavihreiden toimittajien salaliittoon en usko. 


Voiko some-alustoihin luottaa? Ainakin TikTok on ollut tapetilla. Se on kiinalainen tuote, josta on oma versio oman maan asukkaille ja toinen muille. Voisin kuvitella, että suomalainen teollisuus suhtautuisi kriisitilanteessa suopeasti valtion toiveisiin. Bisnetjätit taitavat toisaalta olla kuin valtioita itsekin. Omistajien ääntäkin on kuunneltava. 


Suomi on oikeusvaltio, joten kaiken pitää olla läpinäkyvää .... hm .... entä jos on kysymys maan kriittisestä turvallisuudesta. Mene tiedä. Koko kansaa koskevaa laitonta rekisteriä tuskin on.


Ei minusta se, että joku julkkis lavastaisi kuolemansa paetakseen julkisuutta, mahdotonta ole. Tuskin sellainen luitenkaan yleistä on. 


Koronaviruksen alkuperän saatetaan ajatella löytyvän sylttytehtaalta eli Wuhanista, jossa se tunnistettiin. Eräät valtiot varmasti puuhaavat hämäriä, mutta että olisi laboratorion lapsi ...? Olen kuullut väitteen, että tällaisen viruksen luominen olisi hyvin vaikeata. Koska en tunne alaa, olen potentiaalinen yksinkertaiseen selitykseen uskoja. 


Tuttu juttu. Kännykkä on mainostajan asialla ja kuuntelee keskusteluja. Jokin sana laukaisee mainoksen vaikkapa Facebookiin. Tällainen on varmasti teknisesti mahdollista, mutta oltaisiinko vielä noin lähellä vuotta 1984?


Minua viisaammat ovat sanoneet, että virheetöntä tietokoneohjelmaa ei saataisi koskaan jakeluun. Siksi joudutaan tyytymään kohtuulliseen testaukseen. Jos virheet ovat muutoinkin runsas luonnonvara, tuskin niitä tarvitsee keksiä. 


Vapaamuurarit yllättävät. Ovat peräti kakkostilalla. Luulisin olevan aika harmiton herrakerho. Miten vaaralliset salaisuudet voisivat pysyä vuosisatoja piilossa?


On yllättävää, että kauan sitten tapahtunut Kennedyn murha sijoittuu ykköseksi. Minä muistan äitini surun, kun asia oli uutisoitu, Olen kuitenkin jo eläkeläinen. Olisiko prosentti erityisen korkea meillä varttuneilla? 

Minustakin salaliitto tuossa tapauksessa on aivan mahdollinen. Se, että Oswald murhattiin hyvin pian, puhuu tämän puolesta. Lisäksi salaliittoepäilyllä voi paljon spekuloitu. Ilmeisesti tällaisia kuvioita on sijoitettu myös elokuviin. 


Kaikkein vahvimman lukeman (52,2) sai väittämä  "valtiot salaavat monia tärkeitä asioita kansalaisiltaan",  Tutkijat arvioivat, että kyseessä ei oikeastaan ollut salaliittoteoria ja se jätettiin pois tuloksista. Ehkä pidettiin asiaa itsestäänselvyytenä. 


Salaliittoteorioiden suosiota on selitetty maailman monimutkaisuudella. Teorioilla yritämme saada järjestystä kaaokseen. Osasiko kukaan maailman parhaiten informoiduista ihmisistä ennustaa edes suunnilleen viime vuosien tapahtumia?

Jotkut salaliittoteorioista lienevät aika harmittomia. Tilanne on toinen, jos tietoisesti valehdellen yritetään saada poliittista vaikutusvaltaa.  

Tämä katsaus kannatti tehdä. Tiedostan paremmin oman salaliittoteoriauskovaisuuteni. 




Kyseinen tutkimus ei vastaajasaantonsa vuoksi ehkä ole pilkulleen tarkka, mutta suuntaa se varmaan näyttää.  



#turvallisuus #korona #salaliittoteoria #rikos #kriittinenajattelu #qanon


Ei kommentteja: