Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 8. helmikuuta 2024

Äärettömän minimaalista ja todella ärhäkkää viestintää Ranskassa

 



Vaitelias vanhus 


Olimme tänään Nizzan lentokentällä. Istuskelimme tuolilla WC-tiloihin vievän käytävän kohdalla. Meitä lähestyi kuin varoen vanha mies matkatavarakärryineen. Käänsin katseeni muualle ja sitten takaisin. On vaikea arvioida minkä maalainen hän oli, ei kuitenkaan mistään rikkaasta maasta. 

Mies hymyili, viittasi nopeasti kärryynsä ja sitten WC-käytävän suuntaan. 

Nyökkäsimme. Asia oli selvä, vaikka yhteistä kieltä ei ollut.

Käytyään asioillaan hän palasi kärrynsä luo, hymyili meille ja nyökkäsi. Hyvin tuli viesti perille. Yritin näyttää hänelle peukkua, mutta hän katseli jo muualle. 

Hän istui hetken lähellämme ja meni sitten juoma-automaatille, mutta jatkoikin hieman edempänä olevaan kahvilaan. Kärry jäi äskeisen istumapaikan luo. En tiedä, jatkoiko hän sanatonta sopimustamme vai ajatteliko pitää käyrryään silmällä kahvilasta. 

Mies toimi rauhallisen päättäväisesti, eikä ilmeinen kielitaidon puute tuntunut häntä haittaavan. Tai ehkä hän oli mykkä ja tottunut selviämään elehtimällä. 




Huonohermoisia autoilijoita


Ranskalaiset eivät kestä hitaan auton perässä köröttelyä. Eilen saimme kaksi todistusta gallialaisesta hätäilystä. Ajoimme kolmen kympin alueella. Hidastin töyssyn kohdalla. Takana olevan auton kuljettaja hiiltyi, vilkutti valoja ja tyyttäsi.

Hän kai pelkäsi, ettei ehdi edempänä oleviin vihreisiin valoihin. Kohdallamme oli lyhyt kääntymäkaista vasemmalla puolella olevalle parkkialueella. 

Mainittua kaistaa pitkin hän porhalsi ohitsemme. 

Ajoimme kohti Nizzaa kunnes hän kääntyi toiseen suuntaan. Hänen hurjastelunsa ei hyödyttänyt häntä mitenkään. 


Myöhemmin samana päivänä olimme taas autolla liikkeellä. Saavuimme punaisiin valoihin, joissa odottelimme vasemmalla kaistalla kaartaaksemme vasemmalle. Oikella puolellamme odotteli muutama auto pääsyä oikealle. Edessämme oli liikenteenjakaja, jonka meidän oli määrä ohittaa vasemmalta ja muiden oikealta. 

Naapurikaistan viimeisen auton kuljettajalla paloivat käämit. Hän ohitti edessään olevat autot, ajoi meidän ja liikenteenjakajan välistä, kiersi jakajan ja päästeli oikealle. 

Me kärsivälliset jäimme valoihin odottamaan. 


Eivät kaikki täällä noin suhaile. Ajaminen muilla kuin moottoriteillä on enimmäkseen köröttelyä jonoissa ja odottelua liikennevaloissa. 

Paikalliseen ajokulttuuriin kuuluu myös se, että jos haluaa sivutieltä seisovan autojonon väliin, tilaa saa helposti. Sekin toimii, että änkeää määrätietoisesti väliin. 

Muistan aiemmilta vuosilta tapauksen, jolloin yksi kuumapää ohitti minut parkkihallissa. 


#liikenne #autoilu #auto #ajaminen #ranska #ranskanriviera #antibes 

Ei kommentteja: