Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 13. kesäkuuta 2024

Eri puolueiden kannattajien suhtautuminen uskontoon – kiinnostava tutkimus

 

Pixabay

"Suurista puolueista SDP ja kokoomus ovat selkeimmin samalla linjalla suhteessa kirkkoon ja uskontoon."

Keskustan kannattajat ovat kaikkein luterilaisimpia. Kirkkoon kuuluu 88 prosenttia. Tosin vain alle 60 prosenttia heistä uskoo Jumalaan. 

Näin kertoo Suomen Akatemian rahoittamaan projektiin "The Religious Legitimation of Politics and the Political Legitimation of Religion in Finland" kuuluva tutkimus. 

Löysin tutkimuksen tuloksia käsittelevän Iltalehden artikkelin, josta poimin joitakin näkökohtia tähän. Löysin äsken myös itse tutkimusraportin, mutta sitä en ole vielä lukenut. 

Suomi lienee varsin maallistunut, mutta kaksi kolmasosaa suomalaisista kuuluu kuitenkin kansankirkkoon. 

Suomessa on vain yksi varsinainen uskontopuolue. Kristillisdemokraattien kannattajista 98 prosenttia vaalii kristillisiä arvoja. Heistä kuitenkin alle puolet - eli vähemmän kuin vihreistä - kuuluu kirkkoon. Tämä selittynee sillä, että merkittävä osa KD:n kannattajista kuuluu muihin kristillisiin yhteisöihin. 

Keskustalaisten ja KD:n kannattajien ohella perussuomalaiset näyttäytyvät arvokonservatiiveina. Nämä vastustavat eniten aborttia ja sukupuolineutraalia avioliittoa. Muissa puolueissa nämä kannat jakaa vähemmistö. Kahdesta muusta konservatiiviryhmästä poiketen perussuomalaiset ovat vasemmiston linjoilla kysymyksessä uskonnollisten symbolien näkymisestä julkisessa tilassa. Kuvittelisin, että perussuomalaiset eivät haluaisi nähdä nimenomaan muslimien symboleja. 

Suurista puolueista kokoomus ja SDP ovat selvästi samoilla linjoilla suhteessa uskontoa ja kirkkoa koskeviin kysymyksiin. Kristillisiä arvoja ei tähdennetä. Kummassakin ryhmässä yli puolet hyväksyy saman sukupuolen välisen avioliiton. Valtionkirkkoa vastustetaan enemmän kuin kannatetaan. Kokoomuksessa puolletaan oikeutta raskaudenkeskeytykseen jopa enemmän kuin SDP:ssä. 

Kokoomuslaiset, sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset  eivät paljoa poikkea toisistaan uskossa Jumalaan, neitseestäsyntymiseen ja siihen tulisiko lakien perustua uskontoon. 

Vihreiden ja vasemmistoliiton tukijat ovat kaikkein arvoliberaaleimpia. Heistä vähemmän kuin puolet ovat kristittyjä. Neitseestäsyntymiseen uskoo harva. Sukupuolineutraalille avioliitolle ja aborttioikeudelle näissä ryhmissä selvästi eniten kannatusta.

Vihreiden kannattajista yli puolet kuuluu kirkkoon, mutta kristittyjä on vähemmän. Osa on siis "kannatusjäseniä". 

Kahden puolueen kannattajista useampi pitää itseään kristittyinä kuin kuuluu kansankirkkoon. Tämä selittyy sillä, että kristillisdemokraateista moni kuuluu muihin kristillisiin yhteisöihin ja perussuomalaisille kristillisellä kulttuuri-identiteetillä on poliittista merkitystä. 

RKP:n kannattajilta saatiin liian vähän vastauksia, mikä johtunee siitä, että kysely tapahtui vain suomen kielellä. 

Mikään puolue ei aja valtionkirkkojärjestelmästä luopumista. 

Kokoomuksen arvot ovat olleet aikoinaan koti, uskonto ja isänmaa. Tästä tutkimuksesta saa tämän artikkelin perusteella vaikutelman, että näin ei enää olisi, koska profiili muistuttaa sosiaalidemokraatteja. Googlasin paria kokoomusvaikuttajaa ja ainakin heille nämä olivat merkituksellisiä asioita. Käsitykset ovat ilmeisesti kuitenkin muuttuneet libelaarimmiksi. 

Keskustan edeltäjä maalaisliitto mainosti kauan sitten julisteella, jossa oli nyrkki lakikirjan ja Raamatun päällä. Ohessa oli teksti "Näihin nojaa maalaisliitto". Keskusta lienee yhä varsin vankasti juurillaan. 

Minun nuoruudessani puolueilla oli selvät profiilit. Oli oikeisto, keskusta ja vasemmisto. Vasemmalla ajettiin hyvinvointivaltiota. Nykyään kaikki ovat enemmän tai vähemmän samalla kannalla. Mikään puolue ei aja laajaa liike- ja tuotantotoiminnan sosialisointia Yksityisomaisuuden suojaa ei vastusta kukaan. 

Teemakokonaisuudet poikkesivat toisistaan. Nyt tuntuu, että maallistuminen on muuttanut kuvaa. Selkeä kristillisyys lienee laskenut lähes kautta linjan. Vapaamielinen seksuaalisuus on saanut laajalti kannatusta ja myös kirkossa on samantapainen suhtautuminen vahvistunut. 

Minun oli vaikea löytää sopivaa ehdokasta äskeisissä vaaleissa. 


Iltalehden artikkeli "Uusi tutkimus: Näin eri puolueiden kannattajat suhtautuvat uskontoon" löytyy täältä (edellyttää kirjautumista ja ehkä maksamista).

Aion lukea tutkimusraportin. 



#usko #uskonto #kirkko #evankelisluterilainen #kristillinen #kristillisyys #evankelis-luterilainen #puolueet #keskusta #kokoomus #sdp #demarit #vihreät #kristillisdemokraatit #kd #vasemmintoliitto #perussuomalaiset #äänestäjät #vaalit #abortti #liberaali #vapaamielisyys #arvot 










Ei kommentteja: