Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Helmiriitta Honkanen ja Krohnin suku

 

Helmiriitta Honkanen


Vaimoni tutkii Helmiriitta Honkaseen liittyviä aineistoja Suomlaaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa. Historia havisee niin, että kurkkua kuivaa. 

Taidemaalari, graafikko ja kuvittaja Helmiriitta Honkanen (1920 - 2018) on vaimoni seuraavan elämäkerran aihe. Hän kuului Krohnien kulttuurisukuun. 

Helmiriitan äiti oli asemakaava-arkkitehti, kirjailija ja suomentaja Salme Setälä ja isä toimittaja Frithiof Cornér. 



Kirjailijaliiton kokous Seurahuoneella
Museovirasto

"Pöydän päässä Lauri Viljanen, takarivissä oikealta: Salme Setälä, Jalo Kalima, Kersti Bergroth, Arvi Kivimaa, Aino Kallas, toinen vasemmalta Otto Manninen"

Kirjaillija Aino Kallas kuului myös Krohnien sukuun. 


"Salme Setälä (vas.) sekä kirjailijat Helvi Erjakka ja Eeva Joenpelto Sylvi Kekkosen seurassa vuonna 1962."
Wikimedia Commons



Salme Setälän vanhemmat olivat kirjailijasuomentajakirjallisuuskriitikkopäätoimittaja ja kustannustoimittaja Helmi Krohn ja suomen kielen ja kirjallisuuden professori, ministeri, lähettiläs ja valtioneuvos Emil Nestor Setälä. 




Helmi Krohn

Helmi Krohnin vanhemmat olivat kansanrunouden tutkija, suomen kielen ja kirjallisuuden professorirunoilijasuomentaja ja lehtimies Julius Krohn ja Emilia Sofia Nyberg, Juliuksen toinen vaimo oli Maria Lindroos.


.Wikimedia Commons


Julius Krohn 

Wikimedia Commons


Juliuksella oli veli, lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä kirurgian dosentti Leopold Krohn, joka asettui Juliuksen lailla Suomeen asumaan. Hänen vaimonsa oli Johanna Ekbom. 


Näiden saksalaista sukujuurta olevien veljesten ja heidän puolisoidensa jälkeläisiä ovat suomalaisen kulttuurisuku Krohnin jäsenet. 



#saaravaherjokihonkala #haaveidenhaaksirikko #tietokirjailija #tietokirja #elämäkerta #kirja #historia #kulttuurihistoria #krohn #kirjallisuus #juliuskrohn #helmikrohn #emilnestorsetälä #salmesetälä #helmiriittahonkanen #kuvataide #kuvataiteilija #graafikko

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä vinkki aiheeseen: Hjelt, Marjut, Maarit Leskelä-Kärki, ja Hilkka Oksama-Valtonen.
Helmi Krohnin Ihmeellinen Elämä Kulttuurivaikuttajana Ja Spiritualismin Edelläkävijänä. Helsinki: Into, 2021.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos viestistä! Vaimollani onkin tuo kirja.