Käytän mielelläni kuulokkeita, joista voin kuunnella äänikirjoja tai Ylen ohjelmia lenkkeillessäni, puuhaillessani niitä näitä tai odotellessani unta.
Ostin viime vuoden kesänä kuulokkeet, jotka kuluivat aivan liian nopeasti. Niiden hinta oli 59 euroa. Ensin rikkoutui toinen nivelkohta, niin että siinä kiinni oleva kuuloke lerpatti hankalasti. Korjasin sen liimalla.
Kävin valittamassa asiasta DNA:n myymälässä, vaikka arvasin ettei se auta. DNA ei ottanut vastuuta tilanteesta. Se, että olin itse korjannut kiinnityksen liimaamalla, tuntui erityisesti vapauttavan heidät kaikesta.
Kuulokkeisiin ilmeisesti saisi ostaa uudet pehmusteet. Ne tosin maksaisivat aika paljon suhteessa luurien alkuperäiseen hintaan. Sekin mahdollisuus kävi äskettäin turhaksi, koska yhteys kuulokkeiden ja kännykkäni väliltä katosi.
Jouduin ostamaan uudet kuulokkeet. Merkki on Sennheiser, jotka ovat käsitykseni mukaan ainakin teknisesti laadukkaat. Kestävyys jää nähtäväksi. Hinta oli Anttila-tyyliin 99 euroa. Se oli alennettu alkuperäisestä. Ainakin tuntuvat tukevilta. Kulumisen ei pitäisi näkyä mustissa tyynyissä yhtä nopeasti kuin harmaissa. Näissäkin ne ovat vaihdettavat.
Ihmistyö on niin kallista, että tällaisten tuotteiden korjauttamiseen ei ole paluuta. Niinpä ne pitäisi tehdä luonnostaan kestäviksi.
En tiedä, onko JBL-kuulokkeiden tapauksessa kyse suunnitellusta vanhenemisesta. Moni muistaa taannoin kyseistä ilmiötä käsitelleen dokumentin esimerkin tulostimesta, joka oli suunniteltu lopettamaan toimintansa, kun laitteella oli tulostettu tietty määrä - muistaakseni tuhat kappaletta - sivuja. Toivottavasti tästä taudista päästää eroon.
2 kommenttia:
Elektroniikkalaitteiden vanheneminen on kaksipiippuinen juttu. Kestävämpiä laitteita voitaisiin tehdä, mutta se tulisi kuluttajille sekä yrityksille kalliimmaksi. Vaikka laitteessa olisikin pidempi elinkaari, sen teknologia tulee vanhenemaan. Esimerkkinä 1980-luvulla tehdyt jääkaapit. Niitä vielä löytyy monista asunnoista, koska ne ovat luotu kestämään. Toisaalta niiden energiatehokkuus on täyttä kuraa; moderni samankokoinen jääkaappi kuluttaa yli 50% vähemmän. Kumpi siis on parempi vaihtoehto, pienempi energiankulutus vai pienempi henkilökohtainen materiaalinkulutus.
Kuluttaja tekee päätöksiä lompakollaan. Ostamasi 59 euron kuulokkeet eivät voikaan olla kovin laadukkaat. Kestävyydestä karsiminen näkyy esimerkiksi mainitsemissasi pehmusteiden nopeassa kulumisessa ja heikossa rungon rakenteessa. Ohuet kangaspäällisen kuluminen hiestä kostuneena on lähes normi monissa halvoissa kuulokkeissa.
JBL-kuulokkeiden kohdalla on kyse kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta. Kuluttajat haluavat yhä halvempia tuotteita yhä suuremmalla ominaisuuksien kirjolla, jonka seurauksena laadusta on karsittu. Syytä ei siten täysin voi siirtää valmistajan ahneuden ja suunnitellun vanhenemisen piikkiin.
Kiitos kommentistasi Masi. Minä olen osasyyllinen tapahtuneeseen, koska olin ostanut liian edulliset kuulokkeet. Kumpa vain voisi eina olla varma, että kallis tuote todella kestää.
Joku varmaan osaa laskea, milloin ympäristösyistä kannattaa vaihtaa vanha jääkaappi uuteen. Uuden jääkaapin valmistukseen käytetty energia ja raaka-aineet pitää suhteuttaa vanhan ja uuden energian kulutuksen erotukseen.
Lähetä kommentti