Tulipa mahtipontinen otsikko!
Olen löytänyt vanhan rakkaan harrastukseni uudestaan. Ruuhkavuosina se ei voinut kukoistaa, mutta nyt minulla on aikaa, kun olen eläkkeellä.
Minusta on - toivottavasti se on vielä vielä jossakin - valokuva, jossa makaan pienenä poikana Aku Ankka käsissäni. Tuskin osasin vielä lukea, mutta tunnen luissani, että viihdyin. Isäni on muistaakseni sanonut, että tilaus piti lopettaa, kun aloin muuttua Aku Ankaksi tms.
Viihdyn nytkin erityisen hyvin, kun makaan selälläni ja luen jotakin lehteä tai kirjaa.
On nautinnollista, kun saa hyvän romaanin käsiinsä ja teksti vie mukaansa. Voi uppoutua tekijän luomaan maailmaan ja sen tapahtumiin. Kun on lukenut jonkin teoksen, voi jopa tuntea ikävää kirjan mikrokosmokseen.
Nyt minulla on menossa kirjapiirimme läksykirja, kiinalais-amerikkalaisen Bette Bao Lordin romaani Kevätkuu.
Tässä takakannen teksti:
Kiinalaisen mandariinisuvun tarinan päähenkilönä on lumoava Kevätkuu. Hänen mukanaan tutustumme vanhan suvun elämään, johon kuuluu perheen, järjestyksen, opintojen ja runouden kunnioittaminen. Naisen elämää määräävät kuitenkin perinteiset säännöt yhtä tiukasti kuin hänen sidotut jalkansa. Kevätkuu kokee rakkauden ja menettää miehensä, joutuu piileksimään vainottuna, näkee poikansa ja tyttärensä joutuvan arvaamattomiin kohtaloihin sodan ja yhteiskunnallisten mullistusten vuosina. Älykkään ja lannistumattoman Kevätkuun silmin näemme ja ymmärrämme kiinalaisen elämäntavan, sen ikuiset arvot ja uusien tuulien mukanaan tuomat muutokset.
Tarina tuntuu olevan hyvin uskollinen Kiinan historialle 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Kertomus on hyvin monipolvinen. Käänteitä riittää. Luultavasti kirjailija on käyttänyt virikkeinään mielikuvituksensa lisäksi sukunsa historiaa.
Henkilögalleriaan kuuluu Chang-suvun ja sen ulkopuolisia jäseniä. Nimet ovat tällaisia: Iloinen Lupaus, Välkkyvä Jade, Urhea Taito, Lahjakas Näkijä jne. Kovin ovat runollisia. On hankala muistaa, kuka oli kuka.
Kun löytää tekijän, joka kirjoittaa näin hyvin, tekee mieli lisää. Olen jo varannut täkäläisestä kirjastojärjestelmästä Lordin teoksen Kiinalainen mosaiikki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti