Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 22. lokakuuta 2021

Sorrettu sotamies

 Täältä ikuisuuteen -romaanin "sankari" on sotamies Robert E. Lee Prewitt. 

Olen lukenut teosta eteenpäin, mutta olen jotakin jättänyt väliin. Tylsän arkinen armeijan meininki on jatkunut. Nyt ollaan oltu sulkeisharjoituksissakin.

Lukemani perusteella pääteemana on yksilön asema osana yhteisöä. Kuvatussa varuskunnassa nyrkkeilyharrastus on arvossaan. Se on periaatteessa vapaa-ajan toimintaa, mutta vaikuttaa merkittävästi sotamiesten ja alipäällystön toimenkuviin. Jos on taitava nyrkkeilijä ja edustaa yksikköäsi kilpailuissa, saat miellyttävämpiä palvelu- ja esimiestehtäviä.

Prewitt on osoittanut taitonsa nyrkkeilyssä, mutta ei halua tehdä sitä. Tästä syystä hän on ja ilmeisesti pysyy sotamiehenä. Hänen mielestään pitää riittää, että hän tekee varsinaisessa palveluksessa sen mitä käsketään. Häntä taivutellaan, sorsitaan ja simputetaan, mutta hän on sisukas ja on ainakin toistaiseksi pitänyt päänsä. 

Sankarillamme on kovin vähän luotettavia ystäviä. Toverillisuus tai sen vähäisyys lienee yksi käsiteltävistä aiheista. 

Tämän tiiliskiven lukeminen tuntuu puisevalta, mutta jostakin kumman syystä tekee mieli jatkaa. Ehkä valitsen jotakin kiinnostavampaa ja luen tätä pikkuhiljaa välipaloina. 


Ei kommentteja: