Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Pragmaattinen vai oikeudenmukainen rauha Ukrainan ja Venäjän väliseen sotaan?

 


Ukrainan sota on kuin jännitysnäytelmä, paitsi että siinä on kysymys elämästä ja kuolemasta. Miksi ei ihmiskunta ole keksinyt keinoa tällaisen katastrofin lopettamiseen? Sekä Ukraina että Venäjä ovat eurooppalaisia maita, joten eikö Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tai Kansalinvälinen tuomioistuin voisi puuttua asiaan. No ei, koska ei ole niin voimakasta maailmanpoliisia, joka voisi pakottaa rikoksiin syyllistyvän valtion avaintoimijat oikeuden eteen.  

Kun sota aikanaan loppuu, ratkaisu voi olla joko pragmaattinen tai oikeudenmukainen, ehkä myös jäätynyt konflikti, jolloin se ei ole sodan päätös. 

Pragmaattinen lopputulos syntyy, kun molemmat osapuolet ovat saaneet sotimisesta tarpeekseen ja löytävät ehdot, joilla rauhansopimus voidaan tehdä. Valitettavasti tällaisessa toimii vahvemman oikeus. Hävinnyt osapuoli, vaikka olisi syytön sodan aloittamiseen, joutuu taipumaan ehkä hyvinkin epäreiluihin ehtoihin. 

Oikeudenmukainen olisi sellainen, että rikoksiin syyllistyneen valtion asianomaiset toimijat tuomitaan jossakin luotettavassa tuomioistuimessa ja rajatilanne palautetaan ennalleen. Asianmukaiset sotakorvaukset määrätään. Toki toisenkin puolen rikoksiin syyllistyneet tuomitaan. 

Osaako kukaan antaa esimerkkiä oikeudenmukaisesta sodan lopputuloksesta?

Valitettavasti Venäjällä on ydinaseet ja siksi se voi halutessaan pakottaa Ukrainan nöyryyttävään ratkaisuun, vaikka tämä olisi taistellut kuinka rohkeasti. Maailmansodan riski olisi ilmeinen, mutta länsi ei luultavasti provosoituisi vaan antaisi Ukrainan tyytyä lopulta kohtaloonsa. Pakotteita varmaan tiukennettaisiin niin pitkälle kuin mahdollista. 

Ukraina taistelee urheasti ja ihmeen menestyksekkäästi. Länsi aseistaa ukrainalaisia ja toivon sen jatkuvan. Mitä paremmin Ukraina taistelee, sitä siedettävämmät rauhanehdot todennäköisesti olisivat, jos Venäjä ei katso soveliaaksi turvautua ydinaseuhkailuun. Venäjällä on ehkä jokin punainen linja, jota ei kannata ylittää. Siksi ukrainalaiset eivät ehkä saisi menestyä liian hyvin. 

Tämä on tietysti vain spekulointia. Kukaan ei tiedä, miten tässä käy. 

Ukraina ja Turkki kuuluvat neuvottelevan sotateknisistä asioista. Onkohan Ukraina ostamasssa lisää Bayraktor-sotadroneja, jotka ovat ymmärtääkseni osoittautuneet tehokkaiksi?


                            Slava Ukrayini!



Kuva Loke_Artemis Pixabaystä

Ei kommentteja: