Kuva 愚木混株 Cdd20 Pixabaystä |
Käsittelin eilen Per Espen Stoknesin analyysia ilmastonmuutosuhkaan reagoimisen hitauden syistä. Yksi näistä on yksilöiden, yhteiskunnan ja elinkeinoelämän roolijako ongelman ratkaisemisessa.
Haaste on todella kova, koska maailma on rakentunut toimimaan lyhyellä tähtäyksellä. Me äänestäjät toivomme, että poliitikot tuottaisivat meille nopeasti toimivia ratkaisuja ajankohtaisiin ongelmiin. Tällä hetkellä useita kiinnostaa polttoaineen hinta. Eikö verotusta lieventämällä voitaisi helpottaa bensapumppuahdistusta? Miksi murehtia ilmasto-ongelmasta, "joka on jossakin kaukana ja lisäksi tulevaisuudessa".
Poliitikot kuuntelevat äänestäjiä ja toimivat sen mukaan. Yksi vaalikausi on kovin lyhyt ja sinä aikana pitäisi saada ajetuksi jotakin nopeaa hyvää kansalaisille, jotta pääsee jatkamaan.
Autokratioissakaan ei tunnuta saavan merkittäviä edistysaskeleita kyseisen megaongelman ratkaisemisessa. Niissä eliittiä kiinnostanee ensisijaisesti oman aseman säilyminen.
Liike-elämä pyrkii tekemään rahaa niissä olosuhteissa, joissa toimivat. Osakeyhtiöiden velvollisuus on tehdä voittoa osakkailleen. Elinkeinoelämä on yhteiskunnan materiaalisen luovuuden moottori. Yrityksissä tehdään keksintöjä ja osataan mukautua nopeasti muuttuviin olosuhteisiin.
Parasta olisi, jos saataisiin aikaan kaikkia maita koskevat pelisäännöt, jotka kaikkien olisi vietävä lainsäädäntöönsä. Näillä voitaisiin antaa elinkeinoelämälle ja meille kaikille rajat, joissa toimia. Yritykset uskaltaisivat investoida ympäristön kannalta suotuisasti, kun tietävät yhteisen tavoitetilan ja voivat luottaa reunaehtojen pysyvyyteen.
Mutta miten saada äänestäjät valitsemaan kyseistä asiaa tärkeänä pitäviä poliitikkoja. Tämä ei saisi olla vain vihreiden missio.
On paradoksaalista, että demokratia ei pysty katsomaan kauas, huolehtimaan tulevien sukupolvien elinolosuhteista. Kunkin maan eliitin olisi tunnistettava vastuunsa. Hallitusten on kuitenkin vaikea "kasvattaa" kansalaisiaan tässä asiassa, koska kaikilla on jo korvat täynnä ilmastopuhetta.
Jos olisi maailman hallitus, sääntely voisi toimia tehokkaammin, mutta sellaista tuskin tulee, ainakaan pian. YK on hampaaton. En tiedä, miten hallitus voisi pakottaa eri tahoja toimimaan säädösten mukaisesti. Pitäisikö sillä olla iso armeija käskettävänään vai voitaisiinko asia ratkaista samantapaisilla pakotteilla, joilla Venäjää yritetään saada ruotuun?
Itäinen (Venäjä, Kiina ...) ja läntinen (USA, EU ...) liittouma voisivat kenties keskenään sopia yhteisistä periaatteista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Toivottavasti ne pysyvät neuvotteluväleissä.
Miten maailman valuvika sinusta korjattaisiin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti