Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 26. heinäkuuta 2022

Pitäisikö venäläisille myöntää viisumeja Suomeen?

 

Kuva VIN JD Pixabaystä


EU ei ole tehnyt yhteisöä koskevaa päätöstä venäläisten päästämisestä rajan yli. Jotkin maat ovat kuitenkin lopettaneet viisumien myöntämisen itänaapurillemme. 

Asia on ongelmallinen. Rajan sulkeminen rinnastuu mielestäni lähes sotatoimeen. Ainakin se lähentää nykyasetelmaa sotatilaan.

Ei vain tunnu reilulta, että tavalliset venäläiset suljettaisiin maahansa. On tietysti riski, että jotkut tulijat ovat Putinin asialla, mutta silti mielestäni asiassa ei pitäisi hätäillä. Luultavasti haitat nykytilan jatkumisesta ovat marginaalisia. Voin tosin olla sinisilmäinen. Olen sitä ollut ennenkin Venäjän suhteen.  

Minusta olisi inhimillistä, että itärajan ylittävät ihmissuhteet voisivat jatkua. Ei pitäisi taantua ryssittelyn ja tsuhnittelun aikaan. Suljettu raja olisi tavallaan vihollisuuksien tila. Tilanne voi tosin olla jo lähes sellainen.

On hankalaa punnita, kuinka syyllisiä rivivenäläiset ovat Ukrainan sotaan. Vaaleilla he eivät voi tilannetta muuttaa, koska Putin järjestää sellaiset tulokset kuin haluaa. Enemmistö kansalaisista ilmeisesti tukee Putinin sotaa, mutta se johtuu todennäköisesti merkittävästi propagandasta. 

Tuntuisi kohtuulliselta päästää nykytilaa hyväksymättömät venäläiset länteen rakentamaan parempaa elämää. 

Sota on kuitenkin sotaa. Pakotteet ovat tavallaan väkivallatonta sodankäyntiä. Oikea sota aiheuttaa kuolemaa ja suurta kärsimystä. Aggressoria voidaan taivutella luopumaan toimistaan pehmein keinoin. Niiden teho tosin on rajallinen, mutta sodan eskaloitumista maailmansodaksi on ehdottomasti vältettävä. 

Pakotteet tehoavat paremmin, kun toimitaan yhtenäisenä rintamana. Minusta Suomi voisi säilyttää itärajallaan nykytilan, mutta lopettaa viisumien kirjoittamisen, jos EU:ssa yhdessä niin päätetään. 

Ainakin osa poliitikoista tuntuu olevan viisumikiellon kannalla. Minusta meidän ei kannattaisi meritoitua erityisen vihamielisinä, varsinkaan kun emme vielä ole Naton täysjäsen.  Vanhana suomettujana minusta tuntuisi viisaalta pitää korrektit puhevälit itään sittenkin, kun jäsenyys on toteutunut. Vääryyksiä ei kuitenkaan pidä hyväksyä eikä hyssytellä.  


Ei kommentteja: