Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 22. kesäkuuta 2023

Kohtaaminen hississä

 

Kuva sharkolot Pixabaystä

Olin tilannut hissin kuudenteen kerrokseen, jossa asumme. Kun ovi avautui, näin, että saisin seuraa. Ruokalähetti oli matkalla ylöspäin. 

Hänellä oli mukanaan nuhjuinen Foodoran kuljetuskuutio, sähköinen yksipyöräinen ja kypärä päässä. 

Nousimme ylöspäin. Kun hän poistui, hän pyysi, että pidättelisin hissiä. Hän kävi laittamassa paperiin käärityn jonkun ilmeisesti oven luo lattialle, soitti kelloa ja palasi hissiin odottamatta oven avaamista. Hän mainitsi jotakin odottamisen välttämisestä. 

Juttelimme. Kysyin, onko hänellä monta lähetystä samalla kertaa. Kuulin, että toisinaan, mutta matkat ovat lyhyitä. Hän tekee viisi keikkaa tunnissa. Tuntipalkka on 20 €. Epäselväksi jäi, riippuuko palkka keikkojen määrästä. 

On ymmärrettävää, että noin sähäkässä toiminnassa hissin odottamistakin kannattaa välttää. 

Jatkoimme yhdessä kadulle. Hän kertoi, että yksipyöräinen vie todella vähän sähköä ja huoltamista on vähän. Kuulin myös, että sen käyttäminen on hyvin helppoa. Jopa joku viisikymppinenkin (🙂) oli oppinut. 

Ilmeisesti vempeleen tasapainoitusominaisuus toimii hyvin. 

Ehkä noilla ei kuitenkaan ilmasto-ongelmaa ratkaista. On se sen verran jonglöörimäisen näköistä. 

Että tällaisen muutaman minuutin oppitunnin sain. 



3 kommenttia:

Pirkko kirjoitti...

Aivan uskomaton kertomus. Olen tiennyt, että ruokalähetit ovat kiireisiä, mutta en voinut kuvitella, että hissin odottaminenkin on tuollaista sekunttipeliä. Mitenkähän saataisiin hissit modernisoitua supernopeiksi silloin, kun ei kerrosten välissä ole tilausta? Onhan tämä maailma mennyt aika ihmeellisksi, kun sitä näin miettii.
https://www.schindler.fi/fi/kunnossapito/huolto.html

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Pirkko! Synnyin itse 50-luvulla. On kyllä hirmuinen muutos tänä aikana maailmassa. Jospa Schindler suunnittelisi sellaisen älykkään hissin, joka säätää vauhdin tilanteen mukaan. Voi olla, että matkustajat tarvitsisivat turvavyöt :)

Sara kirjoitti...

Hyvä että hissi löytyy kuitenkin. Ikävä on varmasti tehdä tuota työtä, jos sitä ei ole käytössä. Paljon tilauksia kun varmasti on, ja monet kerrostaloissa. Meillä hissi ei ole käytössä parhaillaan, se onkin harmillista ruokakuskeille ja vanhuksillekin. Onneksi hissihuolto on tulossa.