Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 20. kesäkuuta 2023

Juurille Kökariin


Kuva 
OpenClipart-Vectors Pixabaystä

Isoisoisoisoisomummoni oli Kökarista, eikä sukuni ole tiennyt tästä mitään. Miten se on mahdollista? 

Sukujuurista on nykyään löydettävissä paljon tietoja ja siten selville voi saada monenlaista suvun unohtamaa. Minulle on paljastunut, että yksi sukulinjani johtaa kuuden sukupolven kautta ahvenanmaalaiseen Anna Gretaan (o.s. Kille). 

Geni:


You
 

 

  

Raili Marjatta Honkala
your mother

  

  

Helmi Maria Jylhäsaari
her mother

  

  

Axel Alexander Nurmi
her father

  

  

Eric Johan Ericsson Sjöberg
his father

  

Eric Ericsson Sjöman
his father

  

  

Anna Greta Thomasdotter
his mother


On myös selvinnyt, että Espoossa lähettyvillämme asunut kuopuksemme kaveri Iiro olikin tämän yhteyden kautta kaukainen sukulainen. Hänen isänsä Harry näyttää kirjanneen ahkerasti Kökarin tietoja Geniin. 

Anna Greta avioitui brändöläisen Eric Sjömanin kanssa. Heidän poikansa Eric löysi vaimonsa Magdalena o.s. Rantalan (s. Rauman maalaiskunta) mantereen puolelta ja asettui sinne. He saivat Eric-pojan, mutta valitettavasti isä-Eric kuoli, kun esikoinen oli noin vuoden ikäinen.   

Magdalena meni uusiin naimisiin Eurajoella syntyneen Mikko Matinaron kanssa. He saivat kuusi lasta, mutta myöhemmin Magdalena kuoli 31-vuotiaan lapsivuoteeseen. 

Jostakin syystä Magdalenan ja Ericin poika Eric tuli käyttämään sukunimeä Sjöberg. Hän toimi hattumaakarina Naantalissa. 

En tiedä millä kielellä Magdalena ja Eric kommunikoivat. Voi olla, että rouvakin osasi ruotsia.  

Mikko ei mennyt uusiin naimisiin. Hänellä oli varmaan kylliksi tietämistä lapsikatraansa kanssa. Ruotsin kieli lienee kadonnut käytöstä viimeistään tässä vaiheessa. 

Eric Sjöberg ja hänen vaimonsa Juliana (o.s. Birgstedt) eivät olleet nuhteettomia kansalaisia, joten ehkä siksi heistä ei ole paljoa huudeltu. Olikohan mummoni Helmi yhtään hajulla?

Tosin harva on syvällisesti kiinnostunut sukujuuristaan. Kuinka moni osaa luetella isovanhempiensa vanhempien nimet ja tietää mistä he ovat kotoisin?


Geni


Aiomme viettää juhannusta Kökarissa. Kiinnostavaa vierailla paikassa, jossa on asunut ihmisiä, joita ilman minua ei olisi olemassa. 

Geni tuntee aika monia Anna Gretan esi-isiä ja -äitejä. Melkein kaikki ovat syntyneet ja kuolleet Kökarissa. Vanhin oli syntynyt noin 1490. Yksi tai kaksi oli syntynyt Ahvenanmaan mantereella Saltvikissa.  

Hauskaa, kun Geniin on kuvattu puumerkkejä, joita käytettiin allekirjoitusten sijasta. 


Olen käsitellyt Magdalenan ja Ericin elämää myös aikaisemmissa postauksissani:


 






2 kommenttia:

Amy / Dzinnin Ajatuksia kirjoitti...

Sukujen historia on kyllä mielenkiintoista. Suomalaiset polveutuvat suurinpiirtein muutamasta sadasta perheestä, kertoi amerikkalainen exäni, joka oli geenitutkija. Kuulostaa kyllä varsin sisäsiittoiselta, ja sitä se on varmaan aikoinaan pitkälti ollutkin.

Minä en muuten harrasta sukututkimusta, mutta tiedän, että äidilläni on sukua USA:ssa, tosin olen menettänyt yhteyden heihin. Yllätys oli kuitenkin suuri, kun muutama vuosi sitten tein MyHeritagen geenitestin, ja ohhoh, löytyi serkkuja Torontosta Kanadasta! Isän puoleisia. Isän isä oli kolmeen otteeseen naimisissa ja isävainaani oli tästä viimeisestä avioliitosta, eikä varmaan edes eläessään tiennyt, että eräs vanhempi velipuolensa muutti Kanadaan (heillä oli iso ikäero). Sain yhteyden näihin serkkuihin ja heidän lapsiinsa, mikä oli kiva juttu.

Heikki Honkala kirjoitti...

Mahtavaa, kun löysit yhteyden. Äitini suklainen lähti aikoinaan Kanadaan ja siirtyi sieltä Usa:n puolelelle uimalla, mikä oli luultavasti laitonta. Muutti Nimensä Harry Nelsoniksi ja sinne jäi.