Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Hamasin vai Israelin puolella?


Kuva Annette Jones Pixabaystä


Nuo pienet tytöt voisivat olla israelilaisia tai palestiinalaisia. Samanlaisina tänne synnytään. He tietävät, että ihmiset tarvitsevat rauhaa. Jos joku tappaa, tulos on sama, tehtiin se yhden tai toisen lipun alla. 

"Joka tekee pahaa yhdelle näistä pienistä ..."

Facebookissa näkee rajuja kannanottoja puoleen tai toiseen. Moni toki lienee ymmällään. 

Hyökkääjä on terroristijärjestö ja vastassa on valtio, joka ei kaihda keinoja. Kummallakin puolella on ihmisiä, jotka haluavat rauhaa, ja niitä, joita viha ohjaa. Varmaan myös kaikkia siltä väliltä. 

Hamasin hirvittäviä terroritekoja ei voi mitenkään puolustaa. 

Hamasilla on valtaa ja se vastaa myös osasta Gazan infrastruktuuria. Kaikki palestiinalaiset eivät tue Hamasia, mutta paineita varmaan on. 

Israelilla on oikeus turvata kansalaisiaan. Mielestäni heidän toteuttamiaan julmuuksia ei voi kuitenkaan valkopestä. 

Monet tukevat yksiselitteisesti Israelia uskonnollisista syistä. Juutalaiset ovat Jumalan omaisuuskansaa ja lunastajamme oli juutalainen. 

Roomalaiskirjeen 11. luku antaa kuvan, että Israelin kansa turvautuu Jeesuksen lunastustyöhön muista kansoista pelastettujen jälkeen. En ole teologi enkä muutoinkaan saarnamies, mutta olen ymmärtänyt, että edellä mainittu tapahtuu ennen maailmanloppua eli Jeesuksen toista tulemista. 

Roomalaiskirje 11: 25Veljet, jotta ette olisi oman viisautenne varassa, teidän tulee tuntea tämä salaisuus: paatumus, joka on kohdannut osaa Israelin kansasta, kestää siihen asti kun muista kansoista koottava määrä on tullut täyteen. 26Sen tapahduttua koko Israel on pelastuva, niin kuin on kirjoitettu:Siionista on tuleva Pelastaja,hän poistaa jumalattomuuden Jaakobin jälkeläisistä.27Ja tämä on minun liittoni heidän kanssaan: minä otan pois heidän syntinsä.

Jotkut saattavat ehkä ajatella, että israelilaisten pitäisi jotenkin puhdistaa alueensa palestiinalaisista, jotta roomalaiskirje voi toteutua. Tämä saattaisi selittää jotkut hyvin jyrkät kannanotot. 

Ymmärrän niin, että Jumala on luonut kaikki ihmiset – siis myös palestiinalaiset ja juutalaiset – omaksi kuvakseen. Tästä seuraa, että Raamatun ohjeet koskevat kaikkia, Kumpikaan osapuoli ei saa tehdä syntiä toista kohtaan. 

Käsitän, että Jumala vastaa lopunaikojen toteutumisesta pyhällä maalla. En koe, että minun tehtäväni olisi raivata tietä juutalaisille, mutta toki kohdella heitäkin lähimmäisinäni. 

Lähi-idän kriisi vaikuttaa toivottomalta. Pysyvä rauha tuntuu olevan todella kaukainen unelma. Sitä pitää kuitenkin tavoitella, vaikka voimatoimet tuntuvat houkuttelevan. 

En puutu tässä siihen, mitkä historialliset ja inhimilliset oikeudet kullakin kansalla mahdollisesti ovat maantieteellisiin alueisiin. 

Isäni oli Kannaksen evakko. Hänen nuoruuden kokemuksensa olivat karut, mutta hän kuten muutkin heimolaisensa asettuivat jatkamaan elämäänsä siellä, mitä Suomesta jäi. Minä olen evakon jälkeläinen, mutta en muuttaisi Kannakselle, vaikka se tulisi mahdolliseksi. En myöskään haluaisi lähteä sotimalla ajamaan alueen nykyisiä asukkaita kodeistaan. 

Ei varmaan ole reilua verrata palestiinalaisten tilannetta suomalaisten kokemuksiin. Siirtolaiset olivat samaa kansaa, jonka joukkoon he asettuivat. Toki palestiinalaisten sopisi mukautua tilanteeseen ja rakentaa elämäänsä eteenpäin, kun olosuhteet tuskin tulevat muuttumaan, ainakaan lähiaikoina. Israelin toimet toki saattavat hankaloittaa tilannetta. 

Hamasia ei voi puolustella. Israelissa voi olla tahoja, joita ei voi kompata. En tunne asioita. Israelin ja Palestiinan kansoille toivon hyvää ja sopuisaa tulevaisuutta. 

Helppo minun on täältä kaukaa neuvoa, että olkaa siellä ihmisiksi keskenänne. Mikä muu voisi kuitenkaan tuottaa pysyvää rauhaa kuin kultaisen säännön noudattaminen puolin ja toisin.



 






Ei kommentteja: