Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 9. lokakuuta 2023

Kustaa Saksin tekstiiliteoksia Designmuseossa

 


Kävimme Designmuseossa tutustumassa Kustaa Saksin näyttelyyn "Rajamailla". 


Designmuseo

Näyttelyn nimi "Rajamailla" viittaa Saksin omiin kokemuksiin migreenin aiheuttamista näköharhoista sekä hallusinaatioihin, joita voi kokea unen ja valveen rajalla. 




Saksin valtavat tekstiiliteokset on tuotettu soveltaen ns. jacquard-tekniikkaa. Saksi on käyttänyt perinteisten luonnonmateriaalien lisäksi muun muassa kumi-, metalli-, akryyli- ja fosforilankoja. 





Minä olen vuosia sitten kärsinyt migreeniä muistuttavasta vaivasta, mutta en nähnyt valoilmiöitä. Tuska oli aivan hirvittävä. Tuskaa kuvatakseen Saksin teokset ovat minusta aika lempeitä. 



Minulla on kokemuksia unen ja valveen rajamailla olemisesta. Sellaista saattaa tapahtua esimerkiksi kun luen jotakin ja torkahtelen samalla. Jokin lukemani kohta voi muuttua unen kautta joksikin ihan muuksi, suorastaan surrealistiseksi. 

Valitettavasti ne eivät juuri tallennu muistiin. Olisi kiva tietää, millä logiikalla ne syntyvät. Todennäköisesti ei millään. Olen joskus kirjoittanut, että minun mieleeni saattaa tulla jotain tehdessäni jokin sana, joka ei liity tilanteeseen mitenkään. Olisikohan sukulaisilmiö. Tosin kerran ajattelin ymmärtäväni, mistä sana tuli. Jotenkin se liittyi edeltäviin tapahtumiin jonkinlaisten  aasinsiltojen kautta. 

En oikein samaista näitä teoksia omiin "hallusinaatioihini", mutta mitäpä sillä on väliä. 





Alkuun ei ollut kovin vaikuttunut näistä teoksista, mutta nyt kun katselen näitä kuvia, ne näyttävät  oikein kauniilta.




2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Todella kiinnostavaa. Sinä onnellinen, jolla ilmeisesti on samanaikaisesti mielessä "päällä" monta kanavaa! Se on varmasti erityinen lahja, lahjakkuuden muoto. Jotain samantapaisia aistimuksia muistan kokeneeni joskus lapsuudessa. Ehkä vielä murrsoikäisenäkin, olisiko kyse jotenkin moniaistisesta elämyksestä, tai ehkä vielä olennaisempi määre olisi rinnakkaiskokemus? Joskus myös ollessani kuumeessa. Valitettavasti näitä kokemuksia en ole kokenut aikuisuuden vuosikymmeninä.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos mukavasta palautteestasi! Aika harvinaisia tuollaiset aistimukset minulla kuitenkin ovat. Kuvittelisin, että divergentti ajattelu on minulle tyypillistä. Ajatukseni poukkoilevat, eivätkä aina kovin johdonmukaisesti.