Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 3. lokakuuta 2023

Skeptikko homeopatian maailmassa

 

Kuva Karin Henseler Pixabaystä

Miksi homeopaattiset tuotteet ovat niin suosittuja, vaikka en ole löytänyt tieteellisesti päteviä todisteita niiden tehosta?

Etsin verkosta tietoja asiasta. Tervetuloa mukaan!


Fimea

Fimea eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus voi rekisteröidä tietyin ahdoin homeopaattisia tuotteita  EU:n ihmislääkedirektiivin mukaisiksi valmisteiksi.

Tämä voidaan toteuttaa yksinkertaisella menettelyllä, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • annostellaan suun kautta tai ulkoisesti
  • mitään erityistä terapeuttista käyttötarkoitusta ei mainita myyntipäällysmerkinnöissä tai missään valmisteeseen liittyvässä informaatiossa
  • riittävä laimennos valmisteen turvallisuuden takaamiseksi; erityisesti kantaliuos on laimennettu vähintään 1:10 000 tai se on enintään yksi sadasosa pienimmästä tavanomaisesta lääkehoidossa käytetystä lääkemääräystä edellyttävän lääkeaineen annoksesta

Tulkitsen Fimeon ohjetta niin, että pakkauksessa ei saa väittää valmisteella olevan mitään terveyteen liittyvää vaikutusta. Aine on myös oltava siten laimennettu, että suhde vastaa korkeintaan sadasosaa normaaleina lääkkeinä myytyjen tuotteiden vastaavasta. 

Ilmeisesti tällä halutaan varmistaa, että mitään vahinkoa ei voi aiheutua. Homeopaattisia valmisteita tunnetusti laimennetaan runsaasti, joten tämä ei liene markkinoijalle ongelma. 


Tuote-esimerkki 

Hyvinvointikauppa PUR Urho Kekkosen kadulla Helsingissä myy tuotetta 

"Helios Aconitum Napellus C200/ H451FI 4g Rae" hintaan 12,90 €/purkki.

C200 tarkoittaa tekoälyn mukaan tässä yhteydessä sitä, että "alkuperäistä ainetta on laimennettu 200 peräkkäisessä vaiheessa, jossa jokainen vaihe on 1:100 laimennussuhde". 

Minun pienet aivoni ihmettelevät, onko molekyyliäkään jäljellä .

Tuote on rekisteröity PUR:in sivujen selosteen mukaan lääkevalmisteeksi, mikä viitannee Fimean ehtoihin. Mietin, antaako rekisteröinti todella oikeuden kutsua tuotetta lääkevalmisteeksi. 

Ainesosista sanotaan näin: Saccharum, Aconitum napellus C200. Saccharum viittaa sokeriruokolajeihin. Aconitum napellus on aitoukonhattu. Se on hyvin myrkyllinen, Jo muutama gramma tappaa. 

Hyvä että laimennetaan. 



Aconitum napellus eli aitoukonhattu
Wikimedia Commons


Ukonhatun juurella voidaan LuontoPortin mukaan hoitaa särkyjä ja tulehduksia sekä laajentaa verisuonia. Lääkinnällistä vaikutusta siis tuntuu olevan. Voi olla, että tässä tapauksessa sitä käytetään laimentamattomana ja vain iholla. 

PUR:in selosteen mukaan aconitum-valmiste on käsin potensoitu Hahnemannin metodilla. Tämä tarkoittanee vuorottaista sekoittamista ja ravistelua. Samuel Hahnemannia pidetään homeopatian isänä. 

Ihmettelen, miksi potensointi pitää tehdä käsin. Ei siis saa ravistella ja sekoittaa koneellisesti? Tämän merkitys ei avaudu minulle. Vai kuulostaako se jotenkin pehmeältä?

Sivuilla todetaan myös seuraavaa: 

Helios Homeopathic Pharmacyn käyttämiin kantaliuoksiin käytettävät kasvit kerätään villeinä niiden luonnollisilta kasvualueiltaan tai tuotetaan paikallisilla luomuviljelijöillä. Epäorgaaniset materiaalit valmistetaan puhtaasta alkuaineesta. Helioksen yksittäisten lääkeaineiden potensointi on homeopatian ideologiaan sitoutuneen henkilökunnan käsissä, useimmat heistä itse vastaanottoa pitäviä homeopaatteja. Käsin potensointi tapahtuu aina vahvuuteen C200 asti.

Selosteesta päätellen valmisteissa on myös epäorgaanisia aineita. Potensointi kuulostaa minusta rutiininomaiselta toimelta. Miksi siihen tarvitaan koulutettuja ihmisiä?


PUR aloittaa näin selostuksen toiminnastaan:

PUR on…

Kokonaisvaltaista hyvää oloa, kaikissa sen muodoissa. Rakastamme lempeyttä, kuplivaa iloa ja syvää ymmärrystä ihmisestä kokonaisuutena. Osana toimintaamme ovat inspiroiva kivijalkamyymälä Helsingin Kampissa sekä verkkokauppa.


Anteeksi

Te, jotka käytätte tyytyväisinä homeopaattisia tuotteita, älkää pahoittako mieltänne tekstistäni. Homeopatia on ilmiö, jota minä en voi järjelläni käsittää. Ymmärrän sen, että lempeys, kokonaisvaltaisuus, luonnonmukaisuus ja vastaavat kuvaukset kuulostavat houkuttelevilta, mutta miten on selitettävissä, että niin moni sanoo saaneensa avun, mutta silti vaikutusta ei voi tieteellisesti todistaa.





#homeopatia #kokonaisvaltainen #holistinen #luonnonmukainen #orgaaninen #luonnollinen #vaihtoehtoinen #homeopaatti #vaihtoehtolääketiede #luonnonlääkintä #vaihtoehtolääkintä #vaihtoehtohoito #kansanlääkintä #kliininen #farmakologia #täydentävä #täydentävähoito #täydentävälääketiede #vitalistinen #lume #lumevaikutus #plasebo #potensointi #skepsis #koululääketiede #skeptikko





3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana teksti 😍😂 Luulisin että noissa tuotteissa vetää se että aina löytyy apu, olipa ongelma mikä tahansa. Siinä tuntee tulevansa kohdatuksi ja huomioiduksi

Anonyymi kirjoitti...

Ihmetellä tosiaan täytyy että hyvin koulutettujen ihmisten maassa homeopatialla ja muilla humpuukihoidoilla tuntuu pyyhkivän lujaa. Homeopatia taitaa mennä samaan uskomusten sarjaan kuin vaikkapa joiden vankka usko salaliittoteorioihin. Usein samat henkilöt uskovat molempiin. Kertoo jotain näistä ihmisistä, ei niinkään asioista joihin uskovat. Pelottavaa mielestäni asiassa on se, että jos ihmiseltä puuttuu kriittinen ajattelukyky noin tyystin, mihin kaikkeen hänet voikaan manipuloida mukaan.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitoksia teille kommenteista! Varmaan kuuntelemisella on suuri merkitys. Minäkin ihmettelen, ettei hyvä koulutuskaan tunnu lievittävän uskoa homeopatiaan.