Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 14. toukokuuta 2024

96 ihmistä kuoli lentokoneen pudotessa – onnettomuus vai Putinin juoni?

 

Kuva Дмитрий Осипенко Pixabaystä

Vuonna 2010 puolalainen Tupolev oli lähestymässä Smolenskin kenttää ja putosi yhtäkkiä maahan. Puolan silloinen presidentti Lech Kaczynski ja mukana olleet Puolan eliitin jäsenet kuolivat kaikki. 

Siitä mitä tapahtui, on kaksi toisistaan poikkeaavaa kuvausta. Virallisen selityksen mukaan kyseessä oli lentäjän virhe, jonka seurauksena onnettomuus tapahtui. Kilpailevan selityksen mukaan venäläiset toteuttivat suunnittelemansa attentaatin.  

Toimittaja Jessikka Aro on julkaissut kirjan Putinin maailmansota, jossa hän kuvailee tapahtumia vakuuttavasti attentaattiteorian mukaisesti.  

Aro kertoo, että venäläiset eivät päästäneet puolalaisia tutkimaan hylkyä eivätkä ole luovuttaneet sitä eikä sen mustaa laatikkoa Puolaan tutkittaviksi. Puolan poliittinen johto mukautui oudosti venäläisten tapaan tutkimuksen toteuttamisessa. 

Erityisen erikoista tapauksessa on se, että puolalainen seurue oli menossa osallistumaan niin kutsutun Katynin joukkomurhan 70-vuotismuistotilaisuuteen.  Neuvostoliitto teloitti vuonna 1940 noin 22 000 puolalaista sotavangiksi ottamaansa upseeria, opettajaa, lääkäriä, professoria ja muuta koulutettua puolalaista, jotka haudattiin Katynin metsään. 


Wikimedia Commons

Erään puolalaisen ystävämme isoisä oli yksi näistä teloitetuista upseereista. 

On todella makaaberi ajatus, että venäläiset olisivat teurastaneet juuri Katynin muistamaan tulleita puolalaisia, joista käsittääkseni osa oli Katynin uhrien sukulaisia. Kun tiedämme mitä kaikkea venäläiset ovat tehneet, ei tämäkään selitys ole mahdotonta uskoa.

Asia on hyvin politisoitunut Puolassa. Tapahtuman jälkeen ilmeisesti haluttiin olla vaurioittamatta suhteita Venäjään. Myöhemmin asia on ollut julkisuudessa ja attentaattimahdollisuutta on puitua. On kuin syntynyt kaksi leiriä. Laki ja oikeus -puolueen edustajat epäilevät ettei kyseessä ollut vahinko. Nykyinen pääministeri Donald Tusk on vastakkaisella kannalla. Kenties näin ajatellaan laajemminkin tuskin edustamassaan Kansalaisfoorumissa. 

Attentaattiselitys tuo mieleen salaliittoteorian, mutta voisiko savua olla ilman tulta. Asian käsittely on ilmeisesti jumiutunut Puolassa. Virallista totuutta ei ole virallisesti kumottu. 

Ehkä asia varmistuu joskus, kun vettä on riittävästi virrannut Veikselissä. 


#puola #katyn #joukkomurha #attentaatti #terrorismi #smolensk #lechkaczynski #toinenmaailmansota #jessikkaaro #putininmaailmansota #venäjä #politiikka #sota #salaliittoteoria #valeuutinen #historia 

Ei kommentteja: