Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 7. toukokuuta 2024

Onko verellä lunastettu demokratiamme vaarassa?

 

Wikimedia Commons


Yhdestä demokratian kehtoina pitämistämme maista kuuluu kummia. Luin äskettäin, kuinka valtavan kaappauksen toteuttamista Donald Trump ilmeisesti suunnittelee sen varalle, että hänet valitaan uudestaan presidentiksi. Suuri joukko virkamiehiä vaihdettaisiin trumpilaisiin. Niin tehdään muulloinkin presidentin vaihtuessa, mutta nyt voi olla tulossa suuri pamaus. Toivottavasti maan lainsäädännössä on riittävästi jarruja pitämään presidentin edes kohtuullisesti aisoissa. 

Jos presidentti pääsee tilaamaan tuomareilta mieleisiään päätöksiä ja syytteitä syyttäjiltä, ollaan kaukana Montesquieun vallanjako-opista, joka on yksi demokratian kulmakivistä. Toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovallan on oltava riippumattomia toisistaan. 

Unkarin pääministeri on tuhonnut maansa demokratiaa hivuttamalla valtaa itselleen. Merkittävin mediakin on hänen ohjauksessaan. 

Suomen oikeusministeriön tapahtumat ovat herättäneet kysymyksiä ministerin vallasta. Tämänhetkinen oikeusministeri on muuttanut vallanjaon turvaamisen varmistamista pohtivan työryhmän tehtävää, jonka piti pohtia perustuslain uudistamista. Tarkoituksena oli käsittääkseni juuri vallan kolmijaon turvaamisen varmistaminen. Varmaan ministerin ratkaisu on perusteltu, koska asia ei kuulu hallitussohjelmaan.  Minulle on kuitenkin kirkastunut, että demokratiamme ei ehkä olekaan niin varmasti sementoitu kuin olen kuvitellut. 

Perustuslain muuttaminen on hitaampaa ja vaikeampaa kuin muun lainsäädännön, joka ei saa olla ristiriidassa ensin mainitun kanssa. Tästä syystä meille tärkeimpien oikeuksien olisi syytä olla kirjattu perustuslakiin. Tällä hetkellä siinä ei ole esimerkiksi säädetty tuomarien määrää. Teoriassa hallitus voisi nimittää enemmän tuomareita ja vaikuttaa nimityksillään tuomioiden sisältöön. 

Jotta voimme välttää Unkarin tien, vallan kolmijaon toiminta olisi syytä turvata perustuslaissa, jotta poliittiset tuulet eivät pääsisi heikentämään vapautemme tukirakenteita. 

Lakikaan ei tosin pysty täysin suojaamaan meitä demagogialta. Venäjän ja Unkarin esimerkit pelottavat. Karismaattinen johtaja voi manipuloida jopa eduskunnan turmion tielle. Valta voidaan kaapata aivan laillisin keinoin, jos "führer" osaa villitä kansan, manipuloida taustalla ja ohjata eri tahoja toisiaan vastaan.  

Lähestyvissä EU-vaaleissa liikkuu Venäjän rahaa, jolla ohjataan vallan tasapainoa Putinille mieluisaan suuntaan.  

Onneksi suomalaiset puolueet eivät ole Putinin asialla. Valppaana on silti syytä olla ja seurata, mihin EU-parlamentin ryhmittymiin täkäläiset puolueet suuntaavat. Onneksi perussuomalaisetkaan eivät halua olla tekemisissä oikeistopopulististen putinistien kanssa. 

Mannerlaatat järkkyvät. Kun valitsemme ehdokasta, muistetaan vapautemme merkitys.

Asiat tuntuvat olevan Suomessa toistaiseksi hyvin, mutta tilanne saattaa olla labiilimpi kuin uskomme. 

Vallan kolmijaon huolellinen sementointi perustuslakiin ei kuulu tämän hallituksen ohjelmaan. Toivottavasti seuraava hallitus ottaa sen listalleen. 

Nyt kun Moskovan kaupungin lahjoittama "Maailman rauha" on siirretty Hakaniemestä ties minne, paikalle voitaisiin pystyttää Montesquieun patsas tai muistomerkki pitämään mielessämme miehen ja periaatteen, joille olemme paljon velkaa. 


#politiikka #oikeusministeri #hallitus #laki #perustuslaki #vallanjako #vallankolmijako #laillisuus #laillisuusperiaate #valta #leenameri #petteriorpo #demokratia #kansanvalta #tasaarvo #vapaus #diktatuuri #periaate #vallankolmijakooppi #oikeus #tuomioistuin 





 


2 kommenttia:

Lasiaz kirjoitti...

Sä oot NIIN oikeassa, että huhhuh.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos palautteestasi!