Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 29. kesäkuuta 2025

Tarratoimikunnan epäasiallinen kohtelu suviseuroissa

 



Kävimme eilen päiväseltään suviseuroissa. Meillä on takanamme kuuden vuoden tauko. Oli todella mukava olla nyt mukana. 

Julkisuudessa on kerrottu Tarratoimikunnan aktivismista seurapaikalla. En nähnyt yhtään tarraa enkä operaation toteuttajaa. Aktio oli kuitenkin toteutettu. 

On ollut surullista lukea, että aktivisteja on häiritty asiattomalla tavalla. He ovat myös seuravieraita. Häiriköimässä on ollut nuoria, mutta erityisen valitettavasti median mukaan myös aikuisia. 

Tällaista ei voi puolustella mitenkään, vaikka aktivistien sanomasta ei pitäisikään. 

Suviseurojen on oltava turvallinen tapahtuma aivan kaikille.

Järjestäjät eivät varmaankaan osanneet odottaa tällaista. On tiedotettu, että järjestyshenkilöstöä on nyt ohjeistettu puuttumaan tällaiseen häirintään. Jatkossa varmaan tällaiseen varaudutaan jo etukäteen. 

Osa on tyytynyt vain seuraamaan häirintää vierestä. Sekään ei ole oikein. Tosin tunnistan tällaisessa passiivisuudessa itseni. On niin helppoa jättäytyä sivustakatsojaksi. Hävettää vieläkin, kun kerran eräs kantasuomalainen metelöi raitsikassa somalitytölle ja minä vain istuin hiljaa. 








Media on raportoinut tämän vuoden suviseuroista erityisen ahkerasti. Tarratoimikunnan hanke on varmasti osaltaan vaikuttanut asiaan. Tällainen asetelma taatusti kiinnostaa laajasti median asiakkaita. Vanhoillislestadiolaisuus on muutoinkin ollut esillä. 

Osa julkisuudesta tuntuu ikävältä, mutta uskovaisena täytyy olla kiitollinen, että liikkeemme saa näin paljon huomiota. Se varmasti rohkaisee monia tulemaan suviseuroihin kokemaan itse, millaisia me olemme. 

Osa mediahuomiosta kohdistuu asioihin, joissa meitä halutaan ojentaa. Niinkin saa toimia. Toivoisin kuitenkin, että lauman jättäneiden lisäksi kuunneltaisiin enemmän myös meitä vielä mukana olevia. Näin kokonaiskuva saa ainakin enemmän vivahteita. 






Eräs kauan sitten liikkeestämme eronnut ja paljon julkisuutta saanut henkilö valitti, että jos hän arvostelee jotakin vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvää, hän saa viestejä, joissa häntä moititaan katkeruudesta. En tiedä tietenkään sisällöistä, lähettäjistä ja määristä sen enempää, mutta en usko, että tällaisesta on kenellekään mitään hyötyä. 

Yhteiskunnassamme tapahtuu maalittamista, joka voi olla hyvin vahingollista kohteelleen. Ehkä ei yllä mainitussa ole suurista määristä kysymys (toivottavasti), mutta minusta kannattaa tarkoin harkita, jos on tällaisia ajatuksia. Jos ei pysty pidättäytymään, on syytä muistaa, että antaa palautetta rakkauden hengessä ja alhaalta päin. 





Media on selvästi halunnut käsitellä aihetta nyt aiempaa tasapuolisemmin. Kerroin aikaisemmin Ilta-Sanomien suorasta lähetyksestä suviseurakentältä. Toimittaja kunnioitti haastateltaviaan kohtelemalla heitä kuin keitä tahansa kaduntallaajia. Hän antoi ihmisten esittää rauhansa käsityksiään ja ajatuksiaan. 

Ilta-Sanomat on julkaissut myös muita hyväntuulisia artikkeleita suviseuroista. 

Iltalehhdessäkin oli pitkä toimintaa kuvaileva artikkeli, joka käsitteli muun muassa työvuoroja: "Ikärajoja on jopa laskettu" – Suviseuroilla nähdään ilmiö, joka pistää hiljaiseksi

















Tarkoittaako siviä samaa kuin siveä?






Ei tarkoita.







Ostin tällaisen kirjan suviseurojen julkaisumyymälästä. 

Tästä tuokin asia selviää. 







#suviseurat #iltasanomat #tarratoimikunta #vanhoillislestadiolaisuus #journalismi #reportaasi #uskonto #luterilaisuus #media #iltalehti 

perjantai 27. kesäkuuta 2025

Suuret kiitokset Ilta-Sanomille suviseuralähetyksestä

 

Ilta-Sanomien toimittaja Minni Karttunen

Tällaista kunnioitan. Toimittaja tuli suviseuroihin pitämään neljän tunnin suoran lähetyksen.  

Pidin hänen otteestaan. Hän esitti ystävällisesti kysymyksiä suviseuravieraille ja vastuuhenkilöille. Hän myös kulki alueella ja teki havaintoja. 

Hän oli myös hankkinut asianomaisen luvan toiminnalleen.  

Hän oli rento ja sai vastaajien tuntemaan olonsa turvalliseksi. Hän kuunteli vastauksia avoimin mielin eikä antanut mahdollisten asenteidensa vaikuttaa esiintymiseensä. Katsojat saivat muodostaa käsityksensä suoraan kuultujen vastausten perusteella. 

Puhuttiin uskonasioista, mutta myös paljon käytännön järjestelyistä. 

Ihmiset saivat kertoa asioista juuri niin kuin tunsivat niiden olevan. Jos toimittaja olisi ollut hyökkäävä, vastaajat olisivat saattaneet käpertyä itseensä. 





Toimittaja haastattelee jäätelömyyjiä.


Ilta-Sanomat on toki tehnyt useita hyvin kriittisiä juttuja meistä vanhoillislestadiolaisista ja niitäkin toki saa tehdä. Tiedonlähteenä on usein käytetty entisiä uskovaisia, mikä sekin on ok,  mutta toivoisin perusteellista syventymistä taustoihin, lähdekritiikkiä ja lähteiden monipuolista käyttöä.

Tässä annettiin vanhoillislestadiolaisten kertoa vapaasti ajatuksiaan mahtimedian kautta kaikille suomalaisille. 

Arvostan! 

Minni Karttunen on rohkea toimittaja. 




#suviseurat #iltasanomat #tarratoimikunta #vanhoillislestadiolaisuus #journalismi #reportaasi #uskonto #luterilaisuus

 




Kuvat kaappauksia Ilta-Sanomien sivuilta. 








torstai 26. kesäkuuta 2025

Pilkettä silmäkulmassa

 



Maarianhaminassa paikallista seuraa












"Ollako vai eikö olla?"












Presidentillinen kampaus






Vanha kuva. Kaksi tyttärentytärtä pukivat minut enkeliksi. 






Kukkaiskatsausta päiväkävelyllä



















































#ahvenmaa #åland #maarianhamina #matkailu #huumori

keskiviikko 25. kesäkuuta 2025

Tämän aamun löytö

Kuvakaappaus videosta




 

Tässä ei ole juuri mitään, mutta tässä on kaikki

Youtube tarjosi pyytämättä ja yllättäen minulle jotakin hyvin syvää ja kaunista. 

Kyseessä on Arvo Pärtin teos "Peuran huuto". Sen esittää sydämeni vienyt brittiläinen lauluyhtye Voces8. Yhtyeen nimessä oleva numero kahdeksan viitannee siihen, että tyypillisessä esiintymiskokoonpanossa heillä on kahdeksan laulajaa. Lauluyhtye kuvaa mielestäni kokoonpanoa paremmin kuin kuoro. 

Peuran huuto on minimalistisäveltäjän teos, josta kaikki turha on riisuttu. On melkein vain ydin: "Christ with me", joka toistuu ansaittuna itsestäänselvyytenä kautta teoksen. 

Laulajista en paljoakaan tiedä, mutta he onnistuvat värisyttämään sitä kieltä, jonka uskon yhdistävän tietoisuuteni sydämessäni kaikista synneistäni huolimatta olevaan Pyhään Henkeen. 

Tämä musiikki on melkein hiljaisuuttaa, mutta sen rauhaa korostavat erityisesti fraasien välissä olevat pitkitetyt tauot. 

Tämä rukous liittyy ilmeisesti Pyhään Patrikiin, joka oli syystä tai toisesta joutunut  vainotuksi. Olen löytänyt kaksi selitystä, miksi nimessä puhutaan peurasta. Patrikin vainoajat näkevät metsässä vain peuroja ja siksi hän pelastuu. Toinen hyvin samantapainen selitys on, että Patrik muutti itsensä ja seuraajansa peuroiksi. 

Vertaus viittaa erään lähteen mukaan Paavalin sanoihin (Efesolaiskirje 6:13-17) Jumalan taisteluvarustuksesta, joihin rukouskin mitä ilmeisemmin kuuluu. 

Niin tai näin, rukouksen sanat yhdistettynä Pärtin musiikkiin ja osaavien laulajien esittämänä  on syvällisen vaikuttava kokemus.


The Deer's Cry

Christ with me, Christ before me, Christ behind me
Christ in me, Christ beneath me, Christ above me
Christ on my right, Christ on my left
Christ when I lie down, Christ when I sit down
Christ in me, Christ when I arise
Christ in the heart of everyone who thinks of me
Christ in the mouth of everyone who speaks of me
Christ in every eye that sees me
Christ in every ear that hears me
Christ with me


Maailman myrskyjen , kaiken levottomuuden ja pahuuden keskellä – Christ with me.



#kuorolaulu #kuoro #rukous #peuranrukous #voces8 #musiikki #lauluyhtye #pärt #arvopärt #usko #uskonto #rauha 

tiistai 24. kesäkuuta 2025

Suuren juhannussalon pystytys Ahvenanmaalla


Vietimme juhannusta Oolannissa, jossa olleen sodan sanotaan olleen kauhian. Nyt oli meno leppoisaa ja senhän varmistaa osaltaan yhä saarella viihtyvä Venäjän konsuli, 

Vierailimme aattona ulkoilmapuisto Jan Karlsgårdenissa, jossa paikallinen maalaiselämä esittäytyy 1800-luvun ilmiasussaan. Puisto on aivan lähellä historiallista Kastelholman linnaa noin tuhannen asukkaan Sundin kunnassa. 

Paikalle on tuotu rakennuksia eri puolilta Ahvenanmaata. Saimme nauttia aikamatkasta menneeseen, pelimannit soittelivat, suuhunpantavaa oli saatavissa, kuulimme esitelmän juhannustangon historiasta ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi ja kaiken kukkuraksi näimme miten valtava juhannustanko saatiin pystyyn. 






































































Esitelmä juhannustankokulttuurista


























Punakeltaisia koristeviuhkoja tuodaan juhannustankoon kiinnitettäviksi.









Kuullun esitelmän mukaan tanko voi painaa jopa kaksi tonnia. Liekö tämä sitä luokkaa? 

Tankoa nostetaan pitkillä haarapäisillä seipäillä ja pidetään linjassa köysien avulla. 

Tätä seuratessa tuli väkisin miettineeksi, onko kaikki varmasti turvallista. 




Onneksi käytössä on tämä. Vinssin täytyy olla lujasti tuettu maahan. Kun nostomiehet punnersivat tankoa jonkin verran ylöspäin tahtiin "ett två tre", vinssimies nitkutti vaijerista löysät pois siten, että tangon tyvi lukittui. 


Horjuu!!





Aplodeja!






Tanko on pystyssä, vuorossa Ahvenanmaalaisten laulu.



Näytöskatrillia


Tämän jälkeen yleisö sai mennä piirileikkiä tangon ympärillä. 


Oli oikein mukavaa viettää leppoisasti juhannusaattoa rennossa ilmapiirissä viehättävässä ympäristössä. Sääkin suosi. 

Autojen rekistereiden perusteella ehkä vähintään puolet olivat suomenkielisiä turisteja mantereen puolelta.   



#ahvenanmaa #åland #juhannus #matkailu #sund #jankarlsgården #juhannustanko #midsommarstång #museo #ulkoilmapuisto #ulkoilmamuseo
















 



tiistai 17. kesäkuuta 2025

Tässä talossa tapasivat keisari ja kruununprinssi

 


Olen kulkenut talon ohi lukemattomia kertoja tietämättä, että siinä ratkaistiin kerran Suomen kohtalo.

Kyse on vanhasta maaherran talosta, joka on Aurajoen varressa pääkirjaston vieressä. Talossa neuvottelivat Venäjän keisari Aleksanteri I ja Ruotsin kruununprinssi vuonna 1812. 

Ruotsi oli hävinnyt vuonna 1808-1809 käydyn Suomen sodan ja menettänyt osan itsestään eli Suomen Venäjän hallintaan. Tämä oli tapahtunut Napoleonin usuttamana. Hän halusi Venäjän laittavan Ruotsin kuriin, koska tämä vikuroi Britanniaa vastaan tähdättyä mannermaasulkemusta vastaan. 

Tehtävä oli suoritettu. mikä oli maksanut Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolfille hänen työpaikkansa. Maan johtoon oli järjestetty Napoleonin maineikas marsalkka Jean-Baptiste Bernadotte, josta oli tuleva kuningas Kaarle XIV Juhana ja Ruotsin nykyisen kuningassuvun kantaisä. 

Herrat tapasivat laittaakseen maiden suhteet Suomen sodan jäljiltä kuntoon. 

Sopimukseen päästiin. 

Kaarle Juhana lupasi, ettei Ruotsi haikaile Suomea takaisin. Aleksanteri I lupasi Venäjän auttavan Ruotsia saamaan haltuunsa Norjan lohdutukseksi menetetystä Suomesta. Nämä päätökset myös toteutuivat. 





Herrojen tapaaminen on ikuistettu tähän muistomerkkiin, joka on Aurajoen rannassa tapahtumapaikan kohdalla. 

Sankarit on selvästi veistetty näköisiksi, mutta taiteellisella vapaudella, koska vasemmalla olevalla Kaarle Juhana on päällään ranskalainen marsalkan asu ja Aleksanterilla on rinnuksissaan sellaisia kunniamerkkejä, joita hän ei oikeasti ollut vielä tuollain saanut. 

Teoksen nimi on "Tapaaminen Turussa 1812" ja sen on veistänyt venäläinen Andrei Kovaltšuk, joka on erään lähteen mukaan Putinin mielitaiteilija. Veistos paljastettiin vuonna 2012. 

Venäjä oli aloitteentekijä, mutta tilaajina olivat Turun kaupunki ja Venäjän konsulaatti. 








Venäjä oli toivonut paikalle vain Aleksanteria, mutta Turun toiveesta keisarin seuraan liitettiin myös kruununprinssi. 











Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022, teosta ehdotettiin poistettavaksi. Tuossa se kuitenkin vielä on. 

Venäjän hyökkäys on täysin tuomittava, mutta mielestäni olisi typerää reagoida siihen ehdotetulla tavalla. Teos tekee tärkeän historiallisen tapahtuman näkyväksi. Näköisteos on tässä erityisen paikallaan, koska tapahtumaa tuskin erityisen hyvin muistetaan. 




Talo on valmistunut vuonna 1733 kaksikerroksiseksi, jollainen se oli vielä vuonna 1812. Turun palon (1827) jälkeen se kunnostettiin yksikerroksiseksi. 




Brinkkalan talo
Wikimedia Commons

Kruununprinssi oli majoittunut samaan paikkaan, jossa neuvoteltiin. Keisari puolestaan asui tässä joulurauhan julistamisesta tutussa talossa. 

Ilmeisesti päämiehet eivät eivät ajatelleet neuvottelujen menneen päin tätä rakennusta. 

Yksi mahdollinen selitys tälle sanonnalle on, että aikoinaan paikalla olevalla kentällä äkseerättiin sotilaita. Kun vasen ja oikea saattoi olla koulutettavilta hakusissa, oli helpompaa komentaa käännös Brinkkalaa tai kirkkoa päin. Jos katseen suunnaksi käskettiin kirkko ja joku onneton kääntyi väärään suuntaan, homma meni päin Brinkkalaa. 





Aurajokeen on asetettu sorsia, jotta neuvottelijat voivat ajankulukseen syöttää niitä. 









#turku #tsaari #keisari #kruununprinssi #kaarlejuhana #aleksanteri #historia #autonomia #ruotsi #venäjä #suomensota #maaherrantalo #aurajoki #brinkkalantalo #historia #bernadotte