Olen kulkenut talon ohi lukemattomia kertoja tietämättä, että siinä ratkaistiin kerran Suomen kohtalo.
Kyse on vanhasta maaherran talosta, joka on Aurajoen varressa pääkirjaston vieressä. Talossa neuvottelivat Venäjän keisari Aleksanteri I ja Ruotsin kruununprinssi vuonna 1812.
Ruotsi oli hävinnyt vuonna 1808-1809 käydyn Suomen sodan ja menettänyt osan itsestään eli Suomen Venäjän hallintaan. Tämä oli tapahtunut Napoleonin usuttamana. Hän halusi Venäjän laittavan Ruotsin kuriin, koska tämä vikuroi Britanniaa vastaan tähdättyä mannermaasulkemusta vastaan.
Tehtävä oli suoritettu. mikä oli maksanut Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolfille hänen työpaikkansa. Maan johtoon oli järjestetty Napoleonin maineikas marsalkka Jean-Baptiste Bernadotte, josta oli tuleva kuningas Kaarle XIV Juhana ja Ruotsin nykyisen kuningassuvun kantaisä.
Herrat tapasivat laittaakseen maiden suhteet Suomen sodan jäljiltä kuntoon.
Sopimukseen päästiin.
Kaarle Juhana lupasi, ettei Ruotsi haikaile Suomea takaisin. Aleksanteri I lupasi Venäjän auttavan Ruotsia saamaan haltuunsa Norjan lohdutukseksi menetetystä Suomesta. Nämä päätökset myös toteutuivat.
Herrojen tapaaminen on ikuistettu tähän muistomerkkiin, joka on Aurajoen rannassa tapahtumapaikan kohdalla.
Sankarit on selvästi veistetty näköisiksi, mutta taiteellisella vapaudella, koska vasemmalla olevalla Kaarle Juhana on päällään ranskalainen marsalkan asu ja Aleksanterilla on rinnuksissaan sellaisia kunniamerkkejä, joita hän ei oikeasti ollut vielä tuollain saanut.
Teoksen nimi on "Tapaaminen Turussa 1812" ja sen on veistänyt venäläinen Andrei Kovaltšuk, joka on erään lähteen mukaan Putinin mielitaiteilija. Veistos paljastettiin vuonna 2012.
Venäjä oli aloitteentekijä, mutta tilaajina olivat Turun kaupunki ja Venäjän konsulaatti.
Venäjä oli toivonut paikalle vain Aleksanteria, mutta Turun toiveesta keisarin seuraan liitettiin myös kruununprinssi.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022, teosta ehdotettiin poistettavaksi. Tuossa se kuitenkin vielä on.
Venäjän hyökkäys on täysin tuomittava, mutta mielestäni olisi typerää reagoida siihen ehdotetulla tavalla. Teos tekee tärkeän historiallisen tapahtuman näkyväksi. Näköisteos on tässä erityisen paikallaan, koska tapahtumaa tuskin erityisen hyvin muistetaan.
Talo on valmistunut vuonna 1733 kaksikerroksiseksi, jollainen se oli vielä vuonna 1812. Turun palon (1827) jälkeen se kunnostettiin yksikerroksiseksi.
![]() |
Brinkkalan talo Wikimedia Commons |
Kruununprinssi oli majoittunut samaan paikkaan, jossa neuvoteltiin. Keisari puolestaan asui tässä joulurauhan julistamisesta tutussa talossa.
Ilmeisesti päämiehet eivät eivät ajatelleet neuvottelujen menneen päin tätä rakennusta.
Yksi mahdollinen selitys tälle sanonnalle on, että aikoinaan paikalla olevalla kentällä äkseerättiin sotilaita. Kun vasen ja oikea saattoi olla koulutettavilta hakusissa, oli helpompaa komentaa käännös Brinkkalaa tai kirkkoa päin. Jos katseen suunnaksi käskettiin kirkko ja joku onneton kääntyi väärään suuntaan, homma meni päin Brinkkalaa.
Aurajokeen on asetettu sorsia, jotta neuvottelijat voivat ajankulukseen syöttää niitä.
#turku #tsaari #keisari #kruununprinssi #kaarlejuhana #aleksanteri #historia #autonomia #ruotsi #venäjä #suomensota #maaherrantalo #aurajoki #brinkkalantalo #historia #bernadotte
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti