Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 27. kesäkuuta 2015

Löytymätön jalokivi

Kävimme kuvailemassa tänään Maalahtea. Kunta on oikea tuntematon jalokivi. Merellisyyttä, luontoa, idyllisiä näkymiä, rauhaa. Ei ihme, että on suosittu lomapitäjä. Löytymätön jalokivi silti, koska vaikuttaa niin rauhalliselta. Asukkaita on noin viisi ja puoli tuhatta. Ruotsia puhuu peräti 86,5 prosenttia asukkaista.

Kun kysyimme kauppaa eilen kirkolla nuorelta pyöräilijänaiselta, piti vaihtaa ruotsiksi, koska hän ei suomea osannut. Onneksi puhui selvää ruotsia. Oli varmaan kohtelias turisteille.

Kunnan nimen alkupää Maa ei viittaa maahan vaan mateeseen. Suomalaista perua ajalta, jolloin d ei ollut vielä Etelä-Pohjanmaalla muuttunut ärräksi. Ruotsinkielisissä suissa made on oikaistunut maaksi  ja siirtynyt samassa muodossa takaisin suomeen. Lax on muuten siirtynyt ruotsin kieleen suomenkielisen lahti-sanan edeltäjästä laksi. En tiedä, käytetäänkö laxia Ruotsissa.

Arvelimme Maalahden kirkkoa Engelin piirtämäksi, mutta erehdyimme. Se on tehty intendetti C. Bassinin suunnitelman mukaan. Sen verran olimme jäljilla, että kellotapuli on tehty C. L. Engelin piirustusten mukaan.

Täällä liikkuessa tuntuu kuin olisi jossakin Ruotsin maaseudulla. Pihapiirit ovat hyvin hoidettuja.

Aikomukseni on tehdä tämänpäiväisestä aineistosta Maalahti-videon.

Ei kommentteja: