Monet miettivät, mitä voisivat tehdä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Jos haluaa ryhtyä toimenpiteisiin, on vaikea valita, koska näistä asioista annetaan lausuntoja kovin monista näkökulmista.
Jos tuo ahdisti, älä jatka lukemista, koska tässä tulee lisää huolenaiheita.
Olen uteliaisuuttani lukenut asiantuntijoiden näkemyksiä tulevaisuuden sodankäynnistä. Aihe on ikävä, koska tappamisesta siinä useimmiten on kysymys. Sotien soisi loppuvan, mutta historian valossa toive tuntuu turhalta.
Kehityksen vauhti on hurja, mutta aivan kaikki ei tule muuttumaan. Asejärjestelmät kehittyvät entistä monimutkaisemmiksi ja tehokkaammiksi. Korkeaan teknologiaan perustuvat kokonaisuudet ovat kuitenkin alttiita lamautumiselle ja hyvin riippuvaisia energiansaannista. Siksi eri maiden armeijat joutuvat ylläpitämään myös perinteisen sodankäynnin valmiuksia.
Sensoritekniikkaan perustuvat ja muut tunnistamisjärjestelmät kehittyvät niin, että maastoon ei kohta pääse piiloon oikein mihinkään. Elämä kaupungistuu eri puolilla maailmaa. Näistä syistä sotiminenkin ilmeisesti tapahtuu kaupungeissa. Kun siviilit ja sotavoimat ovat sikin sokin urbaaneissa ympäristöissä, toiminta on sekavaa ja sotkuista.
Lähes laitteet kaikki voidaan toteuttaa pienemmässä muodossa. Itseohjautuvuus lisääntyy. Voi vain kuvitella, millaista on olla maalina, kun parviohjaukseen perustuva lauma miehittämättömiä lennokkeja hyökkää päälle.
Meriin voidaan upottaa miehittämättömiä laitteita, jotka tunnistavat aluksia ja voivat tuhota niitä omatoimisesti. Maastoon voidaan tietysti asentaa samoilla periaatteilla toimivia tappokoneita.
Jos nykyään lentolaite pääsee tunnissa tuhannen kilometrin päähän, tulevaisuudessa se saattaa selvitä matkasta kymmenessä minuutissa.
Voidaan ajatella, että ihmishenkiä säästyy, kun tekoälyllä vahvistetut robottiarmeijat taistelevat toisiaan vastaan, mutta joskus ne robotitkin loppuvat.
Asejärjestelmät ja niitä tukevat laitteet saattavat levittäytyä myös avaruuteen.
Sodankäynnin etiikkaan kuuluu vielä kuuluvan ajatus siitä, että varsinaisen tappokäskyn olisi aina tultava ihmiseltä. Jos tämä periaate säilyy, robottiarmeijoita johtavat nörttisotilaat jossakin toisaalla.
Voisi kuvitella, että futuristiset asejärjestelmät ovat niin kalliita, ettei niillä voi olla ratkaisevaa merkitystä tulevissa sodissa. Asiaan vaikuttaa kuitenkin se, että sotaesineistä voidaan tehdä entistä pienempiä. Materiaalia menee siten suhteessa vähemmän. Laitteita voidaan valmistaa suurina sarjoina, mikä painaa hintoja alas.
Ilmeisesti perinteisen sodan jatkuva rätinä laantuu, koska yhä useammista ammuksista tulee maaliin ohjautuvia, jopa kiväärin luodeista. Luulisi ettei tarvitse räiskiä joka suuntaan. Rivit molemmilla puolilla tosin saattavat harveta nopeasti.
Miksi ihminen on tällainen? Uhraa paljon vaivaa ja voimavaroja muiden tappamisen järjestämiseen.
Toivottavasti taisteluvälineiden monipuolistuminen nostaa sodan kynnystä.
Innostuit sitten kuitenkin lukemaan.
1 kommentti:
Lähetä kommentti