Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 12. kesäkuuta 2020

Kaksi erikoisuutta Turussa



Yllä on kuva Google Maps-kartasta, jossa Turun keskusta näkyy alaosassa vasemmalla. Ylhäällä näkyy pitkulainen sininen alue, joka on Paattistenjoki. Erikoista kyseiselle joelle on se, että se on padottu maavallilla ja sen veden annetaan valua nimensä mukaista Vähäjokea pitkin Aurajokeen. Vähäjoki/Paattistenjoki on kaikkiaan 27 kilometriä pitkä. Joki on aika pieni myös yläosastaan, joka laskee altaaseen.


Tässä kuvassa näkyy Koroistenniemi, jossa oikealta tuleva Vähäjoki laskee Aurajokeen. Vähäjoki alkaa Paattistenjoesta linnuntietä runsaan neljän kilometrin päässä tästä paikasta.

Lähdin tänään pyöräilylenkille ottamaan selvää Paattistenjoesta ja löysin etsimäni. Alla olevassa kuvassa on Paattistenjokea patoava maavalli etälästä nähtynä.



Yritin päästä näkemään patoallasta kiertämällä idänpuolelta. Tulos näkyy alla. Yritin kauempaakin, mutta en löytänyt pyörälle sopivaa reittiä kohtuullisen matkan sisältä.



Palasin Paimalantielle, jonka ali Paattistenjoen vesi on johdettu Vähäjokeen. Seuraavassa kuvassa näkyy, miten vesi valuu maan alta Vähäjokeen alittaakseen Paimalantien. Taustalla näkyy maavallia.


Tältä Vähäjoki näyttää katsottaessa Paimalantieltä etelään.


Lähdin etsimään allasnäkymää lännen kautta. Löysin patoaltaan etelärannan länsipäästä paikan, josta vettä päästetään eteenpäin.




Pääsin myös vallin päälle ...


... ja näin, miltä Paattistenjoki näyttää etelästä pohjoiseen katsottuna.


Tultuani kotiin muistin, että Turun ääriviivat muodostavat oudon muotoisen kuvion. Alueella on kuin toinen käsi pystyssä, pitkä uloke pohjoiskoilliseen. Näet kartan Turun kaupunginosista täällä.

Ajattelin, että tuo uloke ympäröi Paattistenjoen valuma-allasta, mutta olin väärässä. Allas  on todella ulokkeen sisällä, mutta ulokkeen kärkeen on Turun keskustasta matkaa autolla noin 35 kilometriä.

Tuossa kärjessä on Karsonkulma. Se on aika lähellä Pöytyää. Jos sinne lähden pyörällä, tarvitsen eväät mukaan.

Yritän ottaa selvää, miksi tuollainen allas on rakennettu.


3 kommenttia:

Aulikki Holma kirjoitti...

Kiinnostava katsaus, lämmin kiitos että jaoit retkesi ajatuksia luettavaksi. Nähtävää Turussa ja ympäristössä riittää ihmisiäksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kyseessä on Maarian allas eli Turun varavesilähde.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Maarian_allas

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos tiedosta ja linkistä. Nyt tiedän, miksi joki on vallitettu.