Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 30. kesäkuuta 2020

Onko itsestä huolehtiminen suorittamista?

Joskus saatetaan jostakin ihmisestä käyttää hieman aliarvioivasti ilmausta suorittaja. Ehkä ajatellaan, että tällainen ihminen haluaa saada paljon aikaan, haluaa päästä pitkälle tai hän tekee tunnollisesti niitä asioita, joita hän olettaa häneltä odotettavan.

Kun kuvasin eilen riippuvuuttani lääketasapainosta, mieleeni tuli, että omasta jaksamisesta huolehtiminen saattaa kuulostaa oman elämän suorittamiselta.

Vuosia sitten oli muodikasta puhua slow lifesta tai leppoistamisesta, mistä aiheesta minäkin kirjoittelin ahkerasti. Suorittaminen kuulostaa tällaisen asenteen vastaiselta. Kun mietin nyt tällaista elämän ulottuvuutta, kohtuullisuus tuntuu parhaalta ilmaisulta.

Minun elämän eetokseeni on varmasti sisältynyt suorittaminen muodossa tai toisessa - ehkä monessa. En ala purkaa tätä teemaa tässä tämän enempää. Totean vain, että lääkityksestä ja kunnosta huolehtiminen luo nykyisessä elämänvaiheessani hyvän kehyksen olemiselle. Myös nukkumisen ja ruokailun säännöllisyys sekä terveellinen ruokavalio ovat tämän kokonaisuuden tärkeitä osia. Kun nämä asiat järjestyvät rutiineiksi, voi keskittyä kohtuullisesti tällä hetkellä tärkeiltä tuntuviin asioihin. Tässäkin yhteydessä voitaneen puhua arjen taidoista.

Minulla on nyt meneillään keskittymistä ja aikaa vaativa projekti. Teen valokuva- ja videokoostetta Kukkojen sukuseuran matkasta Karjalankannakselle ja Valamoon vuonna 2012. Tarkoitukseni on esittää se ensi viikon sukutapahtumassa Jämijärvellä.

Teen nyt tilaa työskentelylleni jättämällä tämän blogin lomalle. Kirjoitan taas ensi viikon jälkeen.




Ei kommentteja: