Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 9. huhtikuuta 2022

Maalausaikomus alkoi toteutua

Eilen kuvaamani idea on alkanut toteutua, mutta kuten toisinaan käy, prosessi on alkanut viedä hanketta toiseen suuntaan. 

Ajattelin toteuttaa sinisen ja keltaisen osuuden neliöinä ja tehdä päälle mustalla jotakin Ukrainan kriisiä ilmentävää. Neliöt olisivat sinisen ja keltaisen eri sävyjä. 

Olin tänään KONSTassa ja tein ensin värikynillä pari luonnosta. Päätin lisätä värien moninaisuutta ottamalla väriskaalaan mukaan vihreän, joka on sinisen ja keltaisen seos. 

Löysin eilen netistä kuvan maalauksesta, josta sain inspiraatiota mustaan osuuteen. Sovelsin hyvin väljästi kuvioita ruututeeman päälle. Muodot kuvaavat sitä, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu. 



Mieleeni tuli, että voisinkin yhdistää Ukrainan lipun väreihin Venäjän lipusta valkoisen ja punaisen. Näistä voisi hahmotella harmonisen kokonaisuuden, joka ilmentäisi näiden maiden suhteita sellaisina kuin niiden pitäisi olla. 



Luonnosta tehdessäni harmonisen värisommitelman luominen alkoi tuntua kovin haasteelliselta ja idea Ukrainan lipun väreistä tuntui pakenevan. Venäjän lipun valkoinen taitaa olla jonkinlainen "maalarin valkoinen", mikä ei ehkä näyttäisi hyvältä. Ehkä siihen voisi kuitenkin löytyä jokin toimiva sävy.

Päätin pitäytyä sinisessä, keltaisessa ja vihreässä. 

Aloin toteuttaa teosta akryyliväreillä, jotka kuivuvat nopeasti. Orgaaniset kuviot voisin tehdä joko tussilla tai mustalla akryylivärillä. 

Jotta saisin neliöihin huokoisuutta ja elävyyttä, päätin maalata keltaisten alusmaaliksi sinistä ja  ja sinisten keltaista sekä vihreiden alle erilaista vihreätä. 

Otin käyttööni kutakin väriä kaksi erilaista. 

Ruudukon voisi tehdä hyvin tarkasti maalarinteippiä käyttämällä, mutta se olisi aika vaivalloista. Olisi myös aika steriilin näköistä, mutta sopisi sinänsä orgaanisiin kuvioihin.

Venäjän agressiota voisi myös symboloida z-kirjaimella tai t-, s-,e- ja a-kirjaimilla.


Päätin maalata neliöt suurpiirteisesti.




Tulos alkoi näyttää teokselta tällaisenaan, joten saatankin viritellä tätä vain säätämällä värejä ja niiden voimakkuuksia. Ainakin oikeassa yläkulmassa on tungosta. 

Kukin neliö voisi olla kuin teos teoksessa. Väriskaalaa voisi vielä rikastaa.

Voisin toteuttaa alkuperäisen idean erikseen. 

Seuraava sessio on kahden viikon päästä, joten tämä raakile voi kypsyä mielessäni sinne asti. 




                            Slava Ukrayini!






Ei kommentteja: