Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 5. huhtikuuta 2022

Onko tässä ratkaisu Ukrainan sotaan?

Kuva HalasSwiatel Pixabaystä

Ukrainan tilanne on äärimmäisen hankala. Tuntuu siltä, että neuvotteluratkaisu ei ole enää mahdollinen, koska toinen osapuoli on osoittanut olevansa läpeensä epäluotettava. Miten sellaisen kanssa voisi sopia mistään mitään. 

Mikä avuksi?

Kultainen sääntö kehottaa tekemään toiselle sitä, mitä toivoisit hänen tekevän sinulle. Valtioilla ei valitettavasti ole kuitenkaan tapana noudattaa sitä. Toimille halutaan vastinetta. Länsi on aseistanut Ukrainaa ja säätänyt tuntuvia pakotteita Venäjää vastaan. Vastineeksi Ukraina sotii meidänkin puolesta. He suostuvat siihen, koska heillä ei ole vaihtoehtoa. 

Luultavasti harva on enää huolissaan Putinin kasvojen menetyksestä. Ovat jo menneet, paitsi Venäjällä. 

Jos Venäjä saa lopullisesti osan Ukrainaa ja muutakin haluamaansa, se toteaa konstinsa toimivan, ja haluaa todennäköisesti lisää. Ainakin lännen on otettava se laskelmissa huomioon. 

Onko muuta vaihtoehtoa kuin panna kovan kovaa vastaan? Se merkitsisi mitä ilmeisemmin lännen asettumista etulinjaan Ukrainan rinnalle. Riskit tiedetään.

Venäjä käyttää länttä hyväkseen. Se tuntuu kokeilevan, kuinka pitkälle voi mennä ilman, että sota laajenee. Voi myös olla niin, että jos etulinjassa ajatellaan, ettei millään ole enää mitään väliä, Kremlissä saatetaan suhtautua jo samoin. . 

Sodan peto on irti.

Miten se saadaan takaisin häkkiin? Vikuroivalle lapselle on laitettava rajat. Muuten hän voi  aiheuttaa vahinkoa itselleenkin. 

Voisiko luova ratkaisu toimia? Nato voisi ottaa "yhdessä yössä" Ukrainan, Suomen ja Ruotsin jäsenikseen, mutta pidättäytyä alkuvaiheessa viemästä Ukrainan ulkopuolisia joukkoja Ukrainaan. Venäjä saisi mahtavan vihollisen, joka kuitenkin antaisi sille vielä mahdollisuuden vetäytyä. Sen olisi otettava huomioon, että uudella vastapuolella on myös ydinaseet. 

Tarvittaessa voidaan käyttää Venäjän omia konsteja. Voitaisiin tuoda muutaman sadan tuhannen sotilaan armeija kaikkine sotakoneineen Venäjän Euroopan puoleisille rajoille. Venäjällä olisi myös Suomen raja huolenaan. 

Berliinissä oltiin kova kovaa vastaan vuonna 1961. Checkpoint Charliella tankkien putket osoittivat toisiaan. Tilanne oli äärimmäisen vaarallinen ja kumpikin puoli tiedosti sen. Molemmat vetäytyivät. 

Tällä strategialla ei luultavasti saataisi sotarikollisia Haagiin, mutta syntyisi ehkä kylmän sodan kaltainen tilanne. Se voisi kestää kauan, mutta vähitellen tilanne voisi rauhanomaistua. Jos Venäjä muuttaa tapojaan, pakotteita voitaisiin vähentää ja pikku hiljaa aloittaa keskinäinen liiketoiminta. Kansalaisten keskinäinen yhteydenpito voisi alkaa ehkä piankin. 

Venäjän oman kehityksen avaimia ovat sensuurin poistaminen ja vapaat vaalit. 




Ei kommentteja: