Kuva Gerd Altmann Pixabaystä |
Olen sisäistänyt elämäni aikana käsityksen siitä, että länsimainen demokratia on puutteistaan huolimatta paras tiedossa oleva yhteiskuntamalli. Omat kokemukseni todistavat asiaa, koska Suomesta on elämäni aikana kehittynyt hyvinvointivaltio. Täällä on hyvä elää.
Tuntuisi luontevalta, että yhä useampi valtio alkaisi soveltaa demokratiaa hallintoonsa.
Viime aikoina olen alkanut epäröidä. Arabikevät meni demokratian näkökulmasta kiville. Venäjän demokratiakehitys etenee vauhdilla väärään suuntaan. Kiinassa autokraattisen kurin toteutumista valvotaan tehokkaasti kehittyneen tietotekniikan avulla. Se myös sitoo kaikessa hiljaisuudessa muita valtioita riippuvuussuhteeseen esimerkiksi rahoituksen avulla.
Maailma tuntuu polarisoituvan demokraattiseen länteen ja autokraattiseen itään.
Kiinan taloudellinen ja muu mahti tuntuu kasvavan. Venäjästä saattaa kehittyä sen uskollinen vasalli. Intiakin taitaa sympata tätä leiriä.
Jos Kiina onnistuu kehittämään taloutensa dynamiikkaa entisestään, jakamaan kasvunsa hedelmiä kaikille kansalaisilleen ja samalla pitämään väkensä kurissa, siitä saattaa kehittyä maailman valtias.
Kauhea dystopia: "Erehtymätön" Kiinan kommunistinen puolue hallitsee koko maapalloa. Sen kaikkialle lonkeronsa ulottava valvontajärjestelmä seuraa jokaisen ihmisen toimia ja tämän tehokkuutta varmistaa kaikkiin talouksiin ulottuva urkintajärjestelmä (kehenkään ei voi luottaa).
Slava Ukrayini! Slava demokratiyi!
2 kommenttia:
Tämän demokratioiden ja itsevaltaisten diktatuurien välisen kamppailun kannalta on hyvä asia, että Kiinan talouskasvu on sakkaamassa pahasti. Kiinan vaatima ehdoton nollalinja koronan suhteen on satuttanut maan taloutta, mutta vielä pahempaa sille seuraa länsimaiden taantumasta sekä kansainvälisen kaupan vähenemisestä. Kiina on erittäin riippuvainen länsimaihin suuntautuvasta viennistä.
Kiinalla ei oikein tunnu olevan keinoja oman taloutensa piristämiseen. Aiemmin he ovat tukeneet talouskasvua valtavilla infrastruktuurihankkeilla kuten rakentamalla massiivisia siltoja, uusia satamia tai kokonaisia kaupunkeja. Mutta nyt koko maa alkaa olla jo täynnä uusia rakennelmia, eikä uudesta sillasta tai moottoritiestä enää seuraa juuri mitään hyötyä.
Kiitos kommentista kaima. Kiina on tiukassa paikassa. Pitäisi valita, kenen joukoissa seisoo. Luultavasti yrittää tasapainoilla. Kiinan kaltainen komentotalous voisi olla ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta hyödyllinen, koska puolue voisi mahtikäskyllä laittaa rajat ihmisten ja yritysten toimimiselle. Sen ilmastopolitiikka on kuitenkin tainnut olla ainakin jossain määrin tempoilevaa. Toivoisin kuitenkin maan demokratisoitumista, vaikka sellainen kehitys näyttää tällä hetkellä melkein mahdottomalta.
Lähetä kommentti