Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 7. elokuuta 2023

Klovneria on vanhaa maailmankulttuuria, mutta ovatko pellehypyt Suomen lahja ihmiskunnalle?

 



Ovatko suomalaiset keksineet pellehypyt.

Muistan nähneeni joskus 60-luvulla pellehyppääjiä Sääksissä Nurmijärvellä. Muistan heillä olleen hassuja taiteilijanimiä. Legendaariset Jerobeam Salakyttä ja Liukas Lätkä saattoivat olla silloin tositoimissa. 

Klovnit hulluttelevat kömpelösti ja viihdyttävät katsojia. Kulttuuriin voi kuitenkin liittyä myös surumielisyyttä ja jopa kauhua. Pellehypyt vaikuttaisivat olevan saman kulttuurin jatketta, mutta taitavat pysytellä hupipuolella. 

Ensimmäiset pellehyppykilpailu järjestettiin vuonna 1950 Helsingissä. Asialla oli Uimahyppääjien kerho Härveli, joka toimii yhä. 

Oliko tuo myös maailman ensimmäinen pellehyppykilpailu?

Olen penkonut nettiä ja vaikuttaa siltä, että tämä on ihan suomalaisen kulttuurin lahja maailmalle. Tosin harrastajien määrä lienee vähäinen. 

Laji nuupahti välillä, mutta alkoi elpyä 90-luvulla. Alla video SM-kisoista.


3:20

Pellehypyn grand old man on ollut 90-luvulta lähtien Osmo Meskanen alias Jerobeam Salakyttä. Meskasen vetämä pellehyppyryhmä otti käyttöön nimen Jerobeam Salakyttä Team. Jerobeam itse on lopettanut hyppelyn.

Ryhmän taiteilijoita ovat mm. Werneri Wetelä, Ludwig Löysä, Aurajoen Tarzan ja Mooses Totta. 

Tässä Jerobeam Salakyttä Teamin matkakertomus "kulttuurinvientikeikasta" Amerikkaan. Hypyt alkavat 21-22 minuutin kohdalta. 







Luulen kuulleeni nimen Jerobeam Salakyttä jo muinoin Sääksissä. Hyppyryhmä on ehkä ottanut vanhan tunnetun nimen käyttöön tai sitten muistan väärin. 

Olin kuvitellut, että pellehyppääjäksi voi ruveta kuka vain, mutta taitavat olla huvittelevia uimahyppääjiä. Kadunmiehelle lajin aloittaminen voisi ollakin riskialtista. Sitäpaitsi lajissa on hieman stunttimaisia piirteitä. 


No mutta katsokaas tätä:

9:33


Nämä olivat preliminäärejä. Yhdeksän maata, mutta onko täällä ollenkaan Suomea mukana?


Kumpi olikaan ensin, muna vai kana?






Mitähän näemme ensi vuonna Villa Lavarissa?

Kts. 

Villa Lavarin legendaarinen pellehyppykilpailu - Honkalan perhekunta pöljäilee







Ei kommentteja: