Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 10. elokuuta 2023

Presidenttitesti - ketkä Suomen 12 päämiehestä ovat sukulaisiani, osa 2

 

Wikimedia Commons



Jatketaan harjoitusta. Seuraavana vuorossa on itse marsalkka. 

Kertomukseen sisältyy hyvin synkkä kohta, mutta se ei koske Mannerheimia.  


Märta Lilliehöök ja Göran Prytz


Ihmetyttää ja vähän nolottaakin, kun näitä "merkkisukulaisia" näyttää löytyvän, vaikka polveudun  tavallisesta rahvaasta. 

Syyllisiä ovat alla olevasta kaaviosta löytyvät Märtä Pedersdotter Lilliehöök ja hänen puolisonsa Göran Claesson Prytz. Märtä syntyi 1530 ja kuoli 1597 Jöngköpingissä. Göran puolestaan syntyi 1544 Otterstorpissa samalla suunnalla Ruotsissa ja kuoli 1599 Ahlaisissa. 

Göran nai ylhäisemmästä suvusta ja siten tämä sukuyhteys suihkuseurapiireihin syntyi. Märtä oli huomattavasti miestään vanhempi. Ehkä liitto selittyy tarpeesta välttää sinkkuus ja kenties Görania houkuttelivat mahdolliset myötäjäiset. Toki Göran oli aatelismies, mutta ei liene ollut mikään aristokraatti. 

Kolmentoista sukupolven päässä minulla on teoreettisesti 512 esivanhempaa. Kaukaista on, mutta yhtä kaukana ovat pariskunnasta tämän hetken muutkin jälkeläiset. 

Kymmenen vuotta ennen Märtan syntymää tapahtui Tukholman verilöyly, jolloin Tanskan kuningas Kristian toinen mestautti ruotsalaista ylimystöä pelotellakseen kansaa. Tästä alkoi maan kehitys omaksi valtioksi, kun Ruotsi irtaantui Kalmarin unionista. 

Göran nai myöhemmin itseään nuoremman Beata Grelsdotterin. 

Märtän ja Göranin ainoa lapsi syntyi vuonna 1580, jolloin äidin on täytynyt olla viisikymppinen. On kai se mahdollista. 

Göranin kohtalo oli kauhea. Hän syyllistyi kahteen raskaaseen rikokseen ja hänet teloitettiin rangaistukseksi. Hän tappoi kaksi Beatan kanssa saamaansa tytärtä. 


Sukuyhteys Mannerheimiin




Palataan muihin presidentteihin myöhemmin. 

Ei kommentteja: