Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 28. elokuuta 2023

Suomen kymmenen suosituinta salaliittoteoriaa



 Näihin Suomi uskoo

Apulaisprofessori Johanna Kaakisen (HS 17.3.2022) mukaan ne ovat nämä (omin sanoin):

  1. Lee Harvey Oswald ei ollut yksin John F. Kennedyn murhan takana. (38 % uskoo ainakin vähän)
  2. Vapaamuurarit toimivat peitetysti bisneksen ja politiikan taustalla. (32 %)
  3. It-yritykset julkaisevat tahallaan virheitä sisältäviä ohjelmia, voidakseen myydä päivityksiä. (30 %)
  4. Iphonet tallentavat salaa keskusteluja. (29 %)
  5. Koronavirus kehitettiin vahingossa (24 %)
  6. Tietyt julkkikset ovat lavastaneet loppunsa kadotakseen julkisuudesta. (22 %)
  7. Valtiolla on runsaasti salaista tietoa kansalaisista. (21 &)
  8. Hallitukset ovat yhteistyössä Facebookin yms. kanssa vakoillakseen käyttäjiä. (20 %)
  9. Suomalaisessa mediassa toimiva punavihreä toimittaja blokki syöttää omaa agendaansa ja torppaa muita näkemyksiä. (19)
  10. Auto- ja öljyfirmat toimivat yhdessä ympäristöystävällisiä moottoreita kehittävää teollisuutta vastaan. (18 %) 


Mikä on salaliittoteoria

Wikipedia kertoo salaliittoteorioista seuraavaa:

Salaliittoteoriaksi kutsutaan ilman riittäviä perusteita ja todisteita esitettyä käsitystä, jonka mukaan jonkin asian takana on salaliitto. Useimmiten salaliittoteoria poikkeaa yleisesti hyväksytystä, tiedeyhteisössä ja tiedotusvälineissä esitetystä selityksestä asioiden kulusta.

Havaintopsykologi Jukka Häkkisen mukaan salaliittoteoriat koskettavat meitä kaikkia. Sellaisiin uskominen on ollut taipumuksemme jo "aikojen alusta".Me kaipaamme monimutkaisiin asioihin yksinkertaisia selityksiä. Kun epäilemme jonkin salaliiton olemassaoloa, valikoimme ajatuksiimme sopivia uutisia. Tällainen vahvistusharha lujittaa uskoamme asiaan. 


Pohdintaa

Kennedyn murha on maailmanhistoriallisista tapahtumista ehkä ensimmäinen, jonka muistan. Äidilleni - sotaorvolle - Kennedy oli kai edustanut jonkinlaista toivoa kylmän sodan aikaisessa maailmassa ja muistelen tapahtuneen koskettaneen häntä. Muistaakseni radiossa soitettiin suruun sopivaa musiikkia.  Minä pidän täysin mahdollisena, että Oswaldin mukana murhahankkeessa oli muitakin, kenties jopa jokin vaikutusvaltainen taho. 

Epäilys vapaamuurarien hämäräpuuhista on minulle tuttu. Kun jotakin salataan, epäilys säilyy. En usko kuitenkaan siihen liittyvän paikallisjunailua kummempaa. 

It-yrityksillä lienee kiire saada softansa markkinoille. Kaikkien bugien löytäminen etukäteen luultavasti veisi liikaa aikaa. 

Teknisesti olisi aivan mahdollista, että kännykkä kuuntelisi ja algoritmit ohjaisivat meille tilanteeseen sopivaa tarjontaa. Facebook yrittää jotakin tällaista, mutta tekstien pohjalta. Ei toimi minusta kovin kummoisesti. Tuskinpa kännykkääkään tarvitsee kovin epäillä. 

Suurvallat pystyvät kehittämään tuhoisia viruksia, mutta en usko covidin olleen sellainen. Ai Bill Gates? Heh heh. 

Jotkut ihmiset katoavat iäksi ja tekevät sen mitä ilmeisemmin tarkoituksella. Kun en ole julkkis, on vaikea kuvitella, olisiko tarvetta kätkeytyä medialta. 

En usko, että ainakaan Suomen valtio kerää meistä salassa tietoja. Jossakin vakoiluepäilyssä sellaista voi tilapäisesti tapahtua. 

Suurvallat syyllistyvät härskeihin temppuihin. Facebookin ja kumppanien omistus luultavasti jakautuu eri puolille maailmaa. Mahtaisivatko ryhtyä yhden valtion apuriksi?

Suomalaisilla toimittajilla ei taatusti ole mitään salaista sopimusta poliittisen agendan ajamiseen. Luulen, että he kuitenkin kokevat painetta esiintyä liberaaleina ja varmaan monet ovatkin sellaisia. Tämä saattaa näkyä joissakin ohjelmissa. Kun parikymmentä prosenttia suomalaisista uskoo tällaiseen, ajattelen, että heistä monet ovat luultavasti sitoutuneita johonkin puolueeseen. Jos joku toimittaja kyselee ikäviä oman puolueen kellokkaalta, tuntuu varmaan samalta kuin Tapparan kannattaja kiusaisi intohimoista Ilves-fania. 

Olisi helppoa uskoa, että öljyntuottajamaat ja muut alalla toimivat maksaisivat maltaita päätöksistä, jotka hidastavat sähköautojen lisääntymistä. Tiedä häntä. Ainakin tupakkateollisuus aikoinaan yritti ankarasti tukahduttaa tietoisuutta tupakoinnin terveyshaitoista. 

Entä ilmastodenialismi? On hämmästyttävää, että muutoin fiksut, mutta alaa ymmärtämättömät, kiistävät ponnekkaasti uhan merkityksellisyyden. Mikä taho tätä masinoi? Haluaako Putin kukaties näin hajottaa länttä? Vai onko kyseessä kollektiivinen suuren uhan torjunta?


Johtopäätös

Kyllä. Vaikka pidän itseäni kohtuullisen järkevänä, huomaan, että minunkin puserossani piileskelee ainakin pieni salaliittoteoreetikko. 

Tosin toisinaan salaliittoja oikeasti onkin. Ennen vuoden 1987 eduskuntavaaleja kokoomuksen Ilkka Suominen, RKP:n Christoffer Taxell ja keskustan Paavo Väyrynen olivat sopineet, että tietyin edellytyksin mainitut puolueet muodostaisivat Väyrysen johdolla hallituksen. Kun asia selvisi presidentti Koivistolle, hän junaili Esko Rekolan avustuksella sinipunahallituksen ja sen pääministeriksi Harri Holkerin. Keskusta jäi oppositioon. 

  

 



Ei kommentteja: